دوازدهمین کنفرانس ملی بهرهوری برای نخستینبار در خارج از پایتخت
هر روز تعطیلی ۲۴۰۰میلیاردتومان خسارت مالی دارد
میثم لطیفی در این کنفرانس دو روزه که در دانشگاه یزد در حال برگزاری است با اشاره به اینکه بهرهوری محور اول سیاستهای کلی نظام از جمله در برنامه هفتم و مورد تاکید رهبری و رئیسجمهوری است، اظهار کرد: پرونده بهرهوری در ایران، پرونده قابلدفاعی نیست و اصلاح آنها نیازمند تصمیمات سرنوشتساز در حوزه مدیریت کلان است.
او با تاکید بر اینکه خطرپذیری باید مبنای تصمیمگیریها برای تقویت باشد، افزود: در همین راستا، رئیسجمهور در ابتدای امسال، مساله بهرهوری را در ۱۱ محور قرار داد و ابلاغ کرد. معاون رئیسجمهور تصریح کرد: بهرهوری باید بهعنوان یک تکلیف قانونی، مطالبه فرهنگ در کشور اجرایی شود که در اینخصوص یزدیها همواره جایگاه بسیار خوبی داشتهاند به گونهای که از خاک، طلا ساختند و برای رسیدن به آب در زیرزمین، قنوات را حفر کرده و از طریق بادگیرها به آسمان رسیدند.
او بررسی وضعیت بهرهوری در کشور را نیازمند دو مساله؛ یک ناظر به برنامههای آینده و دیگری بررسی برنامههای گذشته عنوان کرد و ادامه داد: نیاز داریم تا برای اجرای تمامی طرحها و پروژهها، پیوست بهرهوری نیز تعریف کنیم و در قالب آن پیشنهادهایی برای کمک به تصمیمات دولت ارائه شود. لطیفی گفت: هر روز تعطیلی در کشور ۲هزار و ۴۰۰میلیاردتومان هزینه برای دولت در بردارد که با توجه به اینکه ۴۰درصد کارمندان در آموزش و پرورش هستند سهم این وزارتخانه از تعطیلی مدارس حدود هزار میلیاردتومان خواهد بود.
معاون رئیسجمهور و رئیس سازمان اداری و استخدامی افزود: در واقع در این بخش و بعد از تعریف پیوست بهرهوری، باید بررسی کنیم که بهرهوری در هر دستگاه و سازمانی به چه معناست، بهرهوری چقدر است و بهرهوری را چگونه میتوانیم ارتقا دهیم.
رئیس سازمان ملی بهرهوری ایران هم در این کنفرانس با مرور وضعیت فعلی و گذشته بهرهوری در کشور، رشد اقتصادی و پیشرفت را فوریترین و راهبردیترین برنامه حاکمیت و دولت عنوان کرد و گفت: رشد مبتنی بر بهرهوری نیازمند تدبیر و برنامهریزی است.
میرسامان پیشوایی با بیان اینکه کشور در دهه۹۰ از نظر رشد اقتصادی، بهرهوری و سرمایهگذاری دهه تلخی را سپری کرده است، گفت: متوسط رشد اقتصادی در این دهه ۵/ ۰درصد و متوسط رشد شاخص بهرهوری کل عوامل تولید منفی ۹/ ۰درصد بوده و از طرفی، وضعیت سرمایهگذاری در کشور مطلوب نبوده بهطوری که سالگذشته نرخ تشکیل سرمایه خالص منفی بوده است.
وی با اذعان به اینکه خوشبختانه در سالهای ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ رشد اقتصادی با ۴درصد و TFP به میزان ۷/ ۲درصد مثبت بوده است، افزود: اقتصاد دانشبنیان رشد مبتنی بر بهرهوری را نمایندگی میکند و حتی برخی اقتصاددانان معتقدند «بهرهوری» کیفیت رشد اقتصادی و سرمایهگذاری امنیت رشد اقتصادی را مدیریت میکند. رئیس سازمان ملی بهرهوری ایران خاطرنشان کرد: عمده دلیل فاصله با کشورهای رقیب منطقه و قاره، عدمجاریسازی سیاستهاست که برای اصلاح این روند باید نظام تنظیمگری مناسب داشته باشیم.
او یکی از موانع در جاریسازی سیاستها را مقاومت دربرابر اجرای سیاستها دانست و بیان کرد: ریشه این امر در عدمآگاهی جامعه از لزوم تسریع در تغییرات است که در اینخصوص نقش نخبگان برای حل این مشکل بسیار مهم خواهد بود. همچنین استاندار یزد گفت: با توجه به مزیتهای استان در صنایع فولاد نساجی و گردشگری بهدنبال دستیابی به چشمانداز ۱۰ساله یزد بهرهور در ذیل برنامه «یزد نوین» هستیم و کار بعدی ما هم ارزیابی درون سازمانی است که بخشی از اعتبارات پژوهشی در سال۱۴۰۱ به این مدل و توسعه آن اختصاص یافت که میتواند سازمانهای دولتی را ارزیابی کند و برای بهرهوری بیشتر آموزش دهد.
مهران فاطمی با اشاره به اینکه این موضوع در پنج سازمان دولتی و پنج سازمان خصوصی اجرا شده است، افزود: سهم ۴۰درصدی بهرهوری نیز در توسعه استان دیده شده است.
او یکی دیگر از فعالیتهای تعریفشده برای تقویت بهرهوری در استان را هوشمندسازی معادن عنوان کرد و ادامه داد: این طرح با پیشتازی چادرملو و در بخش عملیات معدن از سال۱۳۹۴ آغاز شده و برنامهریزی و کنترل باربری و بارگیری و کنترل سنگ شکن و مصرف سوخت و تمام ماشینآلات و پایش ایمنی و کنترل بار ورودی بهکارخانه در مرحله اجرا و بهرهبرداری است.
عضو مجمع تشخیص مصلحتنظام هم در این کنفرانس با بیان اینکه وضعیت بودجهعمرانی کشور خوب نیست، اظهار کرد: سال۱۴۰۱ مبلغ ۲۶۰هزارمیلیاردتومان بودجهعمرانی تعریفشده که تاکنون تنها ۳۰درصد آن پرداخت شده و برای سالآینده نیز این مبلغ به ۳۲۷هزارمیلیاردتومان افزایش یافته است.
داوود دانشجعفری افزود: متوسط زمان اجرای طرحهای ملی در ایران حدود ۲۰ سالاست که برای حل این مشکل و تسریع در تامیناعتبار این طرحها باید فکر بهرهور داشته باشیم و پروژهها را سمت بخشخصوصی و مشارکت عمومی - خصوصی سوق دهیم و در واقع از مشارکت بازار سرمایه استفاده کنیم. او تاکید کرد: در این راستا باید برای حضور بخشخصوصی، فرش قرمز پهن کنیم و آنها را برای مشارکت در اجرای طرحهای عمرانی و کاهش زمان اجرای این پروژهها ترغیب کنیم.
در ابتدای این کنفرانس، مدیرعامل انجمن بهرهوری ایران گفت: تاکنون ۱۱ دوره کنفرانس بهرهوری در تهران برگزار شده و برای نخستینبار، دوازدهمین دوره آن در استانها و در یزد برگزار میشود.
سیدحمید کلانتری با بیان اینکه این دوره از کنفرانس با هدف توزیع فرصتها و تمرکز زدایی، با حمایت استانداری یزد و پیشنهاد شرکت سامانآوران توسعه در استان یزد برگزار میشود، افزود: برگزاری این کنفرانس در یزد در حالی برنامهریزی شده است که این استان برنامه مطرحشدن بهعنوان یکی از استانهای پیشرو در موضوع بهرهوری را دارد.
او با بیان اینکه شروع بهرهوری باید از مباحث خرد و از پیشدبستانیها، دبستانها، نحوه آموزش دانشآموزان و آموزشهای قبل از مدرسه باشد، تصریح کرد: در جامعه بهره ور، دانشجویان خلاق و نوآور رشد میکنند، دولت زیرساختهای فناوری ومجازی را فراهم میکند و همه بر مبنای قانون و چشمانداز حرکت میکنند.
کلانتری با بیان اینکه باید برای بهرهوری، تصمیمات سرنوشتساز گرفت و از نگاه مصرفگرایی به تولیدگرایی، فردگرایی به جمعگرایی، از نظم لرزان به سمت نظم پایدار حرکت کرد، ادامه داد: ۲ ویژگی شاخص ۵۰۰ مدیر برتر دنیا، سختکوشی و تواضع است و باید یاد بگیریم که تحول و بهبود نیاز به تصمیمات مهم، اساسی و سرنوشتساز دارد و امید است که پیام دوازدهمین دوره کنفرانس، پیشنهاد تصمیمسازی و تصمیمگیری برای رفع مشکلات مهم کشور باشد.
استاد دانشکده مدیریت و اقتصاد دانشگاه صنعتیشریف هم در این برنامه گفت: بهرهوری کلان در یک جامعه بر اساس بهرهوری در سازمانها تعیین میشود و بهرهوری سازمانها نیز تابع عوامل درونی و بیرونی زیادی است.
علینقی مشایخی افزود: در درون سازمان، بهرهوری باکیفیت و انگیزه نیروی انسانی، دانش و فناوری، سازماندهی و سیستمها و روشهای جاری در آن مجموعه تعیین میشود و البته دانش و فناوری، سازماندهی و سیستمهای مناسب با نیروی انسانی کیفی و بهرهور ایجاد و مستقر میشود.
او ادامه داد: در مجموع، بهرهوری در سازمانها متاثر از کیفیت نظام حکمرانی در بخشهایی همچون سیاستهای خارجی، سیاستهای اقتصادی و تغییر و اصلاح قوانین و مقررات در راستای بهبود فضای کسبوکار با تکیه بر نیروی کارشناسی و مدیریتی حاکمیت در قوای مقننه و مجریه تعیین و توسط قوهقضائیه است.
در این همایش، کارگاههای تخصصی با محوریت بهرهوری سیاستگذاری اقتصادی، تدوین شاخصهای اختصاصی بهرهوری مبتنی بر مدل سازمان بهرهوری آسیایی، بهرهوری و قوانین مقررارت، گرفتن نبض فرآیندهای کاری، بهرهوری و کیفیت منابع انسانی، مدل ایرانی ارزیابی بلوغ نظام مدیریت بهرهوری، نگاه منطقهای به توسعه بهرهوری در کشور نیز برپا میشود.
در همایش مورد اشاره اعضای کارگروه ارتقای بهرهوری استانها، مدیران دستگاههای اجرایی، روسای سازمان مدیریت و برنامهریزی استانها، اعضای نظام مهندسی و دانشجویان و اساتید رشته مرتبط با بهرهوری حضور دارند.