مُسکن یا معالج؟
این ویژگی در بازارهای هیجانی صعودی و نزولی بهخصوص در بازارهایی با دامنه نوسان محدود با مشکل مواجه شده و گاهی نقض میشود. یکی از ابزارها برای حفظ این قابلیت، بازارگردان یا بازارساز (Market maker) است. بازارگردان به کسی اطلاق میشود که در مورد سهمی که مسوولیت بازارگردانی آن به وی سپرده شده است، سهام را به قیمت خرید و همچنین قیمت فروش اعلامشده خود خریداری میکند یا به فروش میرساند و فاصله قیمتی بین خرید و فروش را تنظیم میکند.
از جمله مواردی که در بورس ایران منجر به کاهش قابلیت نقدشوندگی میشود، موضوع دامنه نوسان است که همواره موردبحث و بررسی کارشناسان بوده و موافقان و مخالفان خود را دارد. این موضوع منجر به عارضه صفنشینی در بورس میشود. بهطور مثال در روند صعودی ابتدای امسال امکان خرید بسیاری از سهمها فراهم نبود و به اصطلاح در صف خرید قفل بودند و در حال حاضر در روند نزولی، قفل در صف فروش بوده و امکان فروش ندارند. درصورتیکه بازارگردان مناسبی روی سهمها تعریف میشد، چه در صعود و چه در نزول، سهام قابلیت خرید و فروش پیدا میکرد. بهطورکلی میتوان بازارگردان را ابزاری برای جلوگیری از نوسانات شدید، ایجاد تعادل در بازار هیجانی، حفظ ویژگی نقدشوندگی، مقابله با پدیده صفنشینی و... دانست.
به جهت استفاده از این رکن بازارهای مالی، دستورالعمل فعالیت آن در سال ۱۳۸۸ تدوین شده است. با این وجود، اجرایی شدن بازارگردان برای شرکتها بهخوبی صورت نگرفته و بسیاری فاقد بازارگردان بوده و موارد دیگر نیز کارآیی مطلوبی نداشتهاند. (بررسی بازار درحرکت صعودی یا نزولی برای سالهای ۱۳۹۱، ۱۳۹۷، ۱۳۹۹ که صعود و نزول هیجانی را نشان میدهد، اغلب بازارگردانیهای موفقی نداشتهاند.) در اینجا به مواردی که میتواند به استفاده بهتر از بازارگردان منجر شود، اشاره میکنیم:
یکی از ایرادات وارده به مدیران سیاستگذار و تصمیمساز در بازار سرمایه، اهمیت مدیران به مقوله بازارگردانی در بازارهای با روند نزولی است. در بازارهای صعودی، سرخوش بودن سهامداران و فضای کلی بازار، جای خالی این رکن مهم دیده نمیشود. همانگونه که بازارگردان در روند نزولی به نقدشوندگی کمک میکند، در روند صعودی نیز منجر به تعادل سهم و عدم تشکیل حباب قیمتی میشود. با بررسی این موضوع مشخص میشود که در روندهای نزولی همانند ریزش ۳۰ درصدی اخیر در تابستان ۱۳۹۹، تصمیم مدیران مبنی بر الزام شرکتها به تعیین بازارگردان بوده و هم بهدنبال اجرایی شدن آن هستند. اما با بازگشت شرایط آرام به بازار، ممکن است پیگیری کمتری در اجرایی شدن آن صورت پذیرد و به نحو احسن اجرایی نشود. موارد مشابه این موضوع در ریزشهای گذشته نیز وجود داشته و دغدغهای همیشگی برای مدیران تصمیمساز وقت بوده ولی هیچگاه آنگونه که باید و شاید جامه عمل نپوشیده است.
از سمت دیگر باید در نظر داشت حضور بازارگردانها برای تعادل و نقدشوندگی کافی نیست. عمق دادن به بازار دوطرفه و استفاده از سایر ابزار مشتقه میتواند در کنار بازارگردان موثر باشد. نمیتوان بازارگردان را درمانی فوری برای وضعیتهای وخیم در بازار سرمایه دید. حضور بازارگردان و بررسی محدودیتهایی که باعث میشود کارآیی لازم را نداشته باشند، کمک میکند با انجام اصلاحات، کارآیی بهتری از خود بهجا بگذارد. قانون حداقل معامله روزانه یا دامنه مظنه خود جزو قوانین دست و پا گیر برای بازارگردانها است. یکی از نتایج استفاده از بازارگردان، رسیدن به تعادل و نزدیک شدن به قیمت تعادلی و نزدیک شدن به ارزش سهم است. برخی از این قوانین مانند معاملات روزانه مانع این امر میشود. همچنین پیشنهاد میشود انحصار برای بازارگردانی وجود نداشته باشد و با الگوی اجرایی مناسب و با سازوکار مشخصی شرکتها بتوانند اقدام به بازارگردانی کنند.
تا چند سال پیش یکی از مهمترین ویژگیهای شرکتهایی که دارای بازارگردان بودند، دامنه نوسان روزانه دوبرابری آنها بود. این موضوع کمک میکرد نمادها زودتر به تعادل رسیده و گامی درست برای متعادلسازی نمادها برداشته شود و با صفوف خرید و فروش و تصمیمات هیجانی مقابله شود. خوب است مجددا ریز ساختارها به این نحو اصلاح شوند تا تعادل در نمادهای با بازارگردان سریعتر اتفاق افتد. حال که بهدلیل عمق کم بازار، امکان برداشتن دامنه نوسان بهطور کامل وجود ندارد، خوب است با این موضوع برای دامنه نوسان بیشتر، تلاش صورت گیرد.
با پیشرفت معاملات الگوریتمی در بازار سرمایه ایران، استفاده از این معاملات در بازارگردانی بسیار مفید خواهد بود. عملیات بازارگردانی بهدلیل رعایت دستورالعملهای اعلامی سازمان بورس و اوراق بهادار عملیاتی تکراری بوده و انجام آن توسط معاملهگر میتواند با خطا مواجه شود. استفاده از معاملات الگوریتمی و توسعه آن در بازار میتواند کمک بزرگی به بازارگردانی نمادها داشته باشد، هرچند این اواخر با فعالیت معاملات الگوریتمی بهطور موقت مخالفت شد، ولی استفاده از آنها در بازارگردانی حتی بهطور موقت نیز نباید متوقف شود.
در پایان اشاره میشود بازارگردان عامل ایجاد تعادل در بازار است و با عرضه و تقاضای منطقی ضریب نقدشوندگی بازار سرمایه را افزایش میدهد. درحالحاضر طبق آییننامه حفظ ثبات بازار سرمایه و صیانت از حقوق سرمایهگذاران و سهامداران که بهتازگی در شهریور ۱۳۹۹ تصویب شده است، بورس و فرابورس همه شرکتها را ملزم به معرفی و استفاده از بازارگردانها کرده است. حتی شرکتهایی که اقدام به انتخاب بازارگردان نکنند، ناشر متخلف محسوب شده و به یک یا چند نوع ضمانت اجرا شامل تذکر، اخطار، محدودیت موقت یا دائم در دسترسی به سامانه معاملات، تعلیق یا لغو مجوزهای صادره توسط سازمان، محرومیت دریافت خدمات از ارکان بازار سرمایه برای مدت معین، جریمه نقدی، محرومیت از تصدی در هیاتمدیره اشخاص تحت نظارت، سلب صلاحیت و لغو پذیرش محکوم میشود. طبق این آییننامه، شرکتها برای عرضه اولیه نیز ملزم به انتخاب بازارگردان هستند. این موضوع در وضعیت کنونی بازار، اقدام مثبتی در نظر گرفته میشود. هرچند هنگامیکه در این قیمتها در برخی شرکتها حباب قیمتی شکل گرفته باشد، الزام به انتخاب بازارگردان کار سادهای نیست. از منظری دیگر اجبار در بازهای کوتاه برای همه شرکتها امری است که مدیران تصمیم به آن گرفتهاند و درست یا غلط بودن تصمیم در گذر زمان مشخص میشود. همچنین در ابلاغیه صورت گرفته حداقل حجم معاملات روزانه ۲۰ درصد میانگین حجم معاملات روزانه یک ماه گذشته (۲۰ روز معاملاتی گذشته) و دامنه مظنه سفارش ۳ درصد در نظر گرفته شده است. تعیین این اعداد نیز به اجبار و دستوری بودن این موضوع اشاره میکند. تا هنگامیکه صحبت از بازارگردان بیشتر جنبه روانی و راهکاری نظری باشد و کمکی به نقدشوندگی سهمها نکند، بهصورت مُسکن عمل کرده و تاثیری پایدار و بلندمدت نخواهد داشت. با همه این اوصاف میتوان امیدوار بود با استفاده از بازارگردان، گامی مثبت جهت حفظ ویژگیهای بورس برداشته شود. همچنین با استفاده از ابزارهای مختلف و بازارگردان کارآمد، بسیاری از مشکلات نقدشوندگی در بازار حل شده و دیگر نیازی به خلق قوانین عجیب و غیرقابلپیشبینی برای حمایت ظاهری و سطحی از بازار نخواهد بود.