سکاندار بعدی آمریکا، کشور را در چه وضعیتی تحویل میگیرد؟
رئیسجمهور خوششانس
دوران ریاستجمهوری جو بایدن، دوره پرفرازونشیبی برای ایالاتمتحده بود. بازار کار بهخاطر همهگیری کرونا با مشکلات جدی روبهرو بود و نرخ بیکاری دورقمی شد. نرخ تورم به بالاترین سطح خود در بیش از ۴۰سال اخیر رسید و رقم 9.1درصد را به ثبت رساند. با این حال، پس از پایان یافتن همهگیری، شرایط با سرعت خوبی بهبود یافت و به سطحی که پیش از همهگیری داشت، نزدیک شد. درست است که همه دادهها نویدبخش نیستند. رشد مشاغل در ماه اکتبر به ضعیفترین میزان از سال۲۰۲۰ کاهش یافته است. علت اصلی این مساله، وقوع توفانهای شدید و اعتصاب کارگران آمریکایی بود. همچنین مسیر کنترل تورم همچنان ناهموار است. در همین حال، نرخ بالای وام مسکن و قیمت مسکن، دسترسی به خانه را برای بسیاری از آمریکاییها دشوار کرده است.
با این حال اقتصاد ایالات متحده با سرعت خوبی در سهماه سوم سال۲۰۲۴ رشد کرد و نرخ بیکاری، پایین باقی مانده است. همچنین بر اساس شاخص فلاکت که از جمع نرخ تورم و نرخ بیکاری حاصل میشود، به نظر نمیرسد که آمریکاییها آنچنان مفلوک باشند. این شاخص در مقایسه با سایر سالهای انتخابات (بهجز سال ۲۰۱۶) در پایینترین سطح خود قرار دارد. در این میان، کمپین حزب دموکرات سعی دارد که چهره نویدبخشی را از اقتصاد به نمایش بگذارد. از سوی دیگر، ستاد دونالد ترامپ تلاش میکند که مشکلات را به مردم گوشزد کند و دادههای ناامیدکننده را بزرگنمایی کند.
نامزدها همچنین در تلاش هستند تا به نگرانی مالی رایدهندگان رسیدگی کنند. ترامپ ماه گذشته گفت که در نظر دارد افسران پلیس، آتشنشانان، ارتش و کهنهسربازان را از پرداخت مالیات معاف کند. در همین حال، هریس گسترش اعتبار مالیاتی کودکان را پیشنهاد کرده و متعهد شده است که افزایش قیمتها را ممنوع کند. هر دوی آنها مالیات پایان دادن به دستمزدها را شناور کردهاند. هرچند که اجرایی شدن این وعدهها باعث ایجاد چالشهای جدیدی میشود. پیشبینی میشود بدهی آمریکا به افزایش خود ادامه خواهد داد.
همچنین بر اساس کاهش مالیاتها از سوی ترامپ میتواند این بدهی را به 116درصد تولید ناخالص داخلی در سال2028 برساند؛ درحالیکه پیشنهادهای محافظهکارانهتر هریس بدهی را به 109درصد تولید ناخالص داخلی میرساند. با اینکه تقاضای مصرفکنندگان آمریکایی همواره از رشد حمایت کرده و اقتصاددانان را شگفتزده کرده است، اما همه آمریکایی پسانداز کافی ندارند که در زمانهای بحران از آن استفاده کنند و توزیع ثروت در این کشور نامتعادل است. بر اساس نظرسنجیهای که صورت گرفته است، رایدهندگانی که حزب محبوبشان در رأس کار قرار دارد، در مقایسه با حزب مخالف، عموما خوشبینتر هستند. گفته میشود که این شکاف در ماه اخیر رکورد زده است.