چرا آمریکا وارد رکود نشد؟

در شرایط فعلی اقتصاد آمریکا موج جدیدی از استخدام‌ها توسط کارفرمایان هدایت می‌شود، مصرف‌کنندگان با خیال راحت‌تری در حال ولخرجی هستند، بازار سهام در حال بازگشت است و به نظر می‌رسد بازار مسکن در راه ثبات نسبی قرار دارد.  جدیدترین شواهد نشان می‌دهد افزایش نرخ بهره توسط فدرال‌رزرو تاکنون آسیب قابل‌توجهی بر اقتصاد این کشور نداشته است. در مقابل به نظر می‌رسد اثرات ماندگار اقتصادی دوران همه‌گیری باعث شده است مصرف‌کنندگان و کارفرمایان همچنان در رقابت برای بهبود وضعیت باشند و این جو عمومی به‌خودی‌خود باعث پایدارتر شدن شرایط اقتصادی می‌شود.

براساس گزارشی از وال استریت ژورنال، آمریکایی‌ها با ولع در حال ولخرجی در فعالیت‌هایی هستند که در طول قرنطینه‌های همه‌گیری دچار محدودیت‌های سخت‌گیرانه‌ای بود. از جمله این فعالیت‌ها می‌‌توان به سفرهای تفریحی، برگزاری کنسرت و صرف غذا در خارج از خانه اشاره کرد. پس از رفع محدودیت‌های کرونایی کسب‌وکارها برای برآورده کردن تقاضای سرکوب‌شده، دست به تکمیل کادر کارکنان زده‌اند. سیاست‌های دولت در زمان همه‌گیری، نرخ بهره پایین و تریلیون‌ها دلار کمک مالی، باعث شده است مصرف‌کنندگان و کسب‌وکارها با پس‌انداز قابل‌توجه و بدهی‌ با بهره پایین جیب‌های خود را پر کنند. در واقع تورمی که کابوس فدرال‌رزرو است، در قالب دستمزد و سودهای بالاتر مصرف‌کنندگان را به ولخرجی بیشتر تشویق می‌کند.

بسیاری از اقتصاددانان انتظار دارند افزایش نرخ فدرال رزرو باعث کاهش فشارهای اقتصادی و قیمت‌ها در طول زمان شود و نهایتا در اواخر سال جاری منجر به رکود شود. با‌این‌حال، داده‌های فعلی به طرز قابل‌توجهی درخشان‌تر از پیش‌بینی‌های قبلی است، به‌ویژه درآمد شغلی قوی باقی مانده است و پول بیشتری را به سوی کیف پول آمریکایی‌ها سرازیر می‌کند. وزارت کار آمریکا در آخرین گزارش خود اعلام کرده است که فهرست حقوق‌بگیران در مه افزایش شگفت‌انگیز  ۳۳۹هزار نفری داشته است و افزایش در دو ماه گذشته بیش از برآوردهای اولیه بوده است. دفتر ملی تحقیقات اقتصادی، گروه تحقیقاتی دانشگاهی، که به عنوان ناظر رسمی رکود آمریکا شناخته می‌شود، برای ارائه گزارش رکود احتمالی مجموعه‌ای از داده‌های اقتصادی را تجزیه‌وتحلیل می‌کند. جاستین وولفرز، استاد سیاست عمومی و اقتصاد در دانشگاه میشیگان، در بازخوانی ارقام شاخص‌های گزارش این مجموعه می‌گوید به نظر می‌رسد اقتصاد در وضعیت سالمی قرار دارد. کارفرمایان بخش‌های مراقبت‌های بهداشتی، اوقات فراغت، بیمارستان و دولت که با شروع همه‌گیری در بهار ۲۰۲۰ شاهد کاهش چشم‌گیری در نرخ اشتغال بودند، طی ماه گذشته بیشترین استخدام‌ها را داشته‌اند.

رستوران‌ها، هتل‌ها، شغل‌های مرتبط با صنعت سرگرمی و ورزشگاه‌ها در بحبوحه کمبود نیروی کار، هنوز به سطح اشتغال قبل از همه‌گیری بازنگشته‌اند. فرصت‌های شغلی در اقتصاد آمریکا از ۷/ ۹میلیون نفر در مارس به ۱/ ۱۰میلیون نفر در آوریل افزایش یافته است، که بسیار بیشتر از رقم ۷/ ۵میلیون آمریکایی بیکار در این ماه بوده است. عدم تطابق میان فرصت‌های شغلی و متقاضیان کار همچنان به رشد دستمزدها دامن می‌زند. مشابه بهبود سود سالانه در ماه‌های مارس و آوریل، میانگین درآمد ساعتی در مه نسبت به سال گذشته ۳/ ۴درصد رشد داشته است.

به‌نظر می‌رسد رونق بازار کار کماکان در اوج باقی بماند و قسمت اعظم آن به دلیل تقلا برای جایگزینی میلیون‌ها کارگر سابق نزدیک به سن بازنشستگی از زمان شروع همه‌گیری باشد که بازار را ترک کرده‌اند. سهم آمریکایی‌های ۱۶ساله و بالاتر شاغل یا جویای کار در ماه گذشته روی ۶/ ۶۲درصد ثابت بوده است. باب جردن، مدیر اجرایی ساوت وست ایرلاینز، اخیرا اعلام کرد این شرکت طی دو تا سه هفته آینده شاهد افزایش تقاضا خواهد بود. امریکن ایرلاینز نیز با توجه به افزایش تقاضا پیش بینی‌های خود را برای درآمد واحد در سه ماهه دوم سال افزایش داده است.

به گفته اداره امنیت حمل‌ونقل، تعداد افرادی که در طول تعطیلات روز یادبود از فرودگاه‌های ایالات متحده عبور کرده‌اند نسبت به رقم پیش از همه‌گیری کرونا در ۲۰۱۹ افزایش داشته است. مدیرعامل سایت مسافرتی پرایس لاین که یکی از واحدهای هولدینگ بوکینگ است، نیز از افزایش تقاضای سفر شگفت‌زده شده است؛ درحالی‌که بسیاری از مصرف‌کنندگان هزینه بیشتری برای تهیه بلیط هواپیما و رزرو هتل‌ها می‌پردازند.

 تاب‌آوری اقتصاد، چشم‌انداز نرخ بهره فدرال رزرو را پیچیده می‌کند

فعالیت اقتصادی و تورم آن‌قدر که مقامات فدرال رزرو پیش‌بینی می‌کردند کاهش نیافته است. از مارس ۲۰۲۲، آنها نرخ بهره معیار را از صفر به محدوده بین ۵ تا ۲۵/ ۵ رسانده‌اند که بالاترین میزان در طول ۱۶ سال گذشته بوده است. افزایش هزینه‌های استقراض معمولا در بخش‌های حساس به نرخ بازارهای مالی و اقتصاد مانند سهام و مسکن احساس می‌شود. به عنوان نمونه، اس اند پی ۵۰۰ از اواخر دسامبر ۲۰۲۱ تا اکتبر گذشته حدود ۲۵درصد سقوط کرد، چراکه فدرال رزرو نرخ بهره را به‌شدت افزایش داد. شاخص کل از آن زمان تاکنون حدود ۲۰درصد افزایش یافته است که اگر اقتصاد درحال سقوط در رکود باشد، معمولا اتفاق نمی‌افتد.

فروش خانه‌های موجود و جدید در سال گذشته به‌شدت کاهش یافت، با‌این‌حال از ژانویه افزایش یافته است. کمبود خانه‌های فروشی اما به بالا نگه داشتن قیمت مسکن کمک کرده است. سازندگان مسکن در آمریکا اکنون احساس اعتماد بیشتری می‌کنند؛ چراکه کمبود خانه‌های موجود تقاضا برای خانه‌های نوساز را افزایش می‌دهد. شرکت‌های ساختمانی مسکونی و صنعتی ماه گذشته ۲۵هزار شغل ایجاد کردند که در مقایسه با میانگین نرخ ماهانه ۱۷هزار شغل در طول ۱۲ ماه گذشته، با افزایش مواجه بوده است.

این نشانه‌های تاب‌آوری گویای آن است که فدرال‌رزرو ممکن است نیاز داشته باشد نرخ بهره را بیشتر افزایش دهد تا تورم را از نرخ فعلی حدود ۵درصد به سمت هدف ۲درصدی پایین بیاورد. مقامات فدرال رزرو هفته گذشته از تمایل خود برای ثابت نگه داشتن نرخ بهره در نشست این ماه خبر دادند. اما گزارش بازار کار که روز جمعه منتشر شد، این احتمال را تقویت کرد که آنها چنین توافقی را برای افزایش نرخ‌ها در اواخر سال جاری همراه کنند. فیلیپ جفرسون، رئیس فدرال رزرو  روز چهارشنبه گفت: «تصمیم برای ثابت نگه داشتن در جلسه آینده نباید این‌طور تفسیر شود که ما به نرخ برای این چرخه رسیده‌ایم؛ در واقع عدم افزایش نرخ بهره در جلسه آتی به کمیته این امکان را می‌دهد که قبل از تصمیم‌گیری درباره میزان افزایش نرخ بهره، داده‌های بیشتری را مشاهده کند.»

برخی نشانه‌ها گویای آن هستند که افزایش نرخ‌های بهره تاثیرگذار بوده‌اند. کسب‌وکارها سرمایه‌گذاری خود را در سه‌ماهه ابتدای سال کاهش داده‌اند؛ به طوری که هزینه‌های تجهیزات به‌شدت کاهش یافته است. میانگین ساعات کار هفته در ماه گذشته به ۳/ ۳۴ساعت کاهش یافت، که کم‌ترین میزان از آوریل ۲۰۲۰ بوده است. این مساله احتمالا نشان‌دهنده آن است که مشاغل به جای کارگران ساعت کاری خود را کاهش داده‌اند. نرخ بیکاری از ۴/ ۳ در ماه آوریل به ۷/ ۳ در ماه مه افزایش یافته است. با این وجود، بسیاری از اقتصاددانان و مدیران کسب‌وکار معتقدند افزایش نرخ بهره،که با تاخیر کار می‌کند، به طور چشم‌گیری توان اقتصاد را کاهش می‌دهد و مساله تنها زمان است.