عملکرد اقتصادی بایدن و ترامپ بررسی شد
تورم یا بیکاری؟ سنجش اولویت رایدهندگان
مقایسه دقیق وضعیت اقتصاد در دوران ریاست جمهوری بایدن و ترامپ چندان آسان نیست. به گزارش وال استریت ژورنال همهگیری کرونا سال آخر ریاستجمهوری ترامپ و همچنین سالهای اول ریاستجمهوری بایدن را بهشدت تحت تاثیر قرار داد. باید قبول کرد که توانایی رئیسجمهور برای تاثیرگذاری بر چیزی به پیچیدگی اقتصاد آمریکا معمولا محدود است. با این حال، هر دو مسوول دوران خود هستند و عملکرد اقتصادیشان به نام خودشان ثبت میشود.
عملکرد بایدن در مقابل ترامپ در رشد تولید ناخالص داخلی (GDP)
تولید ناخالص داخلی (GDP)، مهمترین معیار در عملکرد اقتصاد است. در سه سال اول ریاستجمهوری ترامپ، رشد این شاخص عملکرد خوبی داشت؛ تولید ناخالص داخلی حقیقی (یعنی پس از تعدیل تورم) از سهماهه چهارم سال۲۰۱۶ تا سهماه چهارم سال۲۰۱۹، سالانه 2.8درصد رشد داشت. با این حال، همهگیری کرونا ضربه بزرگی به اقتصاد آمریکا زد و نرخ رشد سالانه تولید ناخالص داخلی در دوره ترامپ به 1.8درصد کاهش یافت. رشد تولید ناخالص داخلی در دوران بایدن بهتر بوده است. بخشی از این افزایش به این دلیل است که اقتصاد در سال اول ریاستجمهوری او اقتصاد در حال خروج از شوک کرونا بود.
از پایان سال۲۰۲۰ تا سهماه دوم سال جاری، تولید ناخالص داخلی حقیقی با نرخ سالانه 3.2درصد رشد کرده است. این رقم بالاتر از سطحی است که اقتصاددانان پیش از همهگیری برای اکنون پیشبینی کرده بودند. به بیان دیگر تولید ناخالص داخلی در طول چهار سال ریاستجمهوری ترامپ 7.6درصد رشد کرد؛ درحالیکه در دوران بایدن تاکنون 11.8درصد رشد کرده است. اقتصاددانان برآورد میکنند که گزارش تولید ناخالص داخلی سهماه سوم که اواخر اکتبر توسط وزارت بازرگانی منتشر میشود نیز قابل توجه خواهد بود. به نظر میرسد که تولید ناخالص داخلی در دوران بایدن شاهد قویترین رشد اقتصادی در طول یک دوره ریاستجمهوری از زمان بیل کلینتون باشد.
عملکرد بایدن در مقابل ترامپ در زمینه تورم
اگرچه رشد تولید ناخالص داخلی در دوران بایدن خوب بوده، اما تورم برای آمریکاییها در این دوره بهشدت مشکلساز بوده است. در سه سال اول ریاستجمهوری ترامپ، تورم بسیار پایین بود و با آغاز همهگیری، حتی کمتر شد. از ژانویه۲۰۱۷ تا ژانویه۲۰۲۱، شاخص قیمت مصرفکننده وزارت کار بهطور تجمعی تنها 7.8درصد افزایش یافت. اما در دوران بایدن، قیمتها بهشدت افزایش یافتند. هرچند که اخیرا سرعت افزایش قیمتها کاهش یافته است، اما آمریکاییها همچنان با تاثیرات رفاهی تورم قبلی دستوپنجه نرم میکنند. تا سپتامبر۲۰۲۳، قیمتهای مصرفکننده تقریبا ۲۰درصد بیشتر از سطح ژانویه۲۰۲۱ بود. از زمان اولین دوره ریاستجمهوری رونالد ریگان که قیمتها ۲۱درصد افزایش یافت، هیچ رئیسجمهوری چنین تورم بالایی را تجربه نکرده است. ریگان این مزیت را داشت که در دوره رئیسجمهور پیشین، جیمی کارتر، تورم حتی بالاتر بود و قیمتها ۴۹درصد افزایش یافتند.
همانطور که افت شدید تولید ناخالص داخلی در سال۲۰۲۰ بیشتر بهدلیل همهگیری بود تا به عملکرد ترامپ، افزایش تورم در دوران بایدن نیز ناشی از مشکلات زنجیره تامین پس از همهگیری و افزایش قیمت نفت بهدلیل تهاجم روسیه به اوکراین بود. یکی از نشانههای این موضوع این است که تورم در سایر نقاط جهان نیز افزایش یافت. بهعنوان مثال، قیمتها در منطقه یورو نسبت به اوایل۲۰۲۱ تقریبا به همان اندازه افزایش یافته است، با این حال رشد اقتصادی منطقه یورو بسیار کندتر بوده است. آمریکاییها بیشتر به تورم داخلی فکر میکنند، نه وضعیت اقتصادهای دیگر. این امر یکی از دلایلی است که بایدن با وجود وضعیت خوب بازار کار آمریکا، در نظرسنجیها نمره ضعیفی در زمینه اقتصاد دریافت کرده است.
عملکرد بایدن در مقابل ترامپ در زمینه اشتغال
در سه سال اول دوران ترامپ تا فوریه۲۰۲۰، اقتصاد آمریکا 6.7میلیون شغل به شغلهای موجود اضافه کرد. اما در مارس و آوریل همان سال 21.9میلیون شغل از دست رفت. هرچند که از ماه مه آن سال بازار کار شروع به بهبود کرد، اما تا پایان سال۲۰۲۰، 2.7میلیون شغل کمتر از پایان سال ۲۰۱۶ وجود داشت. در دوران بایدن، رشد اشتغال بیشتر از دوره ترامپ بوده است. تا سپتامبر ۲۰۲۳، از زمان روی کار آمدن بایدن، اقتصاد آمریکا 16.2میلیون شغل اضافه کرده است. این عدد ممکن است اندکی اصلاح شود؛ اما چه با اصلاح و چه بدون آن، نرخ رشد اشتغال در دوران بایدن سریعترین نرخ رشد سالانه در طول یک دوره ریاستجمهوری از زمان جیمی کارتر در سال۱۹۸۱ تاکنون بوده است. رشد اشتغال در دوران بایدن قویتر از پیشبینی بسیاری از اقتصاددانان بوده است. اندکی قبل از شروع همهگیری، اداره بودجه کنگره برآورد کرده بود که میانگین تعداد مشاغل در سهماهه سوم سال ۲۰۲۴ حدود 155.1میلیون باشد. این رقم در حال حاضر بیش از 3میلیون بالاتر از آن است.
نمودار نرخ بیکاری در دوران این دو رئیسجمهور، مشابه روند اشتغال بوده است. بیکاری از 4.7درصد زمانی که ترامپ روی کار آمد به 3.5درصد در آستانه همهگیری کاهش یافت؛ اما پس از آن به بالاترین سطح خود در تاریخ رسید و در ژانویه۲۰۲۱ در 6.4درصد قرار گرفت. در دوران بایدن، بیکاری از سطح ۶درصد به ۵ و سپس ۴درصد کاهش یافت. سال گذشته، نرخ بیکاری به 3.4درصد رسید که کمترین نرخ در ۷۰سال گذشته بود؛ اما از آن زمان تاکنون به 4.1درصد افزایش یافته است.
عملکرد بایدن در مقابل ترامپ در زمینه درآمد خانوار
دادههای اداره آمار آمریکا نشان میدهد که درآمد خانوارها در سه سال اول دوران ترامپ بهشدت افزایش یافت؛ اما در سال آخر او بهدلیل همهگیری کاهش پیدا کرد. اداره آمار آمریکا در سال۲۰۲۰، هنگامی که وضعیت پاندمی بدتر بود، دادههای مربوط به درآمد خانوارها در سال۲۰۱۹ را بررسی کرد. بسیاری از خانوارهای پردرآمدتر مورد بررسی قرار گرفتند و به همین دلیل، دادهها نشان میدهد که میانه درآمد حقیقی سرانه در سال ۲۰۱۹، 7.2درصد افزایش یافته است. در سال بعد، هنگامی که دادهها با دقت بیشتری اندازهگیری شد، درآمدها ۲درصد کاهش یافت. با نادیده گرفتن این نوسانات، میانه درآمد حقیقی سرانه در سال۲۰۲۰، 8.2درصد بالاتر از سال۲۰۱۶ بود. در مقابل، در دوران بایدن، تورم بهویژه در سال۲۰۲۲ بهشدت بر درآمد خانوارها آسیب وارد کرد.
طبق دادههای سال گذشته یعنی 2023، میانه درآمد حقیقی تنها 1.3درصد بالاتر از سال۲۰۲۰ بود. تحلیلگران موسسه Motio Research تخمین میزنند که درآمدها از آن زمان افزایش یافته است، اما با این حال، احتمالا رشد درآمد در دوران بایدن کمتر از دوران ترامپ خواهد بود. آمریکاییها همچنین در دوران ترامپ بهطور قابلتوجهی ثروتمندتر شدند و در اینجا، پس از همهگیری جهش بزرگی رخ داد. در پایان سال۲۰۱۹، ثروت خالص حقیقی برای خانوارهای با درآمد متوسط 13.5درصد بیشتر از سهماه پایانی سال۲۰۱۶ بود. تا پایان سال۲۰۲۰، این رشد به حدود ۳۰درصد افزایش یافت. رشد بازار سهام که تا حدی نتیجه نرخهای پایین بهره بود، نقشی کلیدی در این افزایش داشت. در دوران بایدن، خانوارهای متوسط در پایان سال۲۰۲۲ دارای ۳۷درصد ثروت بیشتر نسبت به اوایل سال۲۰۲۱ بودند. بهطور کلی به نظر میرسد دیدگاه اقتصادی عموم مردم نسبت به ترامپ خوشبینانهتر از هریس است، با این حال، دیدگاههای اقتصادی لزوما تعیینکننده نتیجه انتخابات نیستند.