فعالان بخش خصوصی به دخالتهای دولت انتقاد کردند
حذف کشاورزی از پیکار صادراتی
سالهاست که فعالان حوزه کشاورزی، از دخالتهای دولتی گلهمند هستند و معتقدند این دخالتها آنها را از از دور مسابقات صادراتی حذف کردهاست. قیمتگذاری دستوری، تعرفههای صادراتی، ممنوعیت ناگهانی صادرات و... از جمله این دخالتهای دولتی محسوب میشود. دخالتهایی که مشکلات زیادی بر سر راه تولید بهوجود آورده و بهزعم تولیدکنندگان، سببشده تا بهرغم کیفیت بالای محصولات تولیدی در ایران، بازارهای صادراتی به ایران اعتماد نداشته باشند و روی محصولات کشور حساب باز نکنند، اما حالا یکی از مسوولان وزارت جهادکشاورزی در پاسخ به بخشخصوصی میگوید: این دخالتها مقطعی است و قرار نیست همیشگی باشد؛ به عقیده این مقام مسوول، دولت تنها در بازههای کوتاهمدت و جهت ایجاد تعادل در بازار وارد میشود و قصد ورود به بازار به مثابه کنشگر را ندارد.
صادرات در معرض تهدید
احمدرضا فرشچیان، عضو هیاتنمایندگان اتاق تهران در بیستویکمین جلسه کمیسیون کشاورزی و صنایع تبدیلی اتاق تهران با اعلام اینکه صادرات محصولات کشاورزی و بازارهای ایران، بهطور جدی در شرف تهدید و کاهش سهم است گفت: بازارهای درجه یک و دو صادراتی کشاورزی ایران ازدست رفته است و این در حالی است که صادرات این بخش باید یک متولی و سیاستگذار داشته باشد و همه امور این بخش در وزارت کشاورزی قرار گیرد. فرشچیان این درخواست را مطرح کرد که کمیتهای با حضور تشکلهای بزرگ کشاورزی کشور تشکیل و طی نشستهایی مسائل و راهکارهای عبور از مشکلات حوزه کشاورزی با حضور معاون اول رئیسجمهور مورد بررسی و راهگشایی قرار گیرد.
لزوم اجرای مصوبه سقف واردات
کاوه زرگران رئیس کمیسیون کشاورزی و صنایع تبدیلی اتاق تهران به عدماجرای اصلاح مصوبه سقف و سابقه واردات اشاره کرد و گفت: با توجه به ابلاغ بخشنامهای از سوی دولت که وزارت کشاورزی مسوولیت اجرا و اقدام در این زمینه را دارد، این درخواست را مطرح کرد که وزیر جهادکشاورزی طی نامهای به وزیر صمت، آمادگی اجرای مصوبه سقف و سابقه واردات از سوی این وزارتخانه را اعلام کند. او همچنین پیشنهاد ورود گندم به سامانه بازارگاه را مطرح کرد. علی تقویفر نایبرئیس کمیسیون کشاورزی اتاق تهران نیز حذف ارز نیمایی و تک نرخشدن ارز را منجر به بهبود بخشی از مشکلات در حوزههای اقتصادی عنوان کرد و مداخلات دولت در اقتصاد و کسبوکار را آسیبی دانست که همچنان به بخش تولید و نیز مصرفکنندگان وارد میشود.
مداخلات در بازار مقطعی است
در ادامه این جلسه، مسحن شیراوند، معاون توسعه بازرگانی وزارت جهادکشاورزی در سخنانی، بر لزوم اعتمادسازی میان بخشخصوصی واقعی و دولتی در حوزه کشاورزی تاکید کرد و افزود: دولت و شرکت پشتیبانی امور دام، صرفا در مقاطعی که تامین نیاز داخل برخی محصولات جدی میشود، اقدام به ورود به بازار کرده و تا زمان برقراری تعادل در بازار، این ورود را خواهد داشت و قصد نداریم که شرکتهای دولتی بهعنوان کنشگران بازار وارد عمل شوند. شیراوند در همین رابطه تصریح کرد که با این حال، دولت نیاز به تضمین از سوی بخشخصوصی برای تامین بموقع محصولات و فرآوردههای وارداتی موردنیاز کشور دارد. معاون توسعه بازرگانی وزارت کشاورزی در ادامه، پیشنهاد تشکیل کارگروهی مشترک با اتاق بازرگانی و این معاونت برای بررسی موضوعات و اخذ تصمیمات عملیاتی را مطرح کرد.
وی همچنین، با اعلام اینکه مسوولیت سامانه بازارگاه از سه هفته پیش، به معاونت امور دام وزارت کشاورزی واگذار شدهاست، یادآور شد که مراحل ایجاد و راهاندازی سامانهای جدید که به مانند بورس دارای هسته معاملاتی باشد در دستورکار معاونت توسعه بازرگانی وزارت کشاورزی قرار گرفتهاست. شیراوند همچنین در رابطه با ضرورت تفاوت نرخ ارز محصولات کشاورزی با سایر کالاها، آن را موردتایید خود دانست و تصریح کرد که طی مشورت با بخشخصوصی میتوان مدل تازهای را احصا و در دولت و بانکمرکزی مطرح کرد.