همه سناریوهای ممکن
آتش این تهدیدها که گریبانگیر اقتصاد چین شده است میتواند دامن اقتصاد آمریکا را نیز بگیرد. در اوایل این ماه شرکت اپل هشدارهای جدی داده بود که با کاهش در درآمد خود مواجه است. البته برخی نیز معتقدند آمریکا میتواند از این شرایط منتفع شده و گوی سبقت را در فناوری و تولید کالاها برباید. بهعنوان مثال وزیر تجارت آمریکا اظهار کرد که اکنون ویروس کرونا را همچون ویروس کشنده سارس میبیند و آن را دلیلی برای اصلاح نقش چین در نظام عرضه جهانی کالا میداند. از دیدگاه او چنین امری باعث خروج سرمایهگذاریها از چین به داخل ایالاتمتحده میشود که نتیجه آن افزایش تعداد شغل و دستمزد خواهد بود. البته همواره این موضوع که بازارهای چین بیشتر به آمریکا وابستهاند یا این آمریکا است که به بازارهای چین نیاز دارد، مورد اختلاف مفسران اقتصادی بوده است.
این جنگ تجاری با اضافه شدن ویروس کرونا تشدید شده است و تولیدکنندگان بهدنبال جایگزینی برای مونتاژ کالاهای خود در کشورهای دیگر هستند. بهعنوان مثال کشوری مثل ویتنام تاکنون بیشترین نفع را از جنگ تجاری میان آمریکا و چین برده است و اگر بتواند ویروس کرونا را در کشور خود مهار کند، از این فرصت میتواند به خوبی استفاده کند. پیشبینی میشود اوج تاثیر ۱۹ - COVID بر زنجیرههای عرضه جهانی در اواسط ماه مارس رخ خواهد داد و هزاران شرکت را وادار به سد کردن یا بهطور موقت تعطیل کردن کارخانههای مونتاژ و تولید در ایالاتمتحده و اروپا کند. آسیبپذیرترین شرکتها، شرکتهایی هستند که قطعات و مواد آنها به مقدار زیاد یا فقط به کارخانههای چین متکی هستند. فعالیت کارخانههای تولیدی چین در یک ماه گذشته کاهش یافته است و انتظار میرود ماهها این روند نزولی ادامه پیدا کند.
ترامپ در تلاش برای قطع وابستگی ایالاتمتحده به چین، جنگ تجاری را آغاز کرد، تعرفهها را افزایش داد، از پیمانهای تجاری چندجانبه عقبنشینی کرد و به موسساتی مانند سازمان تجارت جهانی حمله کرد. پس از ماهها تلاش برای شکستن اقتصاد چین، ترامپ سرانجام در توافقنامه تجارت فاز یک مستقر شد. اکنون، تقریبا دو ماه پس از امضای توافقنامه تجارت، بهنظر میرسد وضعیت بسیار متفاوت شده است؛ اقتصاد چین همانطور که یک رقیب برای آمریکا بود، حالا میتواند به یک تهدید بزرگ برای اقتصاد ایالاتمتحده تبدیل شود. اگر چین بتواند ویروس را کنترل کند و دوباره به کار خود برگردد، تاثیر آن ناچیز خواهد بود. اما اگر این ویروس نه تنها در چین کنترل نشود بلکه به کشورهای دیگر خصوصا آمریکا شیوع بیشتری پیدا کند اقتصاد ایالاتمتحده نیز ضربه خواهد دید. در این صورت امیدهای چین برای جذب سرمایهگذاری خارجی و تبدیل شدن به بزرگترین اقتصاد جهان بر باد میرود. همه این موارد میتواند بر انتخابات آمریکا نیز موثر باشد. در کل میتوان گفت این ویروس ضربه سنگینی به بدنه اقتصاد چین وارد کرد و کاری که ترامپ میخواست با جنگ تجاری انجام دهد، از طریق ویروس کرونا انجام شد.