خلق درآمدهای ارزی با افزایش صادرات غیرنفتی
وی با تاکید بر اینکه تحقق متوسط رشد سالانه ۲۳درصدی صادرات غیرنفتی که در قانون برنامه هفتم پیشرفت پیشبینی شدهاست، نیازمند عبور از خامفروشی است، تصریح کرد: مطابق با آمار یکساله در پایان سال۱۴۰۲ حدود ۴۸درصد محصولات پتروشیمی و پایه نفتی، ۲۸درصد معدن و صنایع معدنی و ۱۵درصد کالاهای صنعتی و ۹درصد محصولات کشاورزی از ایران صادر شد. این مقام مسوول با بیان اینکه بخشاعظم محصولات کشاورزی بهصورت فله و خام صادر میشود، گفت: بهنظر میرسد همچنان در موضوع خلق ارزشافزوده در محصولات صادراتی عقب هستیم و باید با انجام یکسری اقدامات زیرساختی و سرمایهگذاری در فعالیتهای تحقیق و توسعه و توسعه فناوریهای جدید در شرکتها، فرآیندهای تولید را بهبود و محصولات نوآورانه تولید کنیم. به گفته منتظری؛ تولید محصولات نوآورانه منجر به افزایش کیفیت کالاها و ایجاد مزیت رقابتی در بازارهای بینالملل میشود. مدیرکل دفتر برنامهریزی و پایش سازمان توسعهتجارت ایران با بیان اینکه تکمیل و تقویت زنجیره ارزش صنایع پاییندستی میتواند در کاهش خامفروشی نقش بسزایی داشتهباشد، گفت: باید شرایطی فراهم شود تا افزایش سود صنایع تابعی از تقویت زنجیره ارزش و تولید و بسط این منظومه تلقی شود.
مدیرکل دفتر برنامهریزی و پایش سازمان توسعهتجارت ایران با بیان اینکه زنجیره ارزش از تولید تا فروش باید مورد بررسی قرار بگیرد، خاطرنشان کرد: جایگاه شرکتهای ایرانی در این زنجیره مشخص است؛ هماکنون ما در سطوح پایین این زنجیره قرار داریم از اینرو نسبت به تقویت و ایفای نقش در زنجیرههای بالای ارزش باید برنامهریزیکرده و اقدامات عملیاتی لازم را بهعمل بیاوریم. وی ادامهداد: گذر از مونتاژکاری و افزایش عمق ساخت داخل با استفاده از ظرفیت شرکتهای دانشبنیان و رسوخ فناوریهای نوین در شرکتهای بزرگ صنعتی از خامفروشی جلوگیریکرده و زنجیره ارزش صنایع را تکمیل میکند؛ این تکمیل و توسعه زنجیره میتواند زمینه پویایی اقتصاد کشور را فراهم کند و ثروت ملی و تولیدات را افزایش و حجم واردات را کاهش دهد.
منتظری بر لزوم اعطای مشوقهای تشویقی تاکید کرد و افزود: اقدامات تشویقی میتواند متناسب با افزایش ارزشافزوده در کالاهای صادراتی، برای گروههای کالایی مختلف تعیین شود. مشوقها میتواند در قالبهایی چون مالیات، بازگشت ارز، پوشش هزینههای بازاریابی و حضور موثر در نمایشگاههای بینالمللی و تسهیلات مالی و... تعریف شود. این مقام مسوول در پایان بین افزایش نرخ ارز و ایجاد تورم نسبت برقرار کرد و افزود: افزایش نرخ ارز، ناشی از کاهش درآمدهای ارزی در حوزه فروش نفت و کالای خام است.