بررسی اهداف و برنامههای یازدهمین همایش بانکداری نوین و نظامهای پرداخت
نوشآفرین مومنواقفی در این نشست خبری ضمن تاکید بر بازنگری از نگرش سیستمی به اکوسیستمی به عنوان یکی از اهداف جدی این همایش تاکید کرد: یکی از موضوعات اصلی که دغدغه بانک مرکزی و زیستبوم مالی کشور است این است که با وجود اینکه در چند سال اخیر، ذینفعان و بازیگران جدیدی به زیستبوم مالی کشور وارد شدند، رویکرد نظامهای موجود ما همچنان تک بعدی است و هنوز نگاه مورد نظر برای مدیریت یک زیستبوم به اندازه کافی شکل نگرفته است. مومنواقفی اضافه کرد: باید از رویکرد سیستمی به اکوسیستمی بازنگری صورت گیرد و به نظر میرسد ضروری است تعامل بیشتری با بازیگران زیستبوم داشته باشیم تا به دستاورد بهتری در مدیریت زیستبومها برسیم.
معاون فناوریهای نوین بانک مرکزی با اشاره به اجرایی شدن قانون جدید بانک مرکزی گفت: در قانون جدید بانک مرکزی، نظارت هوشمند و مبتنی بر فناوری خیلی جدیتر شده و یکی از مسیرهایی که در این همایش روی آن تاکید میشود استفاده از فناوری برای حوزه نظارت است. به گفته مومنواقفی، مفاهیمی مانند رگتکها(فناوری قانونگذاری) از مواردی هستند که جای خالی آنها بهشدت قابل لمس است و بانک مرکزی همیشه این همایش را یک فرصت برای تعامل دیدگاهها و دریافت نظرات سازنده اعضای زیستبوم مالی کشور میداند. معاون فناوریهای نوین بانک مرکزی همچنین در مورد جایگاه هوش مصنوعی در صنعت مالی کشور در همایش پیشرو، افزود: پنلهایی در مورد هوش مصنوعی در این همایش برقرار خواهد بود.
همچنین تلاش شده است که موضوع هوش مصنوعی به عنوان یک مفهوم بنیادی در همه پنلها مدنظر قرار گیرد. او گفت: تفاوت اصلی در رویکرد همایش پیشرو و سالهای قبل این است که علاوه بر رویکرد و دیدگاه رو به آینده، سعی شده است تا حد زیادی دغدغهها و مسائل روز هم در موضوعات نشستها و سخنرانیها گنجانده شود تا به صورت دغدغهمند جلساتی هم برای رفع چالشها و مسائل روز برگزار شود. مومنواقفی با اشاره به استقبال علاقهمندان از یازدهمین همایش بانکداری نوین نظامهای پرداخت گفت: استقبالی که در حوزه علمی از همایش شده است نشان میدهد این همایش توانسته جایگاهی یکتا در این حوزه داشته باشد و علاقهمندان روی دستاوردهایی که میتوانند در این حوزه داشته باشند، تمرکز جدی دارند.
بهرهبرداری از الگوریتمهای جدید اعتبارسنجی
معاون فناوریهای نوین بانک مرکزی در ادامه این نشست خبری در پاسخ به پرسشی در مورد اعتبارسنجی بانکها گفت: الگوریتمهای جدید اعتبارسنجی حدود یک ماه و نیم قبل مورد بهرهبرداری قرار گرفته و جایگزین سیستمهای قبلی شده است. او با بیان اینکه سیستم اعتبارسنجی بانکها در حال حاضر در شبکه بانکی در حال استفاده است و بهینهسازی الگوریتمهای آن در حال انجام است، افزود: جمع تراکنش افراد، سوابق چک برگشتی و هرگونه اطلاعاتی در شبکه بانکی که بتواند برای اعتبارسنجی از آن استفاده کرد در اعتبارسنجی در نظر گرفته میشود و اقلامی مانند بدهی مالیاتی و رفتار مالی افراد از جمله شاخصهایی است که به اعتبارسنجی اضافه خواهد شد. در بحث نظارت هوشمند و بانکداری هوشمند که مبتنی بر داده است، تلاش شده که از هوش مصنوعی به عنوان یک مولفه زیرساختی استفاده شود.
تدابیر بانک مرکزی در حوزه نوین بانکداری
معاون فناوریهای نوین بانک مرکزی درخصوص تدابیر بانک مرکزی برای حوزههای نوین بانکداری مانند کریپتو و نئوبانکها گفت: ما پذیرفتیم و میدانیم که باید این کسبوکارها را در مدل جامعتری تحت پوشش قرار دهیم. در دو ماه گذشته هم با حوزههای صنفی هر حوزه جلسات متعددی داشتیم و قطعا بازنگری در این حوزه خواهیم داشت. بنده تاکید میکنم که به همان اندازهای که سیستم به اکوسیستم تبدیل شده است ما در حوزه قوانین نتوانستیم خود را با تغییرات انطباق دهیم و تلاش میکنیم که این تغییر بینش صورت گیرد.به گفته مومنواقفی، بانک مرکزی به عنوان نهاد ناظر و تنظیمکننده به بعضی موارد مانند شفافیت تراکنشها و شفافیت کسبوکار پایبند است و تلاش ما این است که بازیگر را تقویت کنیم که در زیستبوم ما قویتر باقی بماند. در مورد رفع مسدودی چک هم همیشه دغدغه بانک مرکزی بوده است و بارها به بانکها ابلاغ شده است. از نظر بانک مرکزی، اینکه بانکی با بانک مرکزی همراهی نکند به هیچوجه قابل قبول نیست و اگر مواردی باشد، چنانچه به بانک مرکزی اعلام شود حتما به صورت موردی پیگیری میشود.
ارائه خدمات چک الکترونیک در ۱۶ بانک
مومنواقفی در پاسخ به سوال دیگری در مورد آخرین وضعیت ارائه خدمت چک الکترونیک در شبکه بانکی تصریح کرد: نزدیک به ۱۶ بانک در حوزه چک الکترونیک در حال حاضر فعال هستند. در حوزه چک الکترونیک برای افراد حقوقی با مسائلی مواجه و در حال پیگیری رفع آن هستیم تا به زودی چک الکترونیک برای افراد حقوقی نیز رونمایی شود. معاون فناوریهای نوین بانک مرکزی گفت: بیشتر اعضای شبکه بانکی جزو اکوسیستم چک الکترونیکی هستند و بقیه بانکها هم در مرحله آزمایش و فعال شدن هستند بدینترتیب در زمینه توسعه چک الکترونیکی برای افراد حقیقی مشکلی نداریم و اما در مورد افراد حقوقی این چالش بود که CA(سیای) بانکی که به عنوان نماد در شبکه بانکی میشناسیم به عنوان CA میانی وزارت صمت به رسمیت شناخته شود.
خوشبختانه بیستم آبان ماه مراسم کلید برگزار شد و یک چالش ۱۵ ماهه در این کشور حل شده است و در ماههای آینده به بهرهبرداری میرسد. معاون فناوریهای نوین بانک مرکزی با بیان اینکه رفع مسدودی چک همواره مورد تاکید بانک مرکزی بوده است، تاکید کرد: البته برخی بانکها در این حوزه محدودیت فناوری دارند که در حال ارتقای آن هستند. اینکه بانکی در این حوزه با مشتری همکاری نکند به هیچوجه مورد تایید نیست و هر موردی که مشاهده شود را مردم و خبرنگاران میتوانند به بانک مرکزی به عنوان یک تخلف گزارش کنند.
او در ادامه در خصوص آخرین وضعیت اتصال شبکه بانکی به سامانه املاک و اسکان و مشروط شدن ارائه خدمات دستهچک به ثبت اطلاعات سکونتی مشتریان در این سامانه گفت: در بخش املاک و اسکان، سامانهای در اختیار بانک مرکزی قرار داده شده است که به بانکها ابلاغ شده تا از آن استفاده کنند. علت اینکه بانکها برای استفاده از این سامانه هنوز اجبار نشدهاند این است که اطلاعات سامانه تکمیل نشده است و مردم برای استفاده از آن به زحمت میافتند در عین حال تلاش میکنیم تا در قالب یک تعامل دوطرفه مشکل حل شود. در مورد مشروط شدن دریافت دستهچک به ثبت اطلاعات اسکان در این سامانه، این موضوع نیز به بانکها ابلاغ شده است.
کوروش پرویزیان، رئیس پژوهشکده پولی و بانکی نیز در این نشست خبری گفت: یازدهمین همایش بانکداری نوین و نظامهای پرداخت با موضوعیت زیستبوم بانکداری هوشمند، حکمرانی دیجیتال و نظارت فناورانه در پنجم و ششم آذرماه با حضور اساتید، دانشجویان، متخصصان، صاحبنظران و فعالان حوزه پولی و بانکی و صنعت پرداخت کشور برگزار میشود. او خاطرنشان کرد: سال گذشته تاکید شد که عنوان همایش از بانکداری دیجیتال به بانکداری نوین تغییر یابد که امسال این تغییر کوچک ایجاد شد همچنین همزمان با برگزاری این همایش، نمایشگاه صنعت پرداخت و بانکداری در محل سالن همایشهای برج میلاد برگزار خواهد شد. رئیس پژوهشکده پولی و بانکی گفت: برگزاری جشنواره پیشکسوتان نظام بانکی به یاد مرحوم دکتر نوربخش از دیگر برنامههای این همایش است همچنین در این جشنواره تازههای فناوری در صنعت پرداخت توسط شبکه بانکی، بانک مرکزی و شرکت ملی انفورماتیک به نمایش گذاشته میشود.
او با بیان اینکه این همایش با میزبانی معاونت فناوریهای نوین بانک مرکزی و شرکت ملی انفورماتیک و با دبیری پژوهشکده پولی و بانکی برگزار میشود، تصریح کرد: محورهای این همایش، نگرش اکوسیستمی در بانکداری هوشمند، تحول دیجیتال در نظارت و پایداری مالی، رمزپولها و داراییهای دیجیتال، بانکداری هوشمند و روشهای نوظهور پرداخت، بانکداری هوشمند و قوانین بالادستی است که با توجه به تصویب قانون جدید بانک مرکزی و سال اول اجرای این قانون در نظر گرفته شده است. پرویزیان افزود: هشت عنوان سخنرانی توسط صاحبنظران و مسوولان حوزه پرداخت در طول دو روز برگزاری این همایش پیشبینی شده است. همچنین ۱۰ نشست تخصصی با مشارکت مجموعا ۷۰ نفر در محورهای ۱۰گانه همایش برگزار میشود.
انتشار مقالات همایش در پایگاه علمی جهان اسلام
رئیس پژوهشکده پولی و بانکی گفت: در جریان این همایش ۶۰ عنوان کارگاهی طراحی شده که از میان آنها ۱۶ مورد برگزار خواهد شد که شامل چهار کارگاه برای دانشآموزان و جوانان، یک دوره ویژه مدیران عالی شبکه بانکی و ۱۱ دوره نیز از میان دورههای معمولی برگزار میشود. در این دوره بیش از ۲۳۰ مقاله علمی به دبیرخانه همایش ارسال شده که ۴۰ عنوان توسط داوران علمی تایید شده که ۱۸ مورد به صورت شفاهی در همایش ارائه میشود و در پایان نیز از چند مقاله به صورت ویژه تقدیر خواهد شد. به گفته وی، برای نخستین بار مقالات این همایش در پایگاه علمی جهان اسلام نیز منتشر میشود که این اقدام با توجه به دغدغه ارسالکنندگان مقاله به همایش برای اعتباربخشی به مقالات و ثبت آنها در پایگاههای معتبر، انجام شده است.
پرویزیان با بیان اینکه در همایش سال جاری به موضوع کسبوکار شبکه بانکی و شرکتهای صنعت پرداخت اهمیت بیشتری داده شده است، افزود: با توجه به اهمیت ارائه فناوریهای جدید و دستاوردهای حوزه پولی و بانکی و صنعت پرداخت ۳۵ غرفه در دو طبقه با مساحت بیش از ۲۰۰۰ متر برای نمایشگاه پیشبینی شده است. در این نمایشگاه ۳۰ فرصت معرفی محصول پیشبینی شده است. رئیس پژوهشکده پولی و بانکی افزود: در جشنواره تکریم از خبرگان و نخبگان و چهرههای ماندگار شبکه بانکی، فرصتی ایجاد شده که هم معرفی محصولات فناوری در حوزه دانشبنیان و فینتک داشته باشیم و هم محصولاتی در این حوزه معرفی شود. همچنین تقدیر ویژه از فناوریهای پیشتاز در حوزه نظامهای پرداخت و بانکداری نوین خواهیم داشت که از میان بیش از ۵۰ طرح و فناوری که از سوی بانکها و شرکتها ارسال شده، انتخاب میشود. در اختتامیه برگزیدگان این ۵۰ طرح معرفی خواهند شد.
او گفت: پیشبینی میشود امسال هم استقبال بالایی از این همایش داشته باشیم و همچنین پیشبینی میکنیم که بیش از ۱۰ هزار نفر از این همایش و نمایشگاه بازدید داشته باشند.علیرضا ماهیار، مدیرعامل شرکت ملی انفورماتیک نیز در این نشست خبری تاکید کرد: شرکتکنندگان در این همایش و نمایشگاه و کارگاههای جانبی آن باید ایدههایی را همراستا با سیاستهای کلی نظام، راهبردهای دولت چهاردهم و برنامه پنج ساله پیشرفت کشور ارائه دهند. او با بیان اینکه توجه به فناوریهای مالی میتواند زمینه تغییرات گستردهای را در ارائه خدمات به مردم به همراه داشته باشد، تصریح کرد: امروزه بانکها در زندگی روزمره مردم حضور دارند و از سوی دیگر شعبات حضوری بانکها کمتر شده و از طرفی نیز ضریب نفوذ تلفن همراه بیش از ۱۲۰ درصد است. بر این اساس مدیریت داراییها، مدیریت نقدینگی و خدمات حوزه مالی مثل بیمه و سایر حوزهها به تلفنهای همراه منتقل شده است. این فناوریها کمک میکند که دنیای متفاوتی برای مشتریان شبکه بانکی رقم بخورد.
ماهیار افزود: هرسال شاهد فناوریهای جدیدی هستیم که خدمات شبکه بانکی را ارتقا میدهند. در حوزه هوش مصنوعی مسائلی مثل یادگیری ماشین، کلاندادهها، استفاده از الگوهای هوشمند در نظارت فناورانه و سایر مسائل شبکه بانکی و نظام پرداخت کشور موثر است. مدیرعامل شرکت ملی انفورماتیک تصریح کرد: در سالهای گذشته بسیاری از موضوعات معطوف به استفاده از هوش مصنوعی شده است و با توجه به اینکه در حوزه بانکی و نظام پرداخت، دادههای تمیزی داریم، میتوانیم نظارت هوشمند مبتنی بر هوش مصنوعی را به نحو آسانتر و بهتری داشته باشیم.
ماهیار با بیان اینکه در استفاده از ریال دیجیتال اقداماتی در جهت افزایش کارآیی آن در حال انجام است، افزود: در حال حاضر زیرساختهای بیشتر برای پرداخت خرد فراهم شده است، اما استفاده از ریال دیجیتال برای دور زدن تحریمها، استفاده از توکنایز کردن داراییها و سایر مزایای ریال دیجیتال را در نظر داریم. او افزود: بیش از ۵۰ درصد تراکنشهای خرد ما از نوع تراکنشهای خرد و بسیار خرد است. استفاده از سامانه پل و ابزار پلپی و بحث کیف پول نیز باید یک زیرساخت فنی برای آن در نظر گرفته میشد که ریال دیجیتال میتواند بستر مناسبی برای این موارد باشد.