باگ واردات دستدومها
نیاز بازار
نیاز بازار خودرو به بخشهای دیگری نیز تقسیم میشود. برای مثال، باید به این نکته توجه شود که چه میزان از تقاضای بازار توانایی خرید خودروهای خارجی بیش از ۱۵هزار دلار و بیشتر را دارد. واردات خودرو تنها میتواند این بخش از نیاز بازار را برطرف کند و پاسخگوی نیاز کل بازار نخواهد بود. در نتیجه واردات خودروهای کارکرده همزمان با ورود خودروهای نو خارجی نمیتواند تاثیر چندانی بر وضعیت بازار خودرو داشته باشد چرا که بیشتر ظرفیت واردات به کامیون و اتوبوس کارکرده تخصیص داده میشود. با وجود مفید بودن اصل واردات، به نظر میرسد واردات خودروهای دستدوم نتیجه مثبت ملموسی نخواهد داشت و مشکلات زیادی سر راه آن قرار خواهد گرفت. این طرح اگر یک نمایش تبلیغاتی یا صرفا خبردرمانی نباشد، به نظر میرسد به شکلی انحصاری اجرا شود. به عبارت دیگر، همه مردم طبق وعدهای که مسوولان دادند نتوانند خودرو وارد کشور کنند.
چهارم تیرماه بود که انجمن صنایع همگن قطعهسازان خودرو در نامهای به سران سه قوه، ضمن هشدار دادن نسبت به بروز چالش برای صنعت داخل در صورت واردات خودروی کارکرده، بازنگری در این مورد را خواستار شد. در واقع انجمن قطعهسازان موضع خود را در برابر واردات خودروهای کارکرده اعلام کرد. دسترسی به قطعات یدکی اصلی، تنوع بالای خودروهای کارکرده و نبود نمایندگی خدمات پس از فروش، تنها نمونهای از نگرانی قطعهسازان در زمینه واردات خودروهای کارکرده به کشور است. در واقع باید به این نکته اشاره کرد که به دلیل تحریمهایی که علیه ایران طی سالهای گذشته اعمال شده است، نمیتوان از شرکتهای خودروساز خارجی نمایندگی اخذ کرد و در نتیجه این خودروهای کارکرده در همان ابتدای ورود به ایران با مشکل خدمات پس از فروش مواجه خواهند شد.
در سوی دیگر ماجرا، ممکن است برخی از قطعاتی که در خودروهای وارداتی بهکار گرفته شدهاند دارای تکنولوژی باشند که هنوز وارد ایران نشده است. به همین سبب، قطعهسازان و خریداران خودروهای کارکرده وارداتی در تامین قطعات یدکی با مشکل مواجه میشوند؛ چراکه در حال حاضر مالکان خودروهای چینی که در ایران مونتاژ میشوند نیز در خرید قطعات یدکی به مشکل برخوردهاند.