۵ دستور کار ویژه وزیر جهاد کشاورزی
وزیر جهادکشاورزی با بیان اینکه ما بهدنبال ۵ کار اساسی هستیم که محوریترین آن امنیت غذایی است و از طریق کشاورزی قراردادی قابلانجام است، تصریح کرد: تکمیل داده و اطلاعات و ایجاد رصدخانه کشاورزی، دیپلماسی غذایی و وابستگی غذای همسایگان به تولیدات کشاورزی ایران، توسعه سرمایهگذاری در حوزه کشاورزی و صدور اسناد اراضی از دیگر کارهای اساسی این وزارت است که در هویتبخشی به کشاورزان و جلوگیری از تغییر کاربری اراضی نقش اساسی دارد. ساداتینژاد با بیان اینکه در حوزه کشاورزی قراردادی بسیج مهندسان نقش کلیدی دارد، ادامه داد: وزارت جهادکشاورزی قصد دارد در سالزراعی جدید، تمام گندم را بهصورت کشاورزی قراردادی کشت کند و در این راستا در سالگذشته توسط شرکت بازرگانی دولتی ۲۵۰هزار هکتار گندم و در عید ۱۴۰۱ هم ۴۵هزار هکتار کشاورزی قراردادی در شالیزارها انجام داده است، در کشت قراردادی کلزا هم اقدامات آزمایشی انجام گرفته و سامانه تقریبا آماده است.
وی تاکید کرد: بخشخصوصی باید کشت قراردادی را انجام دهد و در اینخصوص شرکت بازرگانی دولتی ایران راه را برای حضور بخشخصوصی هموار میکند. وزیر جهادکشاورزی درخصوص اجرای طرح مردمیسازی یارانهها در سالجاری، گفت: از آنجایی که امسال این طرح اجرا شده است، در تامین نقدینگی کمی مشکل داریم و تقریبا به ۳۰هزار میلیاردتومان نقدینگی نیاز داریم که مقرر شد توسط سازمان برنامه و بودجه کشور تامین شود تا بتوانیم کود، سم، بیمه و بذر را برای کشاورز تامین کنیم و در زمان برداشت و فروش محصول با کشاورز تسویه کنیم. وی با بیان اینکه نقش بسیج در این عرصه بسیار مهم است، افزود: خروجی کار میتواند تولید گندم در کشور را افزایش دهد و به مرور در سایر اقلام هم این طرح را پیادهسازی خواهیم کرد.
ساداتینژاد گفت: اگر ما شعار خودکفایی، تولید داخل و معیشت کشاورزان را میدهیم باید آن را در کشاورزی قراردادی اجرا کنیم، با کشاورزی قراردادی به افزایش بهرهوری خواهیم رسید و نقطه اتصال و پیوند وزارت جهادکشاورزی و بسیج کشاورزی قراردادی خواهد بود. وزیر جهادکشاورزی در رابطه با جایگزینی خوراک دام عنوان کرد: تولید نهادهها و جایگزینی خوراک دام یکی از طرحهای وزارت جهادکشاورزی است، لذا از طرحهای تولید خوراک دام در کشور حمایت میکنیم. وی با بیان اینکه رئیسجمهور دغدغه روستاها را دارند، تصریح کرد: باید تولید را در روستا افزایش دهیم و نگاهمان به احیای جهادسازندگی است، بسیج وزارت جهادکشاورزی میتواند جهادسازندگی را فعال کند و در حوزه تولید کشاورزی، ایجاد مشاغل روستایی و بازسازی و احیای روستاها کمک کند.
پرداخت مستقیم یارانه به کشاورزان
به گزارش خبرگزاری مهر معاون برنامهریزی و امور اقتصادی وزیر جهادکشاورزی نیز از نخستین پرداخت مستقیم یارانه به کشاورزان خبر داد و گفت: پس از پنج سال از ابلاغ آییننامه کشت فراسرزمینی نظام آن را تدوین و عملیاتی کردیم و شروع به کشت فراسرزمینی کردیم. محمد قربانی اظهار کرد: درضمن توانستیم یکبار برای همیشه مشکل زنجیره ارزش محصولات کشاورزی را با هوشمندسازی زنجیره تامین ارزش کشاورزی توسط رصدخانه وزارت جهادکشاورزی حل کنیم. معاون برنامهریزی و امور اقتصادی وزیر جهادکشاورزی افزود: ما همچنین الگوی کشت را عملیاتی خواهیم کرد و بهزودی سیاستهایی که در ارتباط با عملیاتیکردن الگوی کشت لازم است مورد تصویب قرار میگیرد و در شورایعالی قیمتگذاری ابلاغ خواهیم کرد و با سیاستهای حمایتی که در آنجا به این جمع رسیدهایم، باید از الگوی تولید برای رسیدن به الگوی کشت شروع کنیم.
وی ادامه داد: همچنین توانستیم یکبار برای همیشه سبد تولیدی محصولات کشاورزی را ارائه دهیم و سیاستهای حمایتی را طراحی کنیم که به هشت محصول رسیدیم که در فرمایش رهبر نیز وجود دارد تا مشکل کمبود و خلل در سرمایهگذاری بخش کشاورزی حل شود. قربانی افزود: جمعبندی ما این است که اگر قرار است از فضای شکلگرفته در سالهای گذشته عبور کنیم که با ارز ترجیحی به ضرر بخش کشاورزی تمام شد، باید از این سیاست استفاده کرده و از نخبگان دانشگاهی استفاده کنیم.
وی با بیان اینکه توانستیم قیمت گندم را به قیمت جهانی نزدیک کنیم که بهرهبردار کشاورزی از آن منتفع شود، تصریح کرد: برای اولینبار در تاریخ وزارت جهادکشاورزی در حمایت از دانههای روغنی مابهالتفاوت پرداخت میکنیم، بهطوری که برای هر کیلوگرم ۸هزار و ۵۰۰تومان مابهالتفاوت پرداخت میکنیم که به ۱۷میلیونتومان در هکتار میرسد. قربانی گفت: ایجاد انگیزه در کشاورزان پرداختها بهروز میشود و احیای بخش کشاورزی با قانون تمرکز شروع شد و اقدامات مختلفی در بخش کشاورزی صورتگرفته است که کاهش ۴۵درصدی قیمت کودهای فسفاته و پتاسه را داشتیم و قیمتگذاری زعفران را داشتیم، ضمن اینکه ۱۵هزار میلیاردتومان تسهیلات برای حمایت از تولیدات بخش کشاورزی داشتیم. معاون برنامهریزی و اقتصادی وزارت جهادکشاورزی با اشاره به اینکه قرار است دیمزارها به ۲/ ۵میلیون هکتار برسد که انقلابی در دیمزارها اتفاق میافتد، ادامه داد: با تمام خسارتدیدگان حوادث و بلایا تسویهحساب شد.
خرید تضمینی ۶میلیون تن گندم
معاون امور برنامهریزی و اقتصادی وزارت جهادکشاورزی همچنین گفت: پیشبینی میشود میزان خرید تضمینی گندم امسال به ۶میلیون تن برسد. محمد قربانی اظهار کرد: علت این مساله اجرای سیاستی بود که بر اساس آن کشاورزان از کودهای فسفاته و پتاسه استفاده کردند که روی عملکرد محصول تاثیر بسزایی داشت. گزارشهای فائو نیز حاکی از افزایش تولید غلات در کشور است. وی با اشاره به کاهش ۴۵درصدی قیمت کودهای فسفاته و پتاسه افزود: این امر تاثیر بسزایی در تولید محصولات کشاورزی داشته است. سهراب سهرابی، سرپرست مجری طرح گندم وزارت جهادکشاورزی نیز با بیان اینکه میزان خرید تضمینی گندم از سهمیلیون و ۴۰۰ هزار تن عبور کرده است، افزود: این میزان نسبت به مدت مشابه پارسال ۳۰درصد افزایش دارد.