طلا افت می‌کند؟

شاخص دلار از ابتدای اکتبر ۲۰۱۹ با شوک منفی مواجه شد و طی حدودا یک ماه با ۵۷/ ۲ درصد کاهش از ۶۷/ ۹۹ به ۱۱/ ۹۷ واحد سقوط کرد. این بزرگ‌ترین کاهش ماهانه در سال میلادی بود و شاخص را به نزدیکی کف ۳ ماه اخیر رساند. با توجه به اینکه در طول سال دامنه نوسانات صعودی شاخص دلار در حال کاهش بود، این شوک منفی در نزدیکی محدوده ۳۹/ ۱۰۰ تا ۵۱/ ۱۰۰ واحدی پتانسیل بازگشت این شاخص به روند نزولی را به شکل قابل توجهی بالا نشان می‌دهد. تا حدود جولای ۲۰۱۹، نرخ بهره موثر وجوه فدرالی در نزدیکی سقف ۴۲/ ۲ درصدی ۱۱ ساله اخیر (پس از بحران ۲۰۰۸ میلادی) باقی مانده بود. این باعث شد که در اواخر آگوست ۲۰۱۹ شیب منحنی درآمد منفی شود و فدرال رزرو از آن ماه فرآیند کاهش نرخ بهره را آغاز کرد و منحنی درآمد مجددا صعودی شد. از آنجا که نرخ بیکاری آمریکا در پایین‌ترین سطح ۵۰ سال اخیر یعنی ۵/ ۳ درصد قرار دارد و نرخ رشد اقتصادی روند صعودی ۴ سال اخیر را از دست داده است، برای به تعویق انداختن بحران اقتصادی، روند کاهش نرخ بهره ادامه می‌یابد و تا وقتی که نشانه‌ای از افزایش نرخ بهره دیده نشود، روند تضعیف شاخص دلار نیز تداوم دارد. بنابراین، پس از شکست سقف ۶ ساله قیمت طلا، یعنی ۱۳۷۵ دلار به ازای هر اونس در ژوئن ۲۰۱۹، روند صعودی قیمت بین‌المللی طلا ادامه خواهد داشت.

با وجود این، چشم‌انداز روند نرخ برابری دلار به ریال نزولی است. شواهد بنیادین برای تقویت ریال وجود دارد. از جمله پایان رکود و نرخ منفی رشد اقتصادی، مازاد تراز تجاری گمرکی، سقوط نرخ رشد نقدینگی و فاصله قابل توجه آن از نظر زمانی و مقداری با اوج چرخه‌های ساختاری خود و همچنین تعدیل قیمت‌های داخلی به سمت بالا که دلالت می‌کند روند نرخ بهره، حداقل در کوتاه‌مدت نمی‌تواند کاهشی بماند. بنابراین، می‌توان پیش‌بینی کرد که بر خلاف آبان ۱۳۹۸، در ماه‌های آینده نرخ ارز، قیمت جهانی طلا را در بالا بردن قیمت طلای داخلی کمک نمی‌کند. پس از سقوط نرخ ارز به حضیض ۱۱۱۴۰ تومانی در ۲۶ تیر ۱۳۹۸، تا پنجشنبه گذشته نرخ رشد آن ۱۹/ ۶ درصد بوده است، اما مظنه یک مثقال طلا ۱۷ عیار ابتدا یک حرکت صعودی ۳۴/ ۱۳ درصدی را تا ۱۸۲۸ هزار تومان تجربه کرد و سپس وارد یک روند کاهشی شد و ۲۷/ ۲ درصد افت کرد. صعود نخست با به اوج رسیدن قیمت بین‌المللی طلا همزمان شد و افت پس از آن نیز ناشی از اصلاح کاهشی قیمت بین‌المللی بود.

طی این دوره، به طور کلی مظنه ۸۳/ ۱۰ درصد بالا آمده که نشان می‌دهد رشد آن بیش از نرخ ارز بوده است. در این دوره قیمت بین‌المللی طلا ۰۳/ ۵ درصد بالا آمده است. بر اساس حقایق و استدلال‌های ارائه‌شده، پیش‌بینی می‌شود که در ماه‌های آینده نرخ ارز کاهشی و قیمت بین‌المللی طلا افزایشی باشد، بنابراین، عملکرد قیمت طلا در مقابل ریال بدتر از عملکرد بین‌المللی آن است. در یک افق میان‌مدت (بیش از چند ماه و کمتر از یک سال)، پیش‌بینی نگارنده این است که قیمت طلا در مقابل ریال افت کند.