عوامل رشد قیمت دلار

با این حال، هنوز بازار ارز سیگنالی از کنار گذاشته شدن تفاهم ایران و آمریکا برای پایان جنگ نشان نداده است. بر این اساس، تبادلات آتش که اخیرا در مسیر راهبردی تنگه هرمز انجام شد، از نظر بازارها هنوز عاملی برای لغو تفاهم‌نامه اسلام‌آباد شناخته نشده‌ است. نرخ لحظه‌ای تتر در روزهای تعطیل (شامگاه چهارشنبه) تا ۱۶۸هزار و ۵۰۰تومان افزایش یافته بود، ولی در ساعات بعد از انتشار اخبار مربوط به تشدید درگیری نظامی در جنوب کشور، تا آن سطح نرسید و در بازه ۱۶۴.۸هزار تومان تا ۱۶۷.۷هزار تومان نوسان داشت. با توجه به اینکه بازارهای جهانی و در صدر آنها بازار جهانی نفت، هنوز فرصت واکنش به این تحولات  را در قیمت‌ها پیدا نکرده‌اند. حملات آمریکا به مواضع مربوط به ایران بامداد شنبه،  چند ساعت پس از پایان معاملات آخرین روز کاری بیشتر بازارهای جهانی، انجام شد. 

آخر هفته پر نوسان بازار جهانی

بازار آتی  نفت برنت که در هفته‌ها و ماه‌های اخیر، در میان بازارها یکی از سریع‌ترین واکنش‌ها را به تشدید تنش در خاورمیانه داشته، در آخرین ساعات کاری خود در محدوده قیمتی ۷۲ دلار به ازای هر بشکه باقی ماند. این سطح قیمتی نزدیک به نرخ‌های معاملاتی روز قبل از آغاز جنگ ۴۰روزه است. هفته گذشته قیمت نفت برنت در معاملات آتی از ارقام بیش از ۸۱دلار به ازای هر بشکه تا سطح قیمتی ۷۱دلار کاهش یافت؛ چراکه حجم عبور و مرور بشکه‌های نفت از تنگه هرمز به‌طور قابل‌توجهی افزایش یافت. 

در این شرایط بازار جهانی طلا با مسائلی غیر از تنش‌های ژئوپلیتیک مواجه است. اونس طلا هفته گذشته میلادی را در محدوده قیمتی ۴۲۰۰دلار به ازای هر اونس در معاملات نقدی آغاز کرد؛ ولی روز چهارشنبه برای اولین‌بار از ماه اکتبر سال گذشته تاکنون، سطح مهم قیمتی ۴۰۰۰دلار را از دست داد و حتی تا ۳۹۶۶دلار به ازای هر اونس کاهش یافت که پایین‌ترین رقم ۷ ماه اخیر است.  از آن روز تا آخرین ساعات معاملات در روز جمعه، نرخ جهانی طلا چندین بار به کانال ۴۰۰۰ دلار بازگشت؛ ولی در نهایت بالاترین رقم ثبت‌شده برای این فلز ارزشمند در سه روز گذشته ۴۰۹۷دلار به ازای هر اونس بود. این رقم ۲۶درصد پایین‌تر از سقف قیمتی طلای جهانی است که در سال جاری میلادی رقم خورد. هفته گذشته، چهارمین هفته کاهشی متوالی (طولانی‌ترین روند نزولی از اوت۲۰۲۳ تاکنون) برای معاملات نقدی طلا بود. کارشناسان معتقدند، طلا تحت فشار تقویت دلار آمریکا و افزایش انتظارها برای اتخاذ سیاست‌های پولی انقباضی‌تر از سوی فدرال‌رزرو جهت مهار تورم قرار دارد. نرخ‌های بهره بالاتر معمولا جذابیت دارایی‌های بدون سود مانند طلا را کاهش می‌دهد. همچنین، کارشناسان معتقدند یکی از دلایل کاهش نرخ طلا در هفته گذشته میلادی، نوسانات شدید بازار سهام در آمریکا بوده که باعث شده برخی سرمایه‌گذاران برای جبران زیان‌های خود در سایر بخش‌های پرتفو، اقدام به فروش طلا کنند و این موضوع بر نرخ طلا اثر گذار بود.

برخی کارشناسان بازار‌های جهانی معتقدند، «زمانی که معاملات پرتراکم و محبوب بازار تحت فشار قرار می‌گیرند، سرمایه‌گذاران هر آنچه را که بتوانند می‌فروشند، نه فقط آنچه را که مایل به فروش آن هستند. طلا در بیشتر یک سال گذشته سرمایه‌گذاری بسیار سودآوری بوده، بنابراین زمانی که سرمایه‌گذاران قصد کاهش ریسک پرتفوی خود را دارند، می‌تواند به منبعی برای تامین نقدینگی تبدیل شود.» در همین حال، شاخص دلار آمریکا در مسیر ثبت دومین رشد هفتگی متوالی قرار گرفت. دلار از زمان آخرین نشست فدرال‌رزرو حدود ۲درصد تقویت شده است؛ نشستی که در آن سیاستگذاران از حفظ نرخ‌های بهره بالاتر حمایت کردند و کوین وارش، رئیس فدرال‌رزرو، بارها تاکید کرد که «ثبات قیمت‌ها» اولویت اصلی او خواهد بود. تقویت دلار باعث می‌شود کالاهایی که با دلار قیمت‌گذاری می‌شوند(مانند طلا)، برای خریداران خارجی گران‌تر شوند.

روز پنج‌شنبه، گزارش شاخص هزینه‌های مصرف شخصی (PCE) در ماه مه ۴.۱درصد اعلام شد. این شاخص که به‌عنوان معیار مورد سنجش تورم از نظر فدرال‌رزرو شناخته می‌شود، در ماه گذشته میلادی بیش از دو برابر هدف تورمی ۲درصدی بانک مرکزی آمریکا ثبت شده است. برخی کارشناسان معتقدند، در حال حاضر بازار جهانی طلا تقریبا ریسک تشدید بیشتر سیاست‌های فدرال‌رزرو را در قیمت‌ها لحاظ کرده‌است؛ اما هنوز با سناریوی تداوم بلندمدت نرخ‌های بهره واقعی بالا به‌طور کامل سازگار نشده است.

 بازار ارز و طلا در دومین شنبه بعد از امضای تفاهم

روز گذشته، نرخ دلار با ۹هزار تومان افزایش، به رقم ۱۶۵هزار تومان رسید. نرخ انواع قطعات سکه و طلای ۱۸عیار نیز در نخستین روز هفته، افزایش‌های قابل‌توجهی نسبت به آخرین روز معاملاتی هفته قبل ثبت کردند. روز شنبه، سکه طلای طرح جدید، با بیش از ۳‌میلیون تومان افزایش نسبت به ‌روز سه‌شنبه، در رقم ۱۶۶‌میلیون و ۵۰۰هزار تومان به فروش رسید. نرخ نیم‌سکه طلا با ۲میلیون تومان افزایش در رقم ۸۷‌میلیون تومان قرار گرفت. روز گذشته،  پس  از ۹روز معاملاتی، نرخ ربع‌سکه طلا باردیگر به کانال ۵۰‌میلیون تومان وارد شد. قیمت ربع‌سکه طلا در ۲۴خرداد ماه(روزی که در شامگاه آن اعلام شد ایران و آمریکا بر سر پایان جنگ به تفاهم رسیده‌اند)، برای اولین‌بار در سال جاری از کانال  قیمتی  ۵۰ میلیون تومان عقب‌نشینی کرده بود.