در بیانیه سازمان هواپیمایی کشوری جمهوری اسلامی ایران بر پایبندی کشور ما به مواد چهارم و چهل و چهارم کنوانسیون بین‌المللی هواپیمایی کشوری (پیمان شیکاگو) تاکید شده است. در ماده چهارم پیمان در بخش سوءاستفاده از هواپیمایی کشوری آمده است: هریک از کشورهای عضو پیمان موافقت می‌کند هواپیمایی کشوری را برای هیچ منظوری که با مقاصد این پیمان منافات داشته باشد به کار نبرد. در ماده چهل و چهارم پیمان نیز اهداف و منظور از تشکیل سازمان هواپیمایی کشوری بین‌المللی تشویق طراحی و عملیات هواپیما برای امور صلح‌جویانه، توسعه مسیرهای هوایی، ایجاد فرصت عادلانه برای به کار انداختن شرکت‌های هوایی بین‌المللی در کشورهای عضو، رفع تبعیض، تامین بی‌خطری پرواز و ... ذکر شده است.

بر پایه بیانیه سازمان هواپیمایی کشوری جمهوری اسلامی ایران، هر نوع محدودساختن کشورهای عضو پیمان بر سر دسترسی عادلانه به محصولات، مقاصد و بازارها در تناقض با اهداف اولیه و بنیادین پیمان شیکاگو مبنی بر ایجاد فرصت حمل‌ونقل هوایی ایمن، منظم، کارآمد و اقتصادی قرار دارد، به ایجاد و حفظ دوستی و درک مشترک بین ملت‌ها و مردم جهان به نحوی شگرف خدشه وارد می‌سازد و سوءاستفاده از صنعت هواپیمایی برای اهدافی غیر از مفاد پیمان می‌تواند به تهدیدی علیه امنیت عمومی منجر شود. بیانیه این سازمان، محدودیت‌های اعمال شده از طرف آمریکا در بخش هواپیمایی کشوری جمهوری اسلامی ایران را «در تناقض آشکار با روح و مفاد کنوانسیون بین‌المللی هواپیمایی کشوری» ارزیابی کرد که اهداف عالیه این صنعت را به شکلی جهانی با چالش مواجه می‌سازد، دسترسی مردم و ملت‌های جهان را به حمل‌ونقل هوایی ایمن، اقتصادی، کارآمد و قابل اطمینان خدشه‌دار می‌سازد و آثاری جدی و فوری بر حقوق کشورهای متعاهد کنوانسیون شیکاگو دارد.

از این‌رو، سازمان هواپیمایی کشوری جمهوری اسلامی ایران از سازمان‌های هواپیمایی کشوری متعاهد کنوانسیون بین‌المللی هواپیمایی کشوری خواست تحریم‌های اعلام شده ایالات‌متحده در زمینه هوانوردی غیرنظامی ایران را به رسمیت نشناسند تا از انحراف اهداف شکل‌گیری صنعت هواپیمایی جهانی جلوگیری شود. همچنین از اعضای این پیمان خواسته شد از همه شرکت‌های سازنده محصولات و قطعات هوانوردی در حوزه نظارتی خود بخواهند نسبت به اجرای قراردادها و تفاهمات منعقد شده با شرکت‌های ایرانی متعهد بوده و به پشتیبانی از سخت‌افزارها و نرم‌افزارهایی که توسط شرکت‌های ایرانی مورد بهره‌برداری قرار می‌گیرد متعهد باشند. در سومین گام، سازمان هواپیمایی کشوری جمهوری اسلامی ایران از کشورهای عضو خواست در جریان‌های تصمیم‌گیری در مجامع جهانی هوانوردی، نسبت به وضع مقررات و تدوین راهکارهای برخورد با اقدام‌های محدودساز یکجانبه که در تناقض با اهداف هواپیمایی کشوری جهانی است اقدام کرده و انتخاب نمایندگان کشورهای محدود‌کننده را در ساختارهای تصمیم‌ساز جهانی متوقف سازند.

همچنین از شورای ایکائو خواسته شده است ضمن یادآوری اهداف و ارزش‌های شکل‌گیری هواپیمایی کشوری بین‌المللی، به‌ویژه مفاد مقدمه، ماده ۴ و ماده ۴۴، بر حق همه ملت‌ها و مردم جهان برای دسترسی به حمل‌ونقل هوایی ایمن، منظم، کارآمد و اقتصادی تاکید کرده، هر نوع ایجاد محدودیت بر سر دسترسی ملت‌ها و مردم به حمل‌ونقل هوایی را دارای پیامدهایی فوری و جبران‌ناپذیر تلقی کند و از کشورهای عضو بخواهد به مفاد این پیمان پایبند باشند. براساس این گزارش، آمریکا پس از خروج از توافق هسته‌ای برجام تحریم‌های یکجانبه خود علیه ایران را دوباره اعمال کرد که بخشی از آن صنعت هوایی را در برمی‌گیرد.  پیمان بین‌المللی هواپیمایی کشوری مشهور به معاهده شیکاگو مهم‌ترین معاهده مربوط به هوانوردی و حقوق هوایی است که هفتم دسامبر سال ۱۹۴۴ میلادی در شیکاگو آمریکا امضا و اجرای آن از چهارم آوریل ۱۹۴۷ آغاز شد.