استفاده از ظرفیتهای آفریقایی
او با اشاره به کالاهای وارداتی ایران از آفریقا، تصریح کرد: محصولات کشاورزی و دامی تولیدشده در این قاره میتواند بخشی از نیازهای سبد پروتئین خانوارها از جمله گوشت قرمز و سفید و همچنین نیاز کشور به علوفههای دامی و دانههای روغنی را تامین کند. این مقام مسوول با تاکید بر فراهمبودن فضا برای کشت فراسرزمینی، افزود: با برخی کشورها تفاهمنامههایی در این زمینه امضا شدهاست اما بهنظر میرسد که قوانین و مقررات در این موضوع باید تسهیلگر و شفاف شوند. به گفته او معادن، دیگر مزیت تجاری قاره آفریقا محسوب میشوند، در این قاره کلیه عناصر متنوع موجود در جدول مندلیف، بهوفور یافت میشود؛ کشورهای این قاره دارنده ذخایر قابلتوجهی از سنگهای قیمتی از جمله طلا و الماس هستند. باغبان با اشاره به فراوانی سنگهای معدنی موردنیاز در صنایع معدنی کشور در آفریقا، بیان کرد: سنگآهن، سنگ مس، منگنز، کبالت، لیتیوم، کرومیت، اورانیوم، بوکسیت و... بهوفور در قاره آفریقا وجود دارد. بدونتردید استخراج این سنگها از طریق سرمایهگذاری مشترک یا مالکیت کامل معدن میتواند به تقویت صنایع کشور کمک کند.
او افزود: پتانسیل بالای معادن آفریقا، بر کسی پوشیده نیست اما محدودیت زیرساختهای مناسب یعنی جاده و ریل، امکان جابهجایی و انتقال سنگها و منابع معدنی استخراجشده به بنادر این کشورها را دشوار کردهاست. مدیرکل دفتر آفریقای سازمان توسعهتجارت ایران با تاکید بر صادرات خدمات فنی و مهندسی، گفت: کشورهای آفریقایی اغلب درحالتوسعه یا کمتر توسعهیافته هستند؛ نرخ رشد در این کشورها به علت تعدد فعالیتهای زیربنایی، بالاتر از میانگین جهانی است و این فرصتی مناسب برای حضور در اجرای انواع پروژههای زیرساختی و صادرات دانش فنی شرکتهای فنی و مهندسی ایران و همچنین صادرات کالاها و مصالح ساختمانی است. این مقام مسوول از شناسایی منابع عظیم نفت و گازی جدید در این قاره خبر داد و گفت: شرکتهای ایرانی سابقه طولانی در شناسایی، استخراج، پالایش و فرآوری محصولات نفتی دارند، بنابراین در این زمینه میتوان پروژههای خوبی را تعریف کرد.کشورهای آفریقایی در حوزه انرژی و برق مشکلاتی دارند و این در حالی است که در ایران شرکتهای قوی بسیاری در زمینه تولید انرژی و ساخت نیروگاه فعالیت دارند.
به گفته باغبان؛ کود اوره عمده نیاز کشورهای آفریقایی از ایران است چراکه پایه اصلی اقتصادی این کشور کشاورزی است. مدیرکل دفتر آفریقای سازمان توسعهتجارت ایران، کمبود دارو و تجهیزات پزشکی را یکی دیگر از نیازهای قاره آفریقا دانست و افزود: شرکتهای دانشبنیان ایرانی میتوانند در این حوزه وارد عمل شوند و در زمینه ساختوساز و تجهیز بیمارستانها و صادرات دارو و تجهیزات بیمارستانی و همچنین اعزام و استقرار پزشکان در این کشورها فعالیت داشته باشند؛ هرچند هماکنون هلالاحمر ایران در برخی از کشورهای آفریقایی شعبه دارد و فعالیت میکند. وی ادامه داد: در بخشهای کالایی نیز میتوان به صادرات آهنآلات، فولاد، قیر، خودرو و قطعات خودرو، ماشینآلات کشاورزی، کمباین، تراکتور، پهپادها و دستگاههای سمپاشی و آبیاری، محصولات پلاستیکی و پلیمری، انواع فرش و موکت و کفپوشها، انواع مصالح ساختمانی، لوازمخانگی و... مبادرت کرد.
باغبان با بیان اینکه فعالیتهای آموزشی را میتوان در حوزههای مختلف با کشورهای آفریقایی تعریف کرد، گفت: در حالحاضر دانشجویان زیادی از قاره آفریقا برای تحصیل در ایران حضور دارند. آنها زبان فارسی را بهخوبی یاد گرفتهاند و میتوانند تبلیغات منفی که علیه ایران در رسانههای غرب صورت میگیرد را خنثی کنند؛ به بیان دیگر دانشجویان آفریقایی سفرای خوبی برای تبلیغ فرهنگ و ظرفیتهای تجاری ما هستند. او بیان کرد: آموزشهای کوتاهمدت مبتنی بر مهارت و حرفه آموزی یکی دیگر از ظرفیتهای مناسب برای استفاده از نیروی انسانی جوان و ارزان در این قاره بهویژه برای شرکتهای علاقهمند به سرمایهگذاری در این کشورها را فراهم میکند.
باغبان با تاکید بر امنیت کشورهایی آفریقایی گفت: برخلاف تصور بعضی از تجار و فعالان اقتصادی، بسیاری از مناطق و کشورهای این قاره بهویژه برای فعالیت اقتصادی و تجاری و سرمایهگذاری امن است و هماکنون از لحاظ امنیتی مشکلی در این کشورها وجود ندارد و دولت ایران نیز برای توسعه روابط اقتصادی با این قاره مصمم است.