تشکیلات موازی کم نداریم

او افزود: باید برای این تخصیص راهکار داشته باشیم. برنامه راهبردی دولت، اجرای سند چشم‌انداز است که سند مترقی و تحولی بود که متاسفانه در اغلب شاخص‌های این سند، جایگاه ما بدتر از سال‌های شروع این سند است. آن زمان تصور می‌شد جایگاه اول منطقه را در ۱۴۰۴ داشته باشیم که باید تحلیل شود چرا نتوانستم به این جایگاه برسیم؟ معاون اول رئیس‌جمهور خاطرنشان کرد: اصولا بحث نظارت که یکی از وظایف سازمان اداری استخدامی است، در کشور ما جا نیفتاده است. نقش نظارتی نقش منفی و مچ‌گیری تعریف شده، درحالی‌که نظارت بعد از اجرای برنامه به معنای ارائه راهکار برای حل مشکلات است. او افزود: برای حاکمیت شایسته‌سالاری اقداماتی انجام شد و بنا بود براساس شایسته‌گزینی، افراد استفاده شوند. از الان جز براساس ضوابط یک نفر را هم نپذیرید، به نیابت از رئیس‌جمهور می‌گویم اگر آقای پزشکیان هم کسی را معرفی کرد که شرایط نداشت، شرعا و قانونا حق استخدام او را ندارید.

عارف ادامه داد: قرار بود بوروکراسی کاهش یابد، اما شرایط بدتر شده است که یک دلیل به‌خاطر قوانین متعدد است. افزایش بهره‌وری یک هدف دیگر است که شعار آن داده شده، ولی چه اتفاقی افتاده است؟ هزینه تولید در ایران خیلی بالاتر از سایر کشورهاست. قیمت گندم خود را با کجا می‌توانیم مقایسه کنیم؟ بهره‌وری در حد شعار باقی مانده است.

او اضافه کرد: افزایش بهره‌وری برای ما حیثیتی شده است. سازمان بهره‌وری با همکاری سازمان اداری استخدامی برای افزایش بهره‌وری تلاش کنند. باید تعارف را کنار گذاشت. گاهی یک تشکیلات موازی به خاطر یک فرد ایجاد می‌شود. از این تشکیلات موازی کم نداریم. قصد دعوا نداریم، ولی باید در چارچوب برنامه‌ها جلو برویم. فردی بیکار می‌شود که محترم است و حکم می‌گیرد و یک اتاق می‌گیرد، بعد مجموعه دو، سه‌هزار متری می‌گیرد و تشکیلات موازی ایجاد می‌شود. سازمان اداری استخدامی باید به این مسائل بپردازد.

به گفته عارف، حکمرانی دانایی‌محور شاید دو دهه پیش شعار بود؛ اما الان دیگر این شعار نیست، بلکه الزام است. او ادامه داد: جواب منفی دادن، هنر نیست. وقتی جواب منفی می‌دهیم باید راهکار بدهیم و قانع کنیم که درخواست بی‌مورد بوده یا اگر درخواست درست بوده، باید راهکار بدهیم و مشکل‌گشایی کنیم. معاون اول رئیس‌جمهور تصریح کرد: شاخص توسعه انسانی ما ۷۸ است که نگران‌کننده است. شاخص دولت الکترونیک ۱۰۱ است. در منطقه این رتبه ما ۸ است. یکی از دلایل این شاخص‌ها این است که ما مرتب خود را با گذشته خود مقایسه می‌کنیم. در زمانی که ۵۰۰ هزار خط تلفن دادیم، بقیه کشورها چه کرده‌اند؟ آی‌تی مهم‌ترین زیربنا است. به راحتی ۱۰۰ هزار فرصت شغلی می‌توانیم با آی‌تی ایجاد کنیم. برای شاخص فساد اداری تاسف می‌خوریم. حرام و حلال در ذات ایرانی است و انقلاب ما فرهنگی است، ولی رتبه ما ۱۱۴ است. این شأن کشور و انقلاب ماست؟! همه کوتاهی داشته‌اند و باید تعارف را کنار بگذاریم.

او ادامه داد: متاسفانه ارزیابی کارکنان دولت را به حداقل پرداخت‌ها گره زده‌ایم. وظیفه حکومت و دولت این است که یک زندگی قابل قبول برای همه کارمندان و کارکنانش فراهم و معیشت کارمند تامین شود که از این مساله غفلت کرده‌ایم. ۸۰درصد بودجه برخی سازمان‌ها صرف حقوق می‌شود؛ ولی باز هم شرمنده کارکنان هستیم. او خاطرنشان کرد: ارزیابی را به حقوق گره زده‌ایم که این را باید جدا کنیم. دو کارمند که در یک اتاق حضور دارند، از نوع ارائه خدمت متفاوت هستند و رسم شده بود که همه نمره ۹۷ و ۹۸ بگیرند. خواهش می‌کنم روی ارزیابی کارکنان جدی‌تر کار شود تا تشویقی برای کارمندان باشد و زمینه رشد آنها را فراهم کند.

عارف همچنین گفت: طرح بزرگی برای تربیت مدیران میانی به بالا داریم. در تربیت مدیران خلأ معنا‌داری داریم و نسل اولی‌ها غفلت کرده‌اند. رهبری در نشست با هیات دولت سفارش کردند ۱۰۰مدیر جوان تربیت شوند که این کف تعداد است. برنامه دولت تربیت هزار مدیر است. در این دوره مستقل از دیدگاه، هزار چهره‌ جوان با علم و تجربه در دولت تربیت شوند تا آماده پذیرش مسوولیت مدیران میانه به بالا باشند. در انتخاب آنها گزینشی عمل نشود؛ چون نمی‌دانیم دولت‌های بعدی چه گرایش و تفکری دارند. تفکر سیاسی ملاک نباشد. اعتقاد به نظام، شایستگی و متدین بودن ملاک باشد.

او افزود: از این تعداد، ۵۰۰ نفر خانم و جوان باشند و توزیع جغرافیایی در نظر گرفته شود. بنیاد نخبگان، سازمان جوانان، معاونت زنان و سازمان اداری استخدامی کمک کنند تا مکانیسمی ایجاد شود. این انتخاب باید توزیع و غیرمتمرکز انجام شود. او با اشاره به اهمیت آموزش حین خدمت برای کارکنان دولت گفت: از زحمات سازمان آموزش مدیریت اداری تشکر می‌کنم؛ ولی سازمانی که فلسفه وجودی آن آموزش حین خدمت است، اصرار داشت مدرک رسمی بدهد که بعدا به اصالت خود برگشت. سازمانی که می‌خواهد موازی‌کاری را حذف کند، نمی‌تواند خودش موازی‌کاری کند. نتیجه این می‌شود که کسی که استخدام می‌شود در ۳۰سال به‌روز نمی‌شود./ ایسنا