سه چالش معادن برای جهش تولید
برای مثال الان در شرق استان فارس و سیستان و بلوچستان این مشکل به صورت جدی وجود دارد. بنابراین نیروی انسانی در این حوزه اهمیت ویژهای دارد. مشکل نیروی انسانی به حدی است که به فکر حفظ کارگران هستیم. کارگر در معدن آموزشهای لازم را میبیند، ولی بعد معدن دیگر این نیرو را سریع جذب میکند؛ چراکه با کمبود شدید در نیروی متخصص کارگری مواجه هستیم. اگر این عارضه ادامه پیدا کند، ممکن است مشکلات زیادی برای ما ایجاد شود.
وی افزود: در همین راستا وارد مذاکره با دانشگاهها شدهایم. توافقی را با دانشگاه معادن محلات داشتیم تا بتوانیم تکنسینهای معدنی تربیت کنیم تا بتوانند ماندگار شده و شرایط و ویژگیهای خاص داشته باشند. ما برای بقا این کارها را میکنیم؛ چراکه یک نگرانی خاص در این مورد برای آینده وجود دارد و باید همین الان مدیریت شود. در غیراین صورت، ممکن است چهار سال دیگر کمبود در حوزه بسیار شدید شود.
رئیس خانه معدن ایران ادامه داد: توسعه معدن جزو برنامهریزیهای دولت بوده و برنامهریزی برای فعال شدن معادن غیرفعال در حال انجام است. اولین چیزی که بعد از ماشینآلات به آن نیاز داریم، نیروی کار است. نیروی کار معدن با نیروی کار بیتجربه تفاوت زیادی دارد و باید نیروی کار تربیت کنیم تا در آینده بتوانیم بخش معدن را با توجه به برنامه توسعهای پیش ببریم. بنابراین اخراج نیروی کار از سوی کارفرمایان در بخش معدن، جز در مواقع خاص که عارضههایی وجود دارد، مثلا معدن در حال تعطیلی است، منطقی نیست. کارگران در این معادن هم به صورت فصلی کار نمیکنند. در سالهای گذشته چنین چیزی بود، اما الان با تکنولوژی، امکانات و تجهیزات موجود چنین اتفاقی نمیافتد.
وی اضافه کرد: کار معادن سخت و زیانآور است و حمایت قانون از آنها مورد تایید همه کارفرمایان است و بحثی در این مورد ندارند. نگاه کارفرمایان امروز این است که کارگران را شریک عملیاتی خود میدانند؛ نگاهی که شاید ۲۰سال پیش به طور سنتی وجود داشت، الان اصلا در بخش معدن حاکم نیست. خوشبختانه نگاهها در این مورد روزبهروز استانداردتر و مطلوبتر میشود.
بهرامن در ادامه خاطرنشان کرد: ما در کشور ۴۴۰۰معدن فعال داریم، اما علاوه بر این حدود ۴هزار معدن غیرفعال وجود دارد که میخواهیم آنها را فعال کنیم. به نظر میرسد تا پایان سال، بخش دیگری از معادن غیرفعال از طریق مزایده فعالیت خود را آغاز کنند. اگر به طور متوسط روی هر معدن ۵۰نفر کار کنند، با فعال شدن این معادن با حجم بزرگ تقاضا برای نیروی انسانی مواجه خواهیم بود.
وی افزود: سرمایهگذاری خارجیها در بخش معدن نسبت به بقیه حوزهها وضعیت نسبتا مطلوبتری دارد. سرمایهگذارانی از کشورهای قزاقستان، چین، روسیه، گرجستان و... در کشور ما فعال هستند. بر اساس قانون، ورود سرمایهگذاران به کشور آزاد است و حتی قانون اجازه میدهد سرمایهگذار خارجی با ثبت شرکت ایرانی، صد درصد سهام یک معدن را هم در اختیار داشته باشد، اما نتوانستهایم از این فرصت بهخوبی استفاده کنیم. حتی حضور چینیها هم در معادن ایران پررنگ نیست.