عوامل اصلی افت شاخص ارزی معرفی شدند
سقوط آزاد دلار آزاد؟
میکائیل زینالدین : معاملهگران بازار ارز تهران یک روز کاهشی دیگر را پشت سر گذاشتند. دلار آزاد روز گذشته در نیمه نخست کانال 57 هزار تومانی به فروش رسید. اختلاف میان قله قیمتی هفتههای اخیر و نرخ روز گذشته حدود 14 درصد محاسبه میشود. به نظر میرسد افزایش درآمدهای نفتی در کنار سیگنالهای سیاسی مثبت در رابطه با گفتوگوهای هستهای، توانسته شارژ کاهشی چشمگیری را در بازار به وجود بیاورد. بررسیهای «دنیای اقتصاد» از هسته مرکزی بازار ارز تهران گویای آن است که خریدار در بازار وجود ندارد و دلالان ارزی نیز در حال خالیفروشی هستند. برخی از فعالان کف بازار مقصد احتمالی اسکناس آمریکایی را کانال 55 هزار تومانی اعلام میکنند.
حمایتهای بازار ارز یکی پس از دیگری در حال شکستن است. در حالی که قیمت دلار آزاد در بازار هفته گذشته در کانال قیمتی 58 هزار تومانی معامله میشد دیروز نرخ این ارز به نیمه کانال 57 رسید. بررسی روند معاملات نشان میدهد که فعالیت دلار فردایی نیز در عصر دیروز کاهشی بود در نتیجه احتمال خروج از کانال 57 نیز وجود دارد. بسیاری از فعالان بازار از معاملات خود دست کشیده و بسیاری دیگر نیز با نزدیک شدن نرخ به ارقامی که پیشتر در آن ارز خریدهاند، اقدام به فروش داراییهای خود میکنند.
در این میان برخی دیگر از فعالان فردایی با روند کاهشی همراه شده و اقدام به خالیفروشی میکنند. خالیفروشی فرآیندی است که افراد با چشمانداز کاهشی نسبت به شاخص مورد معامله آن را در سطوح قیمتی پایینتر بهصورت صوری معامله کرده و از افت قیمت آن سود کسب میکنند. عدم ورود خریداران به بازار خبر از انتظارات کاهشی میدهد. معاملهگران با مثبت تلقی کردن چند خبر سیاسی معتقدند که چشمانداز سیاست خارجی کشور مثبت است. برخی از تحلیلگران سیاسی، رافائل گروسی، مدیر کل آژانس انرژی اتمی را رابطی برای مذاکرات میان ایران و آمریکا میدانند.
روز گذشته «دنیای اقتصاد» به نقل از روزنامه آمریکایی نیویورکتایمز در گزارشی تحلیلی نوشت: «در شرایطی که ترس از لحظه دلخراش اتمی بر جهان سایه انداخته، رافائل گروسی به میانجیگری غرب با ایران و روسیه متمایل شده است.» از سوی دیگر رسانه آکسیوس نیز در مطلبی که اخیرا منتشر کرده از مذاکرات میان ایران و آمریکا در کشور عمان خبر داد. این رسانه خارجی به نقل از دو منبع آگاه نوشت: «آمریکا و ایران برای جلوگیری از تشدید تنشها در خاورمیانه در هفته گذشته در عمان «مذاکرات غیرمستقیم» انجام دادند. برت مکگورک، هماهنگکننده شورای امنیت ملی آمریکا در امور خاورمیانه به همراه آبرام پیلی، سرپرست نماینده ویژه آمریکا در امور ایران، در این رایزنی از طرف آمریکا شرکت کردند. اما مشخص نیست چه کسی از طرف ایران در این مذاکرات شرکت کرده است.»
به نظر کارشناسان بازار ارز، اخبار مذکور تاثیر بسزایی در تغییر رویکرد معاملهگران داشته است. البته این موارد تنها نیروی کاهشی موجود در بازار نیست. بانک مرکزی به دفعات اعلام کرده است که کاهش نوسانات بازار ارز را در دستور کار مستقیم خود قرار داده و آمارهای منتشر شده از درآمدهای نفتی نشان میدهد دست نهاد بازارساز برای کنترل بازار ارز پر است. اخبار سیاسی مثبت در صورتی که با افزایش عرضه از سوی بازارساز همراه شود تاثیر کاهشی شدیدتری در بازار ایجاد میکند که به عقیده برخی تحلیلگران شرایط حال حاضر بازار ناشی از همین امر است.
مقصد احتمالی شاخص ارزی
دیروز شنبه 29 اردیبهشت ماه بازار ارز تهران شاهد یک افت دمای چشمگیر بود. قیمت دلار آزاد در عصر روز گذشته با کاهش هزار تومانی نسبت به آخرین نرخ نقدی روز پنجشنبه در رقم 57 هزار و 400 تومان به فروش رسید. بازار فردایی این ارز نیز در بازه 57 هزار و 250 تا 57 هزار و 400 تومان نرخ خورد. برخی از فعالان بازار معتقدند که عبور راحت دلار از حمایتهای 58 و 59 هزار تومانی میتواند زمینهساز حضور نرخ این ارز در کانال 55 هزار تومانی شود. البته این افراد معتقدند که در صورت بازگشت خریداران به بازار روند کاهشی مذکور متوقف و بازار افزایشی خواهد شد. علاوه بر دلار، نرخ دیگر شاخصهای بازار ارز نیز در روز گذشته کاهشی بود. یورو و پوند هر یک به ترتیب با هزار و 200 و هزار و 150 تومان افت نسبت به نرخهای پیشین خود در ارقام 62 هزار و 500 تومان و 72 هزار و 950 تومان معامله شدند.
یک روز قرمز در بازار طلا
روز گذشته همزمان با ریزش نسبتا چشمگیر قیمتها در بازار ارز، قیمت قطعات مختلف خانواده سکه طلا نیز کاهشی بود. هر قطعه سکه طلا طرح جدید در عصر روز گذشته با افت قیمتی 700 هزار تومانی به در خروجی کانال 40 میلیون تومانی نزدیک شد. نیم و ربع سکه نیز در تبعیت از برادر بزرگتر خود 500 هزار تومان و 300 هزار تومان کاهش یافته و در ارقام 23 میلیون و 200 هزار تومان و 14 میلیون و 700هزار تومان معامله شدند.