«دنیایاقتصاد» ساختار و عملکرد اتاق بازرگانی مشترک آمریکا و کانادا را بررسی میکند
اتحاد تجاری آنگلوساکسونها
آمریکا، بزرگترین شریک تجاری کاناداست و کانادا به همراه مکزیک، دو شریک اول تجاری ایالاتمتحده هستند. حجم تجارت بین آمریکا و کانادا در سالهای اخیر به طور مداوم رشد کرده و به صدها میلیارد دلار در سال رسیده است. تجارت دو کشور، شامل مبادله انواع کالاها و خدمات از جمله نفت، خودرو، تجهیزات الکترونیکی و محصولات کشاورزی میشود. توافقنامههای تجاری مانند توافقنامه NAFTA(که به USMCA تغییر نام یافته) نقش مهمی در تسهیل تجارت بین دو کشور ایفا کردهاند. این توافقنامهها به کاهش تعرفهها و موانع تجاری کمک کرده و شرایط را برای تجارت آزادتر فراهم میکنند.
علاوه بر این، روابط تجاری نزدیک بین آمریکا و کانادا به ایجاد میلیونها شغل در هر دو کشور منجر شده است. بسیاری از شرکتها در هر دو کشور به یکدیگر وابستهاند و این وابستگی موجب افزایش بهرهوری و نوآوری شده است. همچنین، این روابط به هر دو کشور کمک میکند تا در بازارهای رقابتی جهانی باقی بمانند. با وجود نقاط قوت، روابط تجاری بین آمریکا و کانادا با چالشهایی نیز مواجه است. مسائل مربوط به تعرفهها، قوانین محیطزیستی و سیاستهای تجاری میتواند بر این روابط تاثیر بگذارد. با این حال، فرصتهای جدیدی نیز در زمینههای فناوری، انرژی و خدمات وجود دارد که میتواند به تقویت این روابط کمک کند.
در سال ۲۰۲۱ میلادی، حجم تجارت این دو کشور، بیش از ۶۶۰میلیارد دلار بوده که از این میزان بیش از ۳۶۰میلیارد دلار کالا از کانادا به آمریکا و در حدود ۳۰۰میلیارد دلار از آمریکا به کانادا صادر شده است. عمده تبادلات بازرگانی دو کشور شامل کالاهای الکترونیکی، مواد شیمیایی، حملونقل و سوخت بوده است. بیش از ۴۸درصد واردات و ۷۵درصد صادرات کانادا در همکاری با آمریکا انجام شده و در مقابل، نزدیک به ۱۲درصد واردات و ۱۷درصد صادرات آمریکا حاصل فعالیتهای بازرگانی با کانادا بوده است.
پیشینه اتاق مشترک آمریکا و کانادا
تاریخچه روابط تجاری بین آمریکا و کانادا به سالها پیش برمیگردد، اما در دهههای اخیر، بهویژه پس از جنگ جهانی دوم، این روابط بهشدت تقویت شده است. با افزایش نیاز به کالاها و خدمات، دو کشور بهتدریج به همکاریهای اقتصادی نزدیکتری دست یافتند. در سال ۱۹۸۹، توافقنامه تجارت آزاد آمریکای شمالی (NAFTA) به امضا رسید که پایهگذار یکپارچگی اقتصادی بیشتر بین دو کشور شد. اتاق بازرگانی مشترک بین آمریکا و کانادا که با عنوان AmCham Canada شناخته میشود، در سال ۱۹۲۵ تاسیس شد. تشکیل این اتاق در شرایطی صورت گرفت که دو کشور به دنبال تقویت روابط اقتصادی خود بودند. در آن زمان، دنیا در حال گذر از پیامدهای جنگ جهانی اول و رکود اقتصادی بود و کشورهای مختلف به همکاریهای نزدیکتر برای بهبود شرایط اقتصادی خود نیاز داشتند. از همین رو، هدف اصلی از تاسیس این اتاق، تسهیل روابط تجاری و اقتصادی بین دو کشور و نمایندگی منافع شرکتها و بازرگانان در سطح بینالمللی بود. با گذشت زمان، AmCham Canada به یک مرجع معتبر در زمینه تجارت بینالمللی تبدیل شده و تاثیر قابلتوجهی بر سیاستهای اقتصادی و تجاری دو کشور داشته است.
مدل فعالیت اتاق
اتاق بازرگانی در آمریکا براساس مدل آنگلوساکسون فعالیت میکند. ساختار آنگلوساکسون، مبتنی بر عضویت داوطلبانه برای اتاق بازرگانی است. در این شیوه، وظیفه عمومی برای اتاق بازرگانی تعریف نشده است و هیچ حکم قانونی نیز مبنی بر پرداخت اجباری دولت برای حمایت از آن وجود ندارد. درواقع اتاق بهعنوان شخص حقوقی و برابر با دیگر انجمنها و اتحادیهها ثبت میشود. در نتیجه میتوان اتاق با مدل آنگلوساکسون را یک سازمان غیرانتفاعی تحت قوانین خصوصی دانست که به دنبال حفاظت از منافع کارآفرینان، براساس عضویت داوطلبانه است. این مدل تحت عناوین مدل آنگلوساکسون، انگلیسی-آمریکایی یا قوانین خصوصی شناخته میشود. شیوه فعالیت آنگلوساکسون، نخستین بار توسط کارآفرینان مهاجر به آمریکای شمالی مورد استفاده قرار گرفتهو اولین اتاق از این نوع، در سال ۱۷۹۸ و در شهر نیویورک راهاندازی شد. امروزه این مدل، بیشتر در اتاقهای بازرگانی کشورهای انگلیسیزبان مانند ایالاتمتحده، بریتانیا و استرالیا دیده میشود. محدودیت درآمدهای ناشی از حق عضویت و نیاز به جستوجو برای ارائه خدمات جدید بهمنظور بهبود وضعیت مالی، از مشکلات این شیوه عملکرد است.
این در حالی است که اتاقهای بازرگانی در کانادا به شیوه اوراسیایی مدیریت میشوند. اتاق با مدل اوراسیایی، یک سازمان غیردولتی و غیرانتفاعی با عضویت داوطلبانه شرکتها و کارآفرینان است که تحت قانون عمومی فعالیت میکند. این مدل ابتدا در کشورهای حوزه اسکاندیناوی مانند فنلاند و سوئد استفاده شد، اما اولین نشانههای شکلگیری مدل اوراسیایی در آمریکای شمالی و در ایالتهای فرانسویزبان کانادا دیده شده است. از آنجا که اتاقهای اوراسیایی فاقد نظارت دولتی هستند، با اتاقهای آنگلوساکسون شباهت دارند. از سوی دیگر کارکرد اتاقها در مدل اوراسیایی، مانند مدلهای کانتیننتال و آسیایی براساس قانون تنظیم میشود. در مدل اوراسیایی، قانون کشوری، حوزه ارضی فعالیت اتاق را منطبق بر تقسیمبندیهای استانی، منطقهای و کشوری مشخص میکند و اتاق موظف است در یک ناحیه مشخص فعالیت خود را انجام دهد. به عبارت دیگر، در صورتی که کسبوکارها و کارآفرینان قصد تاسیس یک اتاق محلی را داشته باشند، باید از مقامات و اتاق ملی اجازه بگیرند تا محدوده عملکرد آنها مشخص باشد. این قانون، وظایف عمومی از جمله تایید گواهی مبدأ، داوری اختلافات بازرگانی و حل و فصل منازعات در دادگاهها را برعهده اتاق گذاشته که سبب ایجاد درآمد برای اتاق میشود. از آنجا که اتاق بازرگانی و صنعت آمریکا و کانادا به عنوان یک سازمان غیرانتفاعی فعالیت میکند، شیوه مدیریت و عضویت در این اتاق به مدل آنگلوساکسون نزدیکتر است. با این حال، دوملیتی بودن اتاق و قرار گرفتن در مرزهای سرزمینی کانادا باعث میشود که قوانین عمومی کشور کانادا بر نحوه فعالیت اتاق بیتاثیر نباشد.
ساختار و کارکردهای اتاق
عضویت در اتاق بازرگانی آمریکا در کانادا برای شرکتها و سازمانهای فعال در زمینه تجارت و سرمایهگذاری بین آمریکا و کانادا امکانپذیر است. اعضای این اتاق شامل شرکتهای بزرگ، متوسط و کوچک از صنایع مختلفند که به دنبال گسترش فعالیتهای تجاری خود و بهرهبرداری از فرصتهای جدید هستند. ساختار این اتاق بازرگانی، متشکل از هیاتمدیره، کمیتههای تخصصی و اعضای عمومی است. هیاتمدیره متشکل از افراد باتجربه و موفق در حوزههای مختلف تجارت و اقتصاد است که در تعیین سیاستها و استراتژیهای اتاق نقش کلیدی دارند. کمیتههای تخصصی نیز با تمرکز بر موضوعات خاص مانند تجارت، سرمایهگذاری، فناوری و محیطزیست، به بررسی و ارائه راهکارهای مناسب میپردازند.
اتاق بازرگانی آمریکا در کانادا، بهعنوان یک نهاد کلیدی در تسهیل روابط تجاری و اقتصادی بین دو کشور، دارای کارکردهای متعددی است که به توسعه و ارتقای تجارت کمک میکند. این اتاق به نمایندگی از شرکتها و بازرگانان، نظرات آنان را در سطوح مختلف دولتی مطرح میکند و صدای اعضای خود را در مذاکرات به گوش مقامات دولتی میرساند. اتاق، با برگزاری رویدادها، کنفرانسها و سمینارها، فضایی برای ایجاد ارتباطات تجاری و همکاریهای جدید فراهم میکند و اعضا میتوانند با یکدیگر و نمایندگان دولتی ملاقات کرده و فرصتهای تجاری جدید را شناسایی کنند. این نهاد، با ارائه مشاورههای تخصصی در زمینه سیاستهای تجاری و قوانین و مقررات، به اعضا کمک میکند تا در بازارهای دوجانبه بهخوبی فعالیت کنند. این مشاورهها شامل اطلاعات در مورد تعرفهها، مالیاتها و مسائل قانونی است. همچنین، AmCham Canada به جمعآوری و تحلیل دادههای اقتصادی و تجاری پرداخته و گزارشهایی را برای اعضا فراهم میکند که به درک بهتر روندهای بازار و فرصتهای سرمایهگذاری کمک میکند. علاوه بر این، اتاق با برگزاری دورههای آموزشی و کارگاههای تخصصی، مهارتها و توانمندیهای اعضا را بهبود میبخشد.
زندگینامه رئیس اتاق
ریچارد ریک تچوک، کارشناس باتجربه در زمینه تجارت بینالملل و سرمایهگذاری است که در حال حاضر بهعنوان رئیس و مدیرعامل اتاق بازرگانی آمریکا در کانادا فعالیت میکند. او نماینده شرکتهای بزرگ آمریکایی و کانادایی در مجامع رسمی است و با اتاق بازرگانی ایالاتمتحده در واشنگتن، اتاق بازرگانی کانادا و سایر انجمنهای تجاری ملی همکاری دارد. او همچنین بهعنوان مدیرعامل، نماینده AmCham Canada در انجمن اتاقهای بازرگانی آمریکا در آمریکای لاتین (AACCLA) است و با اتاقهای بازرگانی مختلف در سراسر نیمکره غربی ارتباط دارد. تچوک در طول ۳۰سال فعالیت خود در بخشهای عمومی و خصوصی، در چند سمت اجرایی از جمله رئیس و مدیرعامل DCI Enable، شرکت فعال در تجارت الکترونیک در کانادا و رئیس و مدیرعامل «شورای تکنیسینها و تکنولوژیستهای کانادا» فعالیت کرده است. او همچنین بنیانگذار و رئیس شرکت Electric Strategies، یک آژانس خدمات عمومی مستقر در اتاواست که در مدیریت مشکلات تجاری فرامرزی تخصص دارد. تچوک یکی از بنیانگذاران شرکت Expocorp Exhibitions است که نمایشگاههای تجاری را در آمریکای شمالی برگزار میکند.
در بخش عمومی، تچوک بیش از یکدهه در خدمات تجاری خارجی ایالاتمتحده به عنوان متخصص ارشد تجاری خدمت کرده و مسوولیت ترویج صادرات و سرمایهگذاری را برعهده داشته است. پیش از این، او بهعنوان متخصص بازاریابی بینالمللی در دفتر مشاوره مدیریت دولت کانادا مشغول به کار بود و قبلتر به عنوان پژوهشگر در مرکز تحقیقاتی کسبوکار بینالمللی کنفرانس ملی کانادا فعالیت میکرد. ریک تچوک در حال حاضر در کمیته مشاوره CEDAC شهرداری نورت گرنویل و هیات مشاوره شرکت Hire Immigrants Ottawa فعالیت میکند. او همچنین عضو هیاتمدیره شرکت توسعه آیندهنگر گرنویل است. وی دارای مدرک کارشناسی ارشد مدیریت بینالمللی از مدرسه امور بینالملل نرمان پترسون در دانشگاه کارلتون است و تحصیلات تکمیلی خود را در مدرسه مطالعات بینالمللی پیشرفته (SAIS) دانشگاه جانز هاپکینز و موسسه خدمات خارجی ایالاتمتحده در واشنگتندیسی به پایان رسانده است. او همچنین دارای مدرک لیسانس در مدیریت بازرگانی (بازاریابی) و اقتصاد از دانشگاه بیشاپ است.