در نشست کمیسیون حملونقل و کمیسیون کشاورزی اتاق ایران مطرح شد
لزوم حفظ بازارهای هدف محصولات کشاورزی
رضا رستمی در همین رابطه گفت: بیمه سبز مثل بیمه شخص ثالث در کشور است و رانندگانی که عازم کشورهای اروپایی هستند باید بهمحض عبور از مرز کشوری، بیمه اجباری آن کشور را تهیه کنند در غیراینصورت در صورت بروز حادثه مقصر شناختهشده و تحتتعقیب قرار میگیرند، بههمیندلیل کشورهای اروپایی به ناوگان فاقد کارت سبز اجازه تردد در خاکشان را نمیدهند و آنها را به کشور مبدأ برمیگردانند.
او افزود: البته مساله بیمه سبز را از بیمه مرکزی پیگیری میکنیم، چون بیمه مرکزی ایران بهعنوان دفتر کارت سبز ایران مسوولیت نظارت بر حسن اجرای مفاد موافقتنامه هماهنگ بین دفاتر را بر عهده دارد و شرکت سهامی بیمه ایران بهعنوان تنها شرکت بیمهای که عضو دفتر کارت سبز ایران است، اجازه صدور کارت سبز را دارا است.
رستمی درباره صدور ویزا هم گفت: صدور ویزا برای تجار ایرانی یک پروسه زمانبر شدهاست. ایتالیا هفتهای ۲۰ ویزا صادر میکند. درواقع ایتالیا ماهی ۸۰ ویزای شنگن صادر میکند ولی به دلیل تحریمها، ما نمیتوانیم به ایتالیا صادرات داشته باشیم و قواعد ویزای شنگن به اینصورت است که اول باید به خود کشور صادرکننده ویزا، سفر انجام شود. در ادامه این نشست درباره صادرات مرکبات با کانتینرهای یخچالدار و مشکلات این مسیرها بحث و تبادلنظر شد. علی رضوانیزاده، رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق ایران در ادامه این نشست با اشاره به ظرفیتهای تجارت با هند و فرصتهای همکاری در این کشور و حوزه اوراسیا، گفت: باید زمینه برای تسهیل تجارت با هند مهیا شود و از طریق تعامل سازنده از این امکانات برای بخشخصوصی استفاده شود. فعالان اقتصادی باید بموقع از امکاناتی که شکل میگیرند، مطلع شوند تا از آنها بهره کافی ببرند. رضوانیزاده افزود: این روزها فصل برداشت کیوی است، باید مقررات بهگونهای تنظیم شود که تولیدکننده ایرانی دچار خسارت نشود. باید از تمام ظرفیتهای موجود در حوزه حملونقل استفاده شود؛ مثلا الان در اروپایشرقی امکان صدور ویزا برای افغانها وجود دارد و این ظرفیتی است که میتوانیم از آن استفاده کنیم. او افزود: باید دستگاه دیپلماسی کشور وارد حوزه عملیاتی شود. باید در حوزه زیرساختهای حملونقل دریایی، ریلی و جادهای سرمایهگذاری شود. باید اجازه حضور بخشخصوصی در این مسیر را بهطور مداوم بدهند و رویههای نادرست اصلاح شود.
در بخش دیگری از نشست، یک تولیدکننده و صادرکننده کیوی، گفت: برای عرضه محصول کشاورزی به بازار هدف، نیازمند تسریع امور هستیم و با تکرار جلسات بهجایی نمیرسیم. در مرز شمال محصولات ما هفتهها در صف میماند و کیفیت خود را از دست میدهد، برای همین ارز مناسبی هم به کشور برنمیگردد. تولیدکننده انگیزه تولید محصولات باکیفیت را از دست میدهد. ما خیلی از بازارهای بزرگ اروپا را ازدستدادهایم؛ اما اگر بازار روسیه و هند را درست مدیریت کنیم، برخی از مشکلات حل میشود. به گفته او، در بندرعباس به دلیل نبود کانتینر، محصولات کشاورزی صادراتی خراب میشود. در ادامه از مسائل تولید مازاد و تاثیر آن بر کیفیت و قیمت گفته شد. طبق اظهارات حاضران این نشست، اگر ما نتوانیم از فرصت بازار روسیه و هندوستان استفاده کنیم، فایدهای برای اقتصاد ما نخواهد داشت. باید پتانسیل بخش کشاورزی را شناخت؛ این حوزه را ارزیابی کرد وگرنه با این شیوه بازار هند را از دست میدهیم؛ مثلا به دلیل نبود کشتی، محصول ما خیلی دیر به بازار هند میرسد.
در ادامه این نشست، با اشاره به ظرفیت بنادر شمالی ایران، بندر انزلی، نوشهر، فریدونکنار و امیرآباد، گفتند: ۱۵۰ کشتی در آنجا تردد میکند که ۴۰درصد ناوگان، ایرانی و بقیه خارجی است. فعالان اقتصادی در این نشست درباره جلوگیری از نوسانات کرایهای، بحران کمبود ناوگان، توقفهای غیرمجاز بار در مسیر و سازماندهی ناوگان دریایی در راستای حفظ منافع تولیدکنندگان و مصرفکنندگان گفتوگو کردند.
در ادامه کامبیز جهانبانی مدیرعامل کشتیرانی دریای خزر از اهمیت صادرات برای سازمان کشتیرانی خزر، گفت: برای نخستینبار تراز حملونقلی در شرکت کشتیرانی خزر مثبتشده و میزان صادرات از واردات پیشیگرفتهاست. تمام کشتیهای دریای خزر ایرانی بوده و همه حامل بارهای صادراتی هستند. در خزر کمبود ناوگان نداریم.
او افزود: در حالحاضر ۲۵درصد ظرفیت ناوگان ملی از لحاظ تعداد افزایش یافتهاست. در بحث کشتی، بنادر شمالی شرایط خوبی دارند. البته آب و هوا در تردد کشتیها اثرگذار است و این بر میزان حمل تاثیر دارد. جهانبانی گفت: بار صادراتی ما بیشتر از بار وارداتی است؛ اگرچه کرایه حمل صادرات نصف واردات است، اما اینکه چرا درصادرات مرکبات از طریق دریا موفق نبودهایم، به ناهماهنگیها در زنجیره تامین برمیگردد که همه اجزای زنجیره باید با هم هماهنگ باشند تابار بموقع و سریع به مقصد برسد. مدیرعامل کشتیرانی دریای خزر در ادامه از مشکلات حوزه لجستیک گفت: لجستیک بهمعنای واقعی نداریم؛ باید همه حلقهها باهم کار کنند. حملونقل مرکبات کار سختی است، امیدواریم بتوانیم همه با همه این مسیر را رونق بخشیم. از طرفی نباید برای حملونقل، منتظر کشتی رو رو بمانیم. ما یکی از کشتی خود را چند ماه است که در مجتمع کشتیسازی صدرا تغییر کاربری داده و به کشتی کانتینربر یخچالی تغییر دادهایم و این شناور بهزودی وارد بازار خواهد شد.