بهبود یکپلهای رتبه ایران در آزادی اقتصادی
ایران در گزارش سال پیش این بنیاد آمریکایی در رتبه ۱۷۰قرار گرفته بود که به اینترتیب در سال ۲۰۲۳ رتبه ایران یک پله بهبود یافته است هرچند نمره ایران در شاخص آزادی اقتصادی ۲/ ۰ واحد کمتر شده و به ۲/ ۴۲ رسیده است.
ایران در سال ۲۰۲۲ نمره ۴/ ۴۲ را از این نظر کسب کرده بود. از ۱۷۶ کشوری که در این گزارش مورد بررسی قرار گرفتهاند ۱۱۵ کشور با کاهش آزادی اقتصادی نسبت به سال قبل مواجه شدهاند، تقریبا همه کشورهای صنعتی در این بین قرار میگیرند که از آن جمله عبارتند از آمریکا، انگلیس، آلمان، فرانسه، کانادا، اتریش و ایتالیا که کاهش قابل توجه میزان آزادی در اقتصادهای خود را تجربه کردهاند. هریتیج میزان آزادی اقتصادی کشورها را بر اساس ۴ مولفه حاکمیت قانون، کارآیی نظارت، اندازه دولت و بازارهای آزاد سنجیده و نمراتی از صفر تا ۱۰۰ به کشورها در این زمینه داده است که هرچه نمره کشوری بیشتر باشد بهمعنای آزادی اقتصادی بیشتر آن کشور است.
آزادترین و بستهترین اقتصاد دنیا
براساس این گزارش سنگاپور به عنوان آزادترین اقتصاد جهان نمره ۹/ ۸۳ را در این شاخص به دست آورده است. سوئیس با نمره ۸/ ۸۳ و ایرلند با نمره ۸۲ بهترتیب در رتبههای دوم و سوم از این نظر قرار گرفتهاند.
کرهشمالی با نمره ۹/ ۲ نیز در رتبه آخر ردهبندی کشورهای جهان از نظر آزادی اقتصادی قرار گرفته است.تحلیلگران با توجه به وابستگی بنیاد هریتیج به محافل صهیونیستی گزارشهای این بنیاد را عاری از جهتگیریهای سیاسی نسبت به کشورها نمیدانند، برای مثال چین به عنوان دومین اقتصاد بزرگ دنیا در ردهبندی اقتصادهای آزاد دنیا رتبهای بهتر از ۱۵۴ به دست نیاورده است.
نمره چین در شاخص آزادی اقتصادی هریتیج در سال ۲۰۲۳ بالغ بر ۳/ ۴۸ اعلام شده است. از سوی دیگر، به رژیم صهیونیستی در شاخص آزادی اقتصادی نمره ۹/ ۶۸ داده شده و این رژیم در رتبه ۳۴ جهان از این نظر قرار داده شده است. انگلیس در این ردهبندی رتبه ۲۸ و آمریکا نیز رتبه ۲۵ را به دست آوردهاند. نمره آمریکا در شاخص آزادی اقتصادی ۶/ ۷۰ اعلام شده که این رقم نسبت به سال قبل ۵/ ۱ واحد کاهش یافته است.