کشورهای عضو پیمان «دی۸»، افقی ۵۰۰ میلیارد دلاری را برای تجارت با همدیگر انتخاب کردهاند، اما آیا این کشورها میتوانند میزان همکاریهای اقتصادی با یکدیگر را ظرف شش سال ۴ برابر کنند؟ محمدمهدی بهکیش با استناد به تجارب گذشته ایران در سازمانهای مشابه از بعید بودن این هدف میگوید.
دنیای اقتصاد: تعطیلی مراکز خرید تهران به دلیل مشکلات ناترازی برق و گاز باعث شگفتی بسیاری از مردم شده است. این تعطیلیها که در برخی مراکز خرید پایتخت رخ داده، سوالاتی را در ذهن خریداران به وجود آورده است.
دنیای اقتصاد: بانک مرکزی مهلت انقضای تمامی درخواست های تخصیص ارز که از تاریخ ۱۰ آذرماه ۱۴۰۳ لغایت ۳۰ آذرماه ۱۴۰۳ توسط اداره تخصیص ارز بانک مرکزی تایید شدهاند را به صورت خودکار به مدت ده روز تمدید کرد.
کشورهای عضو پیمان «دی۸»، افقی ۵۰۰ میلیارد دلاری را برای تجارت با همدیگر انتخاب کردهاند، اما آیا این کشورها میتوانند میزان همکاریهای اقتصادی با یکدیگر را ظرف شش سال ۴ برابر کنند؟ محمدمهدی بهکیش با استناد به تجارب گذشته ایران در سازمانهای مشابه از بعید بودن این هدف میگوید.
دنیایاقتصاد: سخنگوی کمیسیون توسعهتجارت خانه صمت از تجارت ۱۶میلیون و ۱۸۶هزار دلاری ایران و مصر در ۸ماهه امسال خبر داد و گفت: این رقم نسبت به مدت مشابه سالقبل با رشد ۶۷درصدی همراه بودهاست.
دنیایاقتصاد: سناتورهای قزاقستان قرارداد تجارت آزاد بین اتحادیه اقتصادی اوراسیا و جمهوریاسلامی ایران را که در ۲۵دسامبر ۲۰۲۳ در سنپترزبورگ بسته شده بود، تصویب کردند.
دنیایاقتصاد: مدیرکل دفتر میوههای گرمسیری و نیمهگرمسیری وزارت جهادکشاورزی با بیان اینکه ایران سومین تولیدکننده انار در جهان است، گفت: امسال نسبت به سالگذشته ۱۰هزار تن افزایش تولید انار داشتیم.
دنیای اقتصاد: تعطیلی مراکز خرید تهران به دلیل مشکلات ناترازی برق و گاز باعث شگفتی بسیاری از مردم شده است. این تعطیلیها که در برخی مراکز خرید پایتخت رخ داده، سوالاتی را در ذهن خریداران به وجود آورده است.
پنجشنبه، ۲۹ آذر ۱۴۰۳
پیشنهادهای سیاستی بخشخصوصی برای حل چالشهای حوزه حملونقل ریلی گ
حملونقل ریلی یکی از الزامات توسعه تجاری و صنعتی در کشور است. بدون حملونقل ریلی پیشرفته شاهد بروز چالشهای جدی در حوزه تامین مواد اولیه و صادرات محصولات به بازارهای جهانی خواهیم بود و همزمان از بهرهوری تولید نیز کاسته خواهدشد. عملکرد بخش ریلی کشور در سالهای اخیر پسرفت عمدهای داشتهاست. این پسرفت در بخشهای حمل بار، حمل مسافر، بهرهوری، تعداد لکوموتیوهای آماده بهکار و مطالبات شرکتهای ریلی بهخوبی مشهود است. برای رفع این چالشهای قابلتوجه در کوتاهمدت راهحلهایی همچون کاهش تعرفه حق دسترسی به شبکه، اصلاح قیمت بلیت قطارهای مسافری و لغو ممنوعیتها و محدودیتها برای واردات لکوموتیو پیشنهاد میشود.
رایزن بازرگانی جمهوریاسلامیایران در قطر تشریح کرد
رایزن بازرگانی جمهوریاسلامی ایران در قطر ضمن بررسی چالشها و پتانسیلهای همکاریهای اقتصادی ایران و مصر، حوزه انرژی را یکی از مهمترین بخشهای همکاری بالقوه ایران و مصر دانست.
به گزارش روابطعمومی سازمان توسعهتجارت ایران، عباس عبدالخانی ایران و مصر را بهعنوان کشورهایی با تمدنهای کهن و موقعیتهای ژئوپلیتیک- استراتژیک معرفی کرد و افزود: این دو کشور از دیرباز نقش مهمی در تحولات منطقهای و جهانی ایفا میکنند؛ در واقع هر دو کشور بهدلیل منابع طبیعی غنی، نیروی کار متخصص و موقعیتهای استراتژیک در خاورمیانه و شمال آفریقا، ظرفیتهای زیادی برای همکاری اقتصادی دارند. وی با اشاره به امکان ایجاد بستر مناسب برای تقویت روابط اقتصادی میان این دو کشور، تصریح کرد: بررسی دقیق چالشها و پتانسیلهای این همکاری میتواند مسیر توسعه مناسبات اقتصادی ایران و مصر را روشنتر سازد.
سوگنوشت رئیس اتاق بازرگانی ایران در رثای زندهیاد حاجآقا علاءالدین میرمحمدصادقی
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران در سوگنوشتی در رثای زندهیاد حاجآقا علاءالدین میرمحمدصادقی نوشت: «سبک زندگی او الگو و سرمشقی برای همه فعالان اقتصادی باشد که دغدغه آبادانی ایران و کارآمدی نظام اسلامی در پاسخگویی به حل مشکلات جامعه با اعمال حکمرانی روادارانه و رقم زدن یک نظام اقتصادی مبتنی بر رفاه و آسایش آدمیان دارند.»
رتبهبندی کارخانههای خوراکدام، طیور و آبزیان از دو سالقبل آغاز و تاکنون برای ۶۱درصد آنها گواهی صادر شدهاست. به گزارش خبرگزاری مهر، سیداحمدرضا سیدعلیان، مدیرکل دفتر بهبود تغذیه و جایگاه امور دام وزارت جهادکشاورزی با بیان اینکه ۶۱درصد کارخانههای خوراکدام، طیور و آبزیان در مدت دو سالاخیر رتبهبندی و برای آنها گواهی صادر شدهاست، گفت: برای تضمین تولید خوراک آماده باکیفیت و بهبود بهرهوری، رتبهبندی کارخانههای خوراکدام، طیور و آبزیان را بر اساس فناوریهای سختافزاری و نرمافزاری انجام دادهایم. وی تصریح کرد: با رتبهبندی مشخص میشود که کارخانههای تولید خوراک آماده دام و طیور دارای چه فناوریها و قابلیتهایی هستند.
سامانه جامع تجارت در اطلاعیهای از عدمتغییر در شرایط ثبتسفارش با حالت «بدون سابقه تا سقف ۵۰۰هزار دلار» خبر داد. به گزارش مهر، سامانه جامع تجارت در اطلاعیهای اعلام کرد: به اطلاع میرساند حوزه سهمیه جدیدی تحتعنوان «بررسیسیستمی سهمیه واردات با حالت ثبتسفارش بدون سابقه تا سقف ۵۰۰هزار دلار» در سامانه جامع تجارت ایجاد شدهاست. حوزه سهمیه فوق مربوط به پروندههایی است که با حالت ثبتسفارش «بدون سابقه تا سقف ۵۰۰هزار دلار» ایجاد شدهاند. روال استفاده از این حالت ثبتسفارش، کماکان مانند قبل بوده و تغییری نداشتهاست. به این نحو که کاربران پس از ترخیص و ثبت فاکتور فروش در طرح افق، امکان استفاده مجدد از این حالت ثبتسفارش را خواهند داشت.
ایده اصلی این است که گسترش تجارتجهانی با کاهش درگیری و جنگ همراه است، با اینحال مطالعات و دادهها نشان میدهند که با وجود شکلگیری ائتلافهای جدید تجاری در جهان ما روندی خلاف ایده اصلی داشتهایم. کشورهایی که به تجارتجهانی متصل هستند، احتمال جنگ بالاتری دارند زیرا بازبودن درهای تجارت چندجانبه، وابستگی دوجانبه به هر کشور معین و هزینه درگیری دوجانبه را کاهش میدهد. گفته میشود با آزادسازی تجاری و مالی و پذیرش جهانیسازی، احتمال درگیری نظامی بین کشورها کاهش پیدا میکند. منطق این موضوع بر این پایه استوار است که هزینه فرصت از دستدادن منفعت تجاری و تشدید تنش بین کشورهایی که منافع مشترکی با هم دارند، بسیار بالا میرود و حاکمان با تفکر عقلایی اجازه رویارویی نظامی را نمیدهند. خرد متعارف مبنیبر اینکه تجارت از نظر اقتصادی سودمند است، باعث ترویج صلح میشود، درگیریهای نظامی را کاهش میدهد و نیز سردمداران جهانی تا حدی منطقی هستند، تا حدی صادق است.
دنیایاقتصاد: با ایجاد بازار ارز تجاری میان صادرکننده و واردکننده یعنی عرضهکننده و متقاضی ارز قراردادی بهوجود میآید ودر این قالب دوره زمانی رفع تعهد برای صادرکننده، مشخص میشود و اگر از دوره زمانی عبور کند، تنبیهات مشخصی درنظر گرفته میشود.
انتخابات ریاستجمهوری ایالاتمتحده، موجی از ترس در بین کشورهای جهان به راهانداخته است. تهدید دونالد ترامپ به برقراری تعرفههای ۶۰درصدی روی کالاهای چینی و برقراری تعرفههای بیش از ۱۰درصدی بر کالاهای سایر کشورها، موجب تردید در آینده تجارت بینالمللی شدهاست. در این بین کشورهایی که بیشترین مازاد را در مبادلات تجاری با آمریکا دارند، در خطمقدم جنگ تجاری قرار دارند.
دنیایاقتصاد: تولیدکنندگان مرغ تخمگذار و مرغگوشتی میگویند: قطع ناگهانی برق مرغداریها در پی تشدید سرما، به اختلال در تهویه واحدها و تلفشدن گلهها میانجامد و همزمان با حذف ارز نیمایی، هزینه تولید این واحدها افزایش مییابد.
دوشنبه، ۲۶ آذر ۱۴۰۳
دلیل استقبال از کارت بازرگانی در سالهای اخیر چیست؟
سیل تقاضا برای دریافت کارت بازرگانی طی سالهای اخیر شدت گرفته است. بررسیها حاکی از این است که افزایش تقاضا برای دریافت کارت بازرگانی معلول سیاست چندنرخی ارز و رانت ناشی از تفاوت قیمت ارز است، این در حالی است که در حال حاضر اتاقهای بازرگانی سهمی در اهلیتسنجی متقاضیان ندارند. کارشناسان و فعالان اقتصادی معتقدند تخصیص ارز برای واردات، تقاضا برای دریافت کارت بازرگانی را به شدت بالا برده است؛ در حالی که با تکنرخی شدن ارز امکان سوءاستفاده وجود ندارد و این مشکلات برطرف میشود.
در دیدار مشاور وزیر معادن و پترولیوم افغانستان با فعالان معدنی یزد مطرح شد
دنیایاقتصاد: دبیرکل اتاق یزد در دیدار با مشاور وزیر معادن و پترولیوم افغانستان، با اشاره به ظرفیتهای معدنی افغانستان و نیازهای صنایع فولاد یزد گفت: مجموعههای فولادی استان برای تامین خوراک خود مایل به همکاری با افغانستان هستند.
علی اکبر عربمازار در پنل مالیاتی اتاق خرمآباد مطرح کرد
دنیایاقتصاد: رئیس کمیسیون مالیات کمیته ایرانی اتاق بازرگانی بینالمللی با بیان اینکه سیاستهای مالیاتی باید حاکی از سرمایهگذاری باشد، گفت: در کشور ما دولتها فقط برای جبران کسریها بر وصول مالیات تمرکز کردهاند. رئیس کمیسیون مالیات کمیته ایرانی اتاق بازرگانی بینالمللی (ICC) گفت: تجارت بینالملل به دنبال تسهیل در بین تجار کشورهاست و افراد و شرکتهایی که اقدام به سرمایهگذاری خارجی کرده باشند، مشمول مالیات میشوند.
رئیس اتاق ارومیه در نشست شورای گفتوگوی آذربایجان غربی:
دنیایاقتصاد: رئیس اتاق ارومیه با اشاره به فرصتهای موجود در استان مرزی آذربایجان غربی برای رونق اقتصاد و توسعه تجارت، از دولت خواست برای مدیریت مرزها و پایانههای مرزی، اختیارات ویژهای به استانداران استانهای مرزی تفویض کند.
رئیس اتاق سمنان در آیین تجلیل از پژوهشگران برتر استان مطرح کرد
دنیایاقتصاد: آیین تجلیل از پژوهشگران برتر استان سمنان به مناسبت هفته پژوهش و فناوری با حضور استاندار سمنان، جمعی از معاونان استاندار، مدیران کل دستگاههای اجرایی، نمایندگانی از بخش خصوصی و محققان و پژوهشگران برگزیده استان برگزار شد.
سیاستهای ارزی و تجاری کشور در سالهای گذشته بههم پیوند خوردهاند. تقدم سیاستهای ارزی بر سیاستهای تجاری، یکی از چالشهای حاکم بر مسیر حضور محصولات ایرانی در بازارهای جهانی بودهاست. حال سیاستهای جدید بانکمرکزی در مسیر عرضه ارز تجاری و خریدوفروش دلار، امید بهکارآیی نظام ارزی، تقویت عرضه ارز و کاهش نوسانات دلار را تقویت کردهاست. بااینوجود نباید فراموش کرد که علت فروپاشی سامانه نیما، ناترازی بانکها و شوک تورمی حاصل از آن بود که دولت را ملزم به مداخله در مکانیزم قیمت کرد. حال سوال اینجاست، آیا با طراحی سامانهای جدید، مشکل حل میشود؟ یا با بروز شوک ارزی جدید شاهد تداوم سیاستهای دولت و بانکمرکزی در کنترل قیمتها خواهیم بود؟
دنیایاقتصاد: سیاستهای تجاری برای محصولات سبزی و صیفی، حبوبات و لبنیات باید طبق قانون یک سالزودتر اطلاعرسانی شود. معاون برنامهریزی و اقتصادی وزارت جهادکشاورزی در نامهای خطاب به معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت و رئیس سازمان توسعهتجارت ایران، با موضوع «اطلاعرسانی سیاستهای تجاری برای محصولات سبزی و صیفی، حبوبات و لبنیات سال۱۴۰۴» تاکید کرد: بر اساس بند«الف» ذیل ماده(۷۲) قانون برنامه پنجساله هفتم پیشرفت تصریحشده «وزارت جهادکشاورزی و وزارت بهداشت، درمان و آموزشپزشکی(از طریق سازمان تابع ذیربط) مکلفاند جز در موارد ضرورت، نسبت به اعلام ممنوعیت صادراتی حداقل یک سالپیش از اعمال آنها اقدام کنند.» در این نامه همچنین به ماده(۲۴) قانون بهبود مستمر محیط کسبوکار اشارهشده و در ادامه، بر لزوم ثبت و اطلاعرسانی مقررات در پایگاه اطلاعات قوانین و مقررات مربوط به محیط کسبوکار تاکید شدهاست.
دنیایاقتصاد: دستور توقف اجرای بخشنامه غیرمجاز اعلامشدن صادرات حبوبات و برخی محصولات کشاورزی از سوی گمرک ایران ابلاغ شد. بر اساس ابلاغیه دفتر مقررات صادرات و واردات سازمان توسعهتجارت ایران و پیرو بخشنامهای به تاریخ ۲۷اسفند ۱۴۰۲ موضوع اعمال ممنوعیت صادرات حبوبات و برخی محصولات کشاورزی به پیوست نامهای به تاریخ ۶ آذر ۱۴۰۳ دفتر مقررات صادرات و واردات سازمان توسعهتجارت ایران بر اساس نامهای به تاریخ ۴ آذر ۱۴۰۲ معاونت توسعه بازرگانی وزارت جهادکشاورزی، بههمراه تصویر دادنامهای به تاریخ ۲۹ آبان ۱۴۰۳ صادره از سوی هیات تخصصی صنایع و بازرگانی دیوان عدالت اداری و همچنین نامهای به تاریخ ۵ آذر ۱۴۰۳ دفتر حقوقی سازمان توسعهتجارت ایران مبنیبر صدور دستور موقت توقف اجرای نامهای به تاریخ ۲۸ بهمن۱۴۰۲ دفتر مذکور(موضوع ممنوعیت صادرات ۹ردیف اقلام مندرج در نامه) موصوف عینا جهت اطلاع و اقدام لازم ابلاغ میشود.
آلودگی هوای صنعتی نهتنها بر سلامت انسان تاثیر میگذارد، بلکه بر فعالیتهای کشاورزی نیز تاثیر منفی دارد و در نتیجه خسارات رفاهی زیادی را بهدنبال میآورد. زیان مستقیم اقتصادی بر تولید کشاورزی و آسیب غیرمستقیم بر مصرفکنندگان به یک موضوع سیاسی و علمی در سطح جهانی تبدیل شدهاست. ارزیابی هزینههای خارجی نهتنها اطلاعاتی را برای ارزیابی امکانسنجی اقتصادی فعالیتهای صنعتی آلاینده ارائه میدهد، بلکه میتواند بهعنوان ورودی برای سیاستگذاری نیز عمل کند.
وزیر تجارت اتحادیه اقتصادی اوراسیا گفت: توافق صورتگرفته با جمهوریاسلامی ایران در زمینه تجارت آزاد برای ما مهم است زیرا این کشور، شریک اصلی در مرزهای جنوبی ما و یکی از کشورهای کلیدی در کریدور شمال - جنوب است. به گزارش «ایرنا» آندری اسلپنف در مصاحبه با خبرگزاری ایزوستیا افزود: این کشور در زمینه جایگزینی واردات، توسعه فناوریهای خود و مقاومت دربرابر فشار تحریمها دستاوردهای زیادی داشتهاست. وی در پاسخ به این پرسش که آیا همه کشورها توافقنامه تجارت آزاد با ایران را که یک سالپیش امضاشده بود را در مجالس تصویب کردهاند، گفت: ما فعالانه درحالتوسعه شبکه قراردادهای تجارت آزاد خود هستیم؛ اکنون تصویب توافقنامه اخیر با ایران در چهار کشور عضو این اتحادیه به پایان رسیدهاست.
دنیایاقتصاد: وزیر صمت، ظرفیت همکاری تجاری تهران-آنکارا را فراتر از وضعیت موجود دانست و نقشهراه تجارت میان دو کشور، احیای تجارت ترجیحی و حذف محدودیتهای تعرفهای را مقدمه افزایش مبادلات اعلام کرد.
اگرچه ادامه جنگ در غزه تاثیر بدی بر رشد اقتصادی خاورمیانه و شمال آفریقا میگذارد؛ اما منطقه منا میتواند با تخصیص بهتر استعدادها در بازار کار، بهرهبرداری از موقعیت استراتژیک خود و ترویج نوآوری، رشد را افزایش دهد. مرکز پژوهشهای اتاق ایران گزارشی با عنوان «جنگ غزه و رشد اقتصادی در خاورمیانه و شمال آفریقا» منتشر کرد. در این گزارش آمده است: متوسط درآمد سرانه کشورهای خاورمیانه و شمال آفریقا (منا) در ۵۰سالگذشته تنها ۶۲درصد افزایش یافتهاست. در مقایسه، طی همین دوره، افزایش درآمد اقتصادهای نوظهور و درحالتوسعه چهاربرابر و اقتصادهای پیشرفته دوبرابر بودهاست. تنها تعداد کمی از اقتصادهای خاورمیانه و شمال آفریقا به استاندارد زندگی کشورهای ثروتمند نزدیک شدهاند.
طبق تازهترین گزارش سازمان خواربار و کشاورزی مللمتحد(فائو)، قیمت جهانی مواد غذایی در ماه نوامبر به بالاترین سطح خود از آوریل ۲۰۲۳ رسید. این افزایش ۰.۵درصدی نسبت به ماه قبل، عمدتا به دلیل جهش قیمت روغنهای نباتی در بازار جهانی بودهاست. شاخص قیمت مواد غذایی فائو که تغییرات قیمت جهانی غذاها را نشان میدهد، در ماه نوامبر بهطور متوسط به ۱۲۷.۵واحد رسید؛ اینیعنی قیمت غذا در مقایسه با همین موقع سالگذشته ۵.۷درصد افزایش یافتهاست، با اینحال این قیمت هنوز ۲۰.۴درصد کمتر از بالاترین سطح خود در مارس ۲۰۲۲ است.