آمار جدید

به گزارش خبرگزاری مهر، مهدی کسرایی‌پور با حضور در برنامه گفت‌وگوی ویژه خبری شبکه دو سیما گفت: مدیریت موثرتر تقاضای ارز به‌ویژه در حوزه اسکناس، موجب آرامش در بازار ارز شده؛ ضمن اینکه در حوزه واردات کالا نیز مشکل زیادی وجود نداشته و بخشی از نیازهای ارزی این حوزه از سوی بانک مرکزی و بخشی هم از طریق ارز حاصل از صادرات غیرنفتی سامانه نیما پاسخ داده شده است.مدیرکل سیاست‌ها و مقررات ارزی بانک مرکزی افزود: برخی اخبار سایت‌ها و شبکه‌های اجتماعی روی بازار ارز اثر می‌گذاشت، اما تصمیمات اخیر بانک مرکزی مبنی بر مداخله هدفمند و هوشمند، موجب آرامش در این بازار شده است؛ صادرکنندگان، سربازان امروز عرصه اقتصادی ما هستند، از آنها تشکر می‌کنیم.

کسرایی‌پور با اشاره به اینکه اکنون مبنای قیمت‌گذاری گمرک، نرخ ارز در سامانه نیما است، تصریح کرد: بر اساس آمار ۸ ماهه گمرک، حدود ۸/ ۲۷ میلیارد یورو صادرات غیرنفتی داشته‌ایم که از این مبلغ ۴/ ۶ میلیارد مربوط به میعانات است که ۴/ ۲۱ میلیارد دلار باقی می‌ماند. از این رقم ۷/ ۵ میلیارد یورو به سامانه «نیما» وارد شده است یعنی حدود ۲۷ درصد ارز حاصل از صادرات؛ البته با توجه به اینکه صادرکنندگان ۳ ماه فرصت دارند ارز حاصل را به کشور برگردانند شاید این رقم تغییر کند و بخشی از صادرات هم به عراق و افغانستان به صورت ریالی است. او تصریح کرد: بنابراین ۷/ ۱۵ میلیارد یورو از ارز حاصل از صادرات به چرخه اقتصادی کشور بازنگشته است؛ از ۷/ ۵ میلیارد یورو که به بازار سامانه نیما وارد شده است تقریبا ۸۲ درصد مربوط به شرکت‌های پتروشیمی است. بنابراین به الزاماتی نیاز داریم تا بازار متشکل پولی شکل بگیرد. گفته‌های کسرایی‌پور نشان می‌دهد که با وجود بخشنامه‌های جدید بانک مرکزی و سیدبندی کردن درجه تزریق ارز صادراتی به نیما، همچنان دبی ورود ارز اندک است.

تعداد صادرکنندگان کلان

رئیس‌کل بانک مرکزی چندی پیش از تعداد صادرکنندگان کلان سخن گفته بود. انتظار بر این است که بیشترین حجم ارز صادراتی در نیما، توسط صادرکنندگان کلان تامین شود. به گفته عبدالناصر همتی، تعداد صادرکنندگانی که میزان صادرات سالانه آنها بیش از ۱۰ میلیون یورو است، به ۲۵۰ شخص حقیقی و حقوقی می‌رسد. براساس تصمیم قبلی بانک مرکزی، این تعداد اشخاص مکلفند که ۹۰ درصد از ارز حاصل از صادرات را در نیما عرضه کنند. هرچند آماری از میانگین میزان صادرات آنها وجود ندارد، اما حتی اگر این ۲۵۰ شخص به میزان حداقلی ۱۰ میلیون یورو در سال صادرات داشته باشند، میزان ارز حاصل از صادرات آنها ۵/ ۲ میلیارد یورو خواهد شد که در مدت ۸ ماه ابتدایی سال باید حدود ۲ میلیارد یورو ارز وارد سامانه نیما می‌شد. اما به گفته کسرایی‌پور، تنها یک میلیارد یورو از کل صادرکنندگان بخش خصوصی واقعی به نیما تزریق شده است. این در حالی است که اگر تنها و تنها صادرکنندگان کلان به میزان حداقلی ارز وارد نیما می‌کردند، این عدد باید به ۲ میلیارد یورو می‌رسید؛ در این محاسبه صادرکنندگان خرد و میانه(کمتر از ۱۰ میلیون یورو) در نظر گرفته نشده است.