«برندگان و بازندگان» تعرفه ۳۰۰ میلیارد دلاری
هر چند برای خود آنها ممکن است اثرات مستقیم تعرفهها بر رشد اقتصادی میانمدت محدود باشد. بهعلاوه واکنشهای سیاستی میتواند این اثرات را تسکین دهد. پنجشنبه هفته گذشته بود که دونالد ترامپ در پیامی توییتری اعلام کرد از تاریخ یکم سپتامبر تعرفه ۳۰۰ میلیارد دلار از واردات چینی را به ۱۰ درصد افزایش خواهد داد. این تهدید درحالی صورت میگیرد که تاکنون دولت آمریکا بر حدود ۲۵۰ میلیارد دلار از واردات محصولات چینی تعرفه ۲۵ درصدی اعمال کرده است. البته بلافاصله پس از این تهدید، دولت چین با اعلام اینکه آمادگی لازم را برای جنگیدن دارد قول داد همانند موارد قبلی این اقدام ترامپ را نیز تلافی کند. طولی نکشید که در روز دوشنبه پکن تهدید به تلافی خود را عملیاتی کرد. در این باره در راستای خنثیسازی اثرات تعرفههای ترامپ، چینیها اجازه دادند نرخ برابری یوآن/ دلار به پایینترین سطح ۱۱ سال اخیر خود نزول کند. دولت این کشور همچنین به شرکتهای دولتی خود دستور داد واردات دانههای روغنی سویا از آمریکا را متوقف سازند.
بنا به تحلیل «فیچ»، تبادل آتش اخیر غولهای اقتصادی دنیا بار دیگر نشان داد چطور حمایتگرایی و استفاده از تعرفهها درحال بالا آوردن عوامل اخلالگر تجارت جهانی هستند، عواملی که میتوانند اثرات اقتصادی به مراتب بزرگتر از آنچه در ۲۰۱۸ تجربه شد را به همراه داشته باشند. براساس گزارش «چشمانداز اقتصادی جهان» این موسسه، جنگتجاری آمریکا و چین، بررسیهای بند ۲۳۲ قانون توسعه تجارت آمریکا پیرامون موضوع تهدید واردات خودرو علیه امنیت ملی، استفاده دولت آمریکا از اهرم تعرفهها برای فشار آوردن بر سیاستهای مهاجرتی مکزیک و افزایش احتمال برگزیت بدون توافق، از مهمترین ریسکهایی هستند که جریان تجارت جهانی را در ۲۰۱۹ تهدید میکنند.
در بخشی از ارزیابی «فیچ»، آسیبپذیرترین اقتصادها از تهدید تعرفه اخیر ترامپ (اعمال تعرفه ۱۰ درصدی بر ۳۰۰ میلیارد دلار از واردات چین) و تلافی احتمالی پکن بر مبنای کاهش رشد اقتصادی ۲۰۲۰ رتبهبندی شدهاند. براساس این رتبهبندی، اقتصاد مکزیک با ضرر منفی ۲۵/ ۰ درصدی در رشد اقتصادی سال ۲۰۲۰ خود بزرگترین بازنده تنشهای تجاری اخیر آمریکا و چین خواهد بود. در ردههای بعدی بزرگترین بازندگان تنشهای تعرفهای اخیر غولهای اقتصادی دنیا، کرهجنوبی با ضرر منفی ۲۴/ ۰ درصدی در رشد سال ۲۰۲۰، چین با ضرر منفی ۲۳/ ۰ درصدی و روسیه با ضرر منفی ۱۷/ ۰ درصدی قرار دارند. در طرف مقابل، هند بدون اثرپذیری، بزرگترین برنده این تنشهای تعرفهای محسوب میشود. دیگر کشورهایی که کمترین آسیب را میبینند به ترتیب عبارتند از: ترکیه با ضرر منفی ۰۱/ ۰ درصدی، فرانسه با منفی ۰۴/ ۰ درصد، انگلیس با منفی ۰۶/ ۰ درصد و آلمان با منفی ۰۷/ ۰ درصد.
شرکت هواپیمایی انگلیسی «بیبیای»، بخشی از شبکه تاکسیهای پرنده «اوبر» روز دوشنبه هشدار داد تنشهای تجاری جهانی منجر به تضعیف تقاضا برای خدمات چارتر این شرکت میشود. در بهروزرسانی عملکرد فصلی این شرکت آمده است: «آسیبهایی که اطمینان کسبوکارها از نااطمینانیهای تعرفههای آمریکا، تنشها در خلیجفارس و کندی رشد اقتصادی چین میبیند همچنان ادامه دارد.» به گزارش «بیزینس اینسایدر»، سهام این شرکت که در لندن معامله میشود روز دوشنبه پس از انتشار گزارش سود نیمه نخست سال جاری، کاهش ۵ درصدی یافت. این شرکت همچنین اعلام کرده است، بهدنبال کاهش تقاضای ثروتمندان، تعداد سفرهای هواپیماهای بزرگش کاهش چشمگیری یافته است.
ارسال نظر