طلا به رکورد تاریخی نزدیک میشود
کورس جهانی طلا و رمزارز
خبر داغ روزهای اخیر را رکورد قیمتی بازارهای جهانی از جمله رمزارزها و طلا در سال 2023 به خود اختصاص داده است. بررسیهای انجام شده در حوزه کریپتو نشان میدهد که داراییهای ریسکی چون بیتکوین و اتریوم به ترتیب با رشد 67 و52 درصدی نسبت به اوایل سال جاری مواجه شدند. این امر سبب شد تا دارایی محبوب سرمایهگذاران در سال 2022 در روز گذشته از کانال 27 هزار دلاری گذر کرده و در میانه روز قیمت 27 هزار و 491 دلار را به ثبت رساند. در این میان شیب صعودی بیتکوین به اتریوم نیز سرایت کرد و سبب شد این رمزارز مهم جهانی نیز به کانال 1800 دلاری ورود پیدا کند. اما ماجرا به بازارهای ریسکی ختم نشد. بازار طلا نیز مشابه روند معاملاتی کریپتو به دلیل افت شاخص دلار که مهمترین عامل آن عقبنشینی احتمالی مقامات آمریکا از سیاستهای انقباضی است، واکنش مثبت نشان داده و در لحظات پایانی بازارها قیمت 1988 دلار را به ثبت رساند. کاهش سرعت افزایش نرخ بهره در ماههای آتی و به دنبال آن افت شاخص دلار را میتوان به نگرانی فدرال رزرو در خصوص بحران بانکهای شکست خورده در هفته اخیر نسبت داد؛ زیرا نخستین عامل ورشکستگی نهادهای مذکور عدم تطابق بهره بانکی با بهره اتخاذ شده از سوی مقامات بانک مرکزی بود.
بیتکوین در سقف 8 ماهه
وضعیت بازار کریپتو در اوایل سال 2023 نشان میدهد بیتکوین از 60هزار دلار در سال 2022 به 16 هزار دلار رسید. این امر علاوه بر اینکه ناامیدی سرمایهگذاران را در خصوص کسب سود به دنبال داشت، انتظارات برای افزایش ارزش این دارایی را نیز کاهش داد. از دلایل کاهش انتظارات نیز میتوان به عملکرد و اهداف بلندمدت فدرال رزرو در عملیات ضد تورمی خود اشاره کرد؛ زیرا نخستین اثر افزایش سیاستهای پولی انقباضی، قوت گرفتن شاخص دلار و قربانی شدن بازارهای جهانی از جمله بازارهای ریسکی و طلا است. اما شواهد گویای آن است که بازارهای جهانی از روند سابق خود عقبگرد کردند و در مسیر صعودی قرار گرفتند. بازار رمزارزها در پی انتشار گزارش دادههای تورمی آمریکا و واکنش مقامات این منطقه به آن، شیب صعودی به خود گرفت و توانست برای نخستینبار در سال 2023 به کانال 26 هزار دلاری وارد شود. اما سوال این است که گزارش تورم آمریکا چه سیگنالی را به بازار میدهد؟
در پاسخ به این سوال باید گفت که اثر سیاستهای انقباضی روی روند کاهشی تورم، مهمترین عامل صعود بازارها است؛ زیرا این سیگنال مثبت را به مقامات و تحلیلگران میدهد که اقدامات فدرال رزرو موثر واقع شده و دیگر نیازی به سیاستهای سختگیرانه جرمی پاول برای مهار تورم نخواهد بود. این امر برای بازارها مطلوب واقع شد و توانستند مسیر معاملاتی خود را در روزهای اخیر تغییر دهند. بنابراین ارزش بیتکوین در ساعت 15 به وقت تهران به 26 هزار و 491 دلار رسید. به دنبال آن اتریوم نیز از روند صعودی رهبر رمزارزها پیروی کرد و سبب شد تا این دارایی نیز به عنوان دومین ارز دیجیتال مهم در سطح جهان با رشد 52 درصدی خود نسبت به اوایل سال 2023، به کانال 1800 دلاری صعود کند و در ساعت مذکور با قیمت 1817 دلار معامله شود. بهنظر میرسد این دارایی با تداوم روند صعودی خود در روزهای اخیر کانال 30 هزار دلاری را نیز مشاهده خواهد کرد و به دنبال آن اتریوم نیز کانال 2هزار دلاری را به ثبت خواهد رساند. پس از بررسی این بازار، باید نگاهی به روند معاملاتی طلا نیز انداخت.
طلا در چند قدمی کانال 2 هزار
پس از رکورد تاریخی بازارهای ریسکی در سال 2023، تحلیلگران شاهد رکورد قیمتی طلا نیز هستند. این دارایی امن از اوایل سال جاری تا کنون رشد 9درصدی را تجربه کرد و از کف کانال 1800 دلاری به سقف کانال 1900 دلاری صعود کرد. در پی این امر تحلیلگران معتقدند که این فلز درخشان توانایی رشد بیشتر در روزهای آتی را دارد و همچنین آنها اعلام کردند که با عبور این دارایی از قیمت 2080 دلار، رکورد تاریخی طلا در طول تاریخ به ثبت خواهد رسید. اما آیا این امر امکانپذیر خواهد بود؟
در پاسخ به این سوال باید گفت که اطمینان مقامات آمریکا از توانایی سیاستهای انقباضی و همچنین عدم توانایی بانکهای این منطقه در هماهنگ ساختن بهره خود با بهره اتخاذ شده از سوی فدرال، سرمایهگذاران سرعت کمتر سیاستهای انقباضی در ماههای آتی را برداشت کردند. از اینرو بازار طلا واکنش مثبت خود را به این امر اعلام کرد و سبب شد تا در 17 مارس 2023، بالاترین سطح خود را در سال جاری به ثبت رساند. البته در این میان شاخص دلار نیز در پی احتمال عقبنشینی فدرال رزرو در سرعت بیشتر نرخ بهره در ماههای آتی واکنش منفی خود را اعلام کرد و سبب شد این ارز آمریکایی به کانال 103 واحدی تنزل یابد. اما نباید از ذکر این نکته نیز غافل شد که پس از نشست کمیته بازار باز فدرال رزرو در ماه مارس امکان تغیر مسیر بازارهای مذکور به دلیل افزایش سیاستهای انقباضی اما نه به سرعت ماههای پیشین، دور از انتظار نخواهد بود.
پیشبینی تحلیلگران
با توجه به عوامل ذکر شده از جمله رکورددار شدن طلا و بیتکوین در سال جاری و همچنین احتمال کاهش سیاستهای انقباضی در ماههای آتی، برخی از تحلیلگران بر این باورند که تداوم شیب صعودی بازار رمزارزها و همچنین طلا پس از برگزاری نشست فدرال رزرو در ماه مارس دور از انتظار خواهد بود؛ زیرا با احتمال اینکه سرعت افزایش بهره سیاستی در ماههای آتی کاهش پیدا کند، اما اثرگذاری آن بر شاخص دلار و بازارهای جهانی همچنان ادامه خواهد داشت. همچنین آنها افزودند که تنها در صورتی روند صعودی بازارهای جهانی ادامهدار خواهد بود که تورم به سطح هدفگذاری شده یعنی 2 درصد برسد و بتوان سیاستهای انقباضی را متوقف کرد. در نتیجه شاخص دلار به زیر 100 واحدی سقوط و بازار طلا و همچنین بازارهای ریسکی به جایگاه سابق خود قبل از اعمال سیاستهای پولی خواهد رسید. در نتیجه باید برای درک بهتر و دقیقتر این موضوع تا زمان برگزارش جلسه بعدی بانک مرکزی منتظر ماند.