شماره روزنامه ۶۰۱۰۲
|
آرشیو روزنامه شماره ۶۰۶۲ دنیای اقتصاد

اخبار باشگاه اقتصاددانان - روزنامه شماره ۶۰۶۲

  • ارکان دولت‏‌سازی

    پرهام پهلوان: یکی از چالش‌‌های مهم پیش‌روی دولت، اجماع‌‌سازی بین نیروهای فکری کشور از گروه‌‌های مختلف سیاسی، از جمله کسانی است که در انتخابات شرکت نکرده‌‌اند. پزشکیان به دنبال به نتیجه رساندن شعار استفاده از کارشناسان، عملکرد مبتنی بر قانون و به ثمر رساندن برنامه‌‌های بلندمدت کشور است. یکی از نگرانی‌های بسیاری از فعالان سیاسی، فقدان تحزب در ایران و کارهای تشکیلاتی پخته، باتجربه و موثر است؛ مشکلی که فقدان آن در اموری مثل انتخاب اعضای کابینه به چشم می‌‌آید. دکتر پزشکیان، با تشکیل شورای راهبری سعی کرده تا حدی این مشکل را پوشش دهد، با این حال انتقادات بسیاری به عملکرد شورای راهبری وجود دارد. همان‌طور که دکتر محمدجواد ظریف، رئیس شورای راهبری، اعلام کرد، هیچ‌وقت اولین تجربه‌‌ها بدون اشتباه نخواهد بود. «باشگاه اقتصاددانان» در تلاش است با دریافت نظرات نخبگان و کارشناسان به بررسی نقشه راه روشن‌تر برای دولت‌سازی در دولت آینده بپردازد.
  • لزوم پیامدسنجی تصمیمات در دولت چهاردهم

    محمود عالی‌پور / رئیس گروه تحول اداری سازمان امور مالیاتی کشور
    نیاز یا نارضایتی فردی وقتی به یک مساله عمومی تبدیل می‌شود که حوزه اثرگذاری آن از یک فرد خارج شده و به عنوان مساله‌ای در جامعه عنوان شود. مساله عمومی را از لحاظ وضعیت زمانی می‌توان به چهار دسته «مسائل پنهان»، «مسائل در حال ظهور»، «مسائل جاری» و «مسائل نهادینه‌شده» طبقه‌بندی کرد.
  • گربه دولت باید موش بگیرد

    دکتر سهراب دل‏‌انگیزان / استاد گروه اقتصاد دانشگاه رازی
    یکی از مسائل مهم سازمان‌ها و دولت‌‌ها، انتخاب بهترین و شایسته‌‌ترین مدیران است. اما توجه کنیم که مدیر و مدیریت برای سازمان‌ها و پست‌‌های سیاسی مفهومی نتیجه‌محور است. بنابراین مدیران شایسته از نظر من تنها کسانی هستند که نتایج شایسته ایجاد می‌کنند. حال چرا این صراحت لازم است؟ یکی از روش‌های انتخاب مدیران ارشد این است که تعداد زیادی شاخص را تعیین کرده و از انضباط فردی، خلاق بودن، تحصیلات بالا، تجربه، فسادستیزی، خوش‌اخلاقی، مردم‌داری، قابلیت مشورت‌گیری و کار گروهی و... را ردیف می‌کنند. بعد برای هر یک حداقل‌‌های وتو‌کننده در نظر گرفته و سپس با انبوهی از شاخص‌ها شروع به دسته‌بندی و شایسته‌گزینی متریک‌شده می‌کنند.
  • اهداف ملی و شفافیت اجرایی

    دکتر زهرا شاهی /پژوهشگر مالی
    رکود تورمی (Stagflation) وضعیتی در اقتصاد است که در آن نرخ تورم بالا و نرخ رشد اقتصادی پایین یا منفی، به‌طور همزمان وجود دارد. این پدیده می‌‌تواند به همراه بیکاری بالا نیز باشد. رکود تورمی، چالش بزرگی برای سیاستگذاران اقتصادی ایجاد می‌کند؛ زیرا معمولا سیاست‌‌های مورد استفاده برای کاهش تورم می‌‌توانند رشد اقتصادی را کاهش و بیکاری را افزایش دهند و برعکس برای مثال کاهش مخارج دولتی می‌‌تواند به کاهش تورم کمک کند؛ اما باید به‌گونه‌‌ای مدیریت شود که به رشد اقتصادی نیز آسیب نرساند یا افزایش مالیات‌‌ها می‌‌تواند تقاضا را کاهش دهد و تورم را کنترل کند؛ اما می‌‌تواند به کاهش فعالیت‌‌های اقتصادی و افزایش بیکاری منجر شود. راهکارهای عملیاتی برای مقابله با رکود تورمی باید به‌طور همزمان به کاهش تورم و تحریک رشد اقتصادی توجه کنند. این راهکارها باید دقیقا طراحی و به اجرا گذاشته شوند تا اثرات مطلوبی داشته باشند. در ادامه به برخی از راهکارهای عملیاتی اشاره خواهم کرد:
  • مهم‌ترین اولویت‏‏‌های دولت چهاردهم

    عباس آرگون /عضو هیات‌رئیسه اتاق تهران
    دولت چهاردهم در آستانه در دست گرفتن امور است و این در شرایطی است که کشور با چالش‌‌‌های بی‌‌‌شماری در زمینه‌های زیر روبه‌روست:
  • توسعه خوشه‌های کسب‌وکار

    دکتر سید کامران یگانگی /عضو هیات علمی دانشگاه
    توسعه خوشه‌های کسب‌وکار در ایران داستان پرفراز و نشیبی دارد؛ یکی از مسیر‌های توسعه ایران که در اسناد بالادستی هم به آن اشاره شده است. توسعه خوشه‌ای به‌عنوان مفهومی جدید در دولت دوم سید محمد خاتمی وارد ادبیات توسعه کشور شد. مدیران آن زمان سازمان صنایع کوچک و شهرک‌های صنعتی ایران با برگزاری دوره‌های آموزشی و ظرفیت‌سازی نیروی انسانی و تعامل سازنده با نهاد‌های بین‌المللی از قبیل یونیدو و... سنگ بنای اجرایی توسعه خوشه‌ای را در کشور بنا نهادند. خوشه سفال و سرامیک لالجین همدان به همراه دو خوشه دیگر به‌عنوان خوشه‌های پایه یونیدو شناخته شد و در کنار آن نقشه اولیه خوشه‌های صنعتی کشور ترسیم شد. در دولت اول محمود احمدی‌نژاد، نقش سازمان توسعه تجارت ایران در توسعه خوشه‌های کسب‌وکار با عنوان خوشه‌های صادرات‌گرا بسیار محسوس بود و مصوبه هیات‌وزیران در آن زمان که کلیه دستگاه‌های اجرایی مرتبط با توسعه خوشه‌های کسب‌وکار را مکلف و همگرا کرده بود، نقطه عطفی در تاریخ توسعه خوشه‌های کسب‌وکار کشور بود.
  • چهار انتظار کسب‌وکارهای دیجیتال از دولت

    نیما پروین /دکترای مدیریت و تحلیلگر کسب‌وکار‏‌
    اقتصاد دیجیتال کشور، پنجره فرصت بسیار‌‌ کوتاهی برای حضور در بازارهای بین‌المللی دارد که در صورتی که نتوان از آن به‌‌درستی استفاده کرد، بعید است تا سال‌ها امکان رقابت در عرصه بین‌المللی پدید آید؛ چرا که بسیاری از کسب‌وکارهای جهانی و منطقه‌‌ای فاصله خود در بازار را روز‌‌به‌‌روز بیشتر می‌کنند. گشایش در اقتصاد دیجیتال می‌‌تواند به‌سرعت اثر خود را بر زندگی مردم نشان داده، جلوی مهاجرت نخبه‌‌ها از کشور را بگیرد و به موتور محرکه‌‌ای برای اقتصاد کشور بدل شود. دولت برای بالفعل‌‌ کردن این پتانسیل چهار اقدام زیر را باید در اولویت کاری خود قرار دهد.

پربازدیدهای سایت خوان

بیشتر