ضرورت کوچبهحوزه توسعه اینترنت
بلوغ الکترونیکی هر شرکت را میتوان تناسب درجه آمادگی الکترونیکی شرکتها در بهکارگیری تجارت الکترونیکی دانست که الزامات فنی و زیرساختهای اینترنتی لازمه ورود به مدل بلوغ تجارت الکترونیک است.
پس اگر به دنبال توسعه کسبوکارهای داخلی و افزایش تاب و توان رقابت، نه با شرکتهای بینالمللی کشورهای توسعهیافته، بلکه حتی با شرکتهای کشورهای منطقه داشته باشیم، قطعا با متوسط سرعت اینترنت ثابت یکششم جهانی میسر نخواهد شد. اما اگر فقط تجارت الکترونیک را مدنظر قرار نداده و از زاویه دیگری به مساله اهمیت اینترنت در توسعه کشور بنگریم، میتوانیم به صنعت مغفول انیمیشن و بازیسازی رایانهای و موبایلی اشاره کنیم.
انیمیشن یا پویانمایی و بازیهای موبایلی و رایانهای، مصادیق بارز حوزه صنایع خلاق شناخته میشوند که با بهرهگیری از هنر و مهارتهای انسانی، کسبوکارهای نوآورانه فرهنگی را بسط میدهند و از ظرفیت بالایی برای کارآفرینی، تولید و ورود به بازارهای جهانی برخوردارند که حتی با ارزآوری قابلتوجهی که برای این صنایع وجود دارد، میتوان به سمت اقتصاد بینیاز و غیروابسته به نفت گام برداشت. اما دریغا که سرعت رشد لاکپشتوار توسعه این هنر که ارتباط مستقیمی با بهرهمندی از سرعت اینترنت ثابت و پهنای باند متناسب با تولیدات پرحجم و سنگین انیمیشنی دارد، دچار چالش اساسی است که دلیل آن ضعف در زیرساخت اینترنت ثابت برای تقویت صنعت انیمیشن کشور است.
شرایط موجود اینترنت به هیچ وجه ویژگیهای مدنظر توسعه این صنعت را ندارد؛ بنابراین وظیفهای که برای دولت میتوان در اصلاح این امر متصور بود، تسهیل استفاده از اینترنت ثابت با سرعت و پهنای باند بالا و ارزانقیمت است.
سرعت، حجم مصرفی و قیمت بالای اینترنت ثابت خانگی در حال حاضر، تناسبی با جنس تولیدات انیمیشن ندارد و این صنعت، هنر را از جنبه امکانسنجی مالی و اقتصادی و سودآور بودن درمیآورد. به بیانی دیگر، تقویت خدمات اینترنت ثابت نسبت به اینترنت مبتنی بر داده همراه، راهکاری اصلاحی است که باید در دولت مورد توجه جدی قرار گیرد.
دولت و مجلس در وضعیت نابسامان اینترنت کنونی، ضعف زیرساختها و تاثیرگذاری تحریمها بر استقرار تجهیزات بهروز شبکه و اینترنت توسط اپراتورها و رتبههای انتهای جدولی و چندرقمی ایران در اینترنت ثابت، بهجای ارائه راهکارهایی برای رفع موانع ذکرشده و ساماندهی شاخصهای تاثیرگذار بر توسعه بسترهای اینترنتی در کشور، یکی دیگر از مولفهها را که همانا امنیت است، مدنظر قرار دادهاند و تنها دغدغه اصلی این روزهای دولتمردان و مجلسیها طرحی تحت عنوان «طرح صیانت از کابران فضای مجازی» است که نه تنها باعث محدودتر شدن بحث تجارت الکترونیک مطرحشده در ابتدای نوشته ما میشود، بلکه ذات جهانی بودن صنعت انیمیشن را نیز نادیده میگیرد.
این طرح تعریف شوراهای عالی را زیر سوال برده و نهتنها با کمیسیون مشترک مجلس پا در کفش شورای عالی کرده است، بلکه در هیاهوی خودساخته قانونگذاری، بهنظر میرسدعلاقهمند است که به نهاد مجلس هم توجهی نکند و نظام حاکمیت فضای مجازی کشور را با موازیکاری و قانونگذاران موازی روبهرو کند.
اما مساله اساسی در خصوص سه ضلع مثلث اینترنت، صیانت و کسبوکار که مطرح است؛ مواد ۱۲، ۲۵ و ۲۶ همین طرح صیانت است که در این طرح از خدمات پایه کاربردی داخلی و خارجی همچون اینستاگرام، تلگرام و واتسآپ گرفته تا یوتیوب، توییتر و فیسبوک و نیز اپلیکیشنهای داخلی مثل بله و آپارات و ایتا و... چه فیلتر و چه غیرفیلتر خواسته شده که موارد ذیل را انجام دهند: ثبت مشخصات و گرفتن مجوز فعالیت در ایران، معرفی نماینده قانونی در ایران و پذیرش تعهدات ابلاغی کمیسیون. این سه مورد و خیلی از موارد مواد ۲۵ و ۲۶ نیز توسط این بسترهای خارجی و داخلی رایگان یا با قیمتهای ارزان که بستر تبلیغات اینترنتی هزاران کسبوکار کوچک و بزرگ وابسته به اینترنت بودند، دچار چالش اساسی شده و بالطبع باعث محدود و مسدود شدن آنها خواهد شد که این خود ضربه دیگری بر کسبوکارهای خرد و متوسط شاغل در اقتصاد کشور است.
بنابراین مطالبه بسیار از جوانان، کارآفرینان و شاغلان حوزه استارتآپ قطعا جایگزینی تمرکز دولتمردان و مجلسیها از مولفه امنیت و محدودیت و صیانت به افزایش کیفیت و سرعت اینترنت است که حیف و هزارحیف که انرژی و وقت نمایندگان مجلس شورای اسلامی، صرف اولویتی غیر از اولویت کسانی شود که به آنها رای داده و اعتماد کردهاند و انتظار شنیدن خواستهها و اولویتهایشان را دارند.
نمایندگان از حوزه امنیت به حوزه توسعه کوچ کنند؛ کوچی از محدودیت و صیانت به افزایش کیفیت و سرعت و رفاه؛ به امید این کوچ پرفروغ!