طلای سیاه، بار اقتصاد ایران را به دوش میکشد
آلارم رشد منهای نفت
مرکز آمار ایران، آمارهای مربوط به نرخ رشد اقتصادی در 9ماه ابتدای سال1401 را منتشر کرد. بر اساس آخرین نتایج حسابهای ملی فصلی مرکز آمار ایران، محصول ناخالص داخلی (GDP)، به قیمت ثابت سال١٣٩٠، در 9ماه ابتدایی سال١٤٠١ به رقم 5/ 582هزار میلیارد تومان با نفت و حدود 500هزار میلیارد تومان بدون احتساب نفت رسیده است. این درحالی است که این رقم در مدت مشابه سال قبل با محاسبه فروش نفت 1/ 564هزار میلیارد تومان و بدون نفت ٤٨٦هزار میلیارد تومان بوده است.
مقایسه آمارهای سال جاری و سال گذشته، نشان از رشد ٣/ ٣درصدی محصول ناخالص داخلی با نفت و 9/ 2درصدی محصول ناخالص داخلی بدون نفت در 9ماه سال١٤٠١ دارد. بررسی آمارها نشان میدهد که در میان سه بخش اصلی کشاوزی، صنایع و معادن و بخش خدمات، تنها رشد بخش کشاورزی منفی بوده است. براین اساس، رشد بخش کشاورزی در پاییز1401، منفی 3/ 4درصد بوده که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل، 4/ 0واحد درصد کاهش داشته است. این درحالی است که سهم بخش کشاورزی از GDP نیز کاهش یافته و از 2/ 8 درصد در پاییز1400 به 4/ 7درصد در پاییز امسال رسیده است.
از نگاه کارشناسان، قیمتگذاری دستوری محصولات کشاورزی و افزایش قیمت کودهای شیمیایی از عوامل افت تولید کشاورزی است. رشد دو بخش اصلی دیگر یعنی بخش صنعت و معدن و بخش خدمات مثبت گزارش شده است. یکیاز مهمترین دلایل ثبت نرخ رشد پایین در اقتصاد ایران، افت رشد سرمایهگذاری در سالهای اخیر و افزایش سطح استهلاک از تشکیل سرمایه بوده است. آمارها نشان میدهد که رشد اقتصادی بدون نفت به کمترین میزان خود در دوسال اخیر رسیده است. رقم این رشد در پاییز امسال به 6/ 1درصد رسیده است. در پاییز سال1399 رقم رشد اقتصادی بدون نفت به 1/ 0درصد رسیده بود و پس از آن این رقم همیشه بالای 2درصد بوده است.
بهروزرسانی آمار رشد اقتصادی
مرکز آمار ایران دادههای مربوط به رشد اقتصادی در 9ماه ابتدای سال جاری را منتشر کرد. بر این اساس، در سه فصل ابتدایی سال1401، تولید ناخالص داخلی ایران با قیمتهای ثابت سال1390، با احتساب نفت، به رقم 5/ 582 هزار میلیارد تومان رسیده و نسبت به مدت مشابه سال گذشته، رشد 3/ 3درصدی را تجربه کرده است. این درحالی است که رقم GDP بدون محاسبه نفت، در 9ماه ابتدای سال جاری، 1/ 500هزار میلیارد تومان بوده که در مقایسه با رقم 486هزار میلیارد تومانی در سال گذشته، 9/ 2درصد رشد داشته است. تولید ناخالص داخلی متغیری است که ارزش بازاری تمام کالاها و خدماتی را که درون مرزهای یک کشور طی یک دوره مالی تولید میشود، اندازه میگیرد. جزئیات منتشرشده از این گزارش نشان میدهد سرعت رشد اقتصادی در سومین فصل1401 با افزایش مواجه شده است.
بر این اساس، درحالیکه اقتصاد ایران در تابستان1401 رشدی 5/ 2درصدی را تجربه کرده بود، این متغیر در پاییز امسال به 8/ 2درصد افزایش یافت. بر همین اساس میتوان گفت سرعت رشد اقتصادی در سومین فصل سال جاری با افزایش نسبی مواجه شده است. البته باید توجه کرد که بخش عمده این افزایش بهخاطر رشد بخش نفت و گاز بوده است؛ چراکه رشد بخش استخراج نفت و گاز طبیعی از 3/ 5درصد به 7/ 10درصد رسیده و رقم رشد نفتی، حدودا 2برابر شده است. بنابراین میتوان نتیجه گرفت که رشد بخش نفت و گاز، همچنان در تعیین نرخ رشد کلی اقتصاد ایران مهم و تاثیرگذار است. رشد فصلی بخش صنایع و معادن بهطور کلی نسبت به سایر بخشها بیشتر بوده است. آمارها نشان میدهد که رشد این بخش در فصل دوم امسال 6/ 4درصد بوده درحالیکه این رقم برای فصل سوم1401، به 2/ 6درصد رسیده است.
ازسوی دیگر، بخش خدمات نیز در سه ماه سوم امسال رشد اندکی را تجربه کرده و از 5/ 1درصد در تابستان، به 7/ 1درصد در پاییز امسال رسیده است. بخش کشاورزی اما، همچنان رشد منفی را تجربه میکند. اطلاعات گزارش مرکز آمار نشان میدهد که رشد این بخش از منفی 3درصد در تابستان، به منفی 9/ 7درصد در پاییز رسیده است. رشد بخش کشاورزی از ابتدای امسال روندی نزولی داشته، بهطوریکه در 9ماه ابتدای سال1401، درمجموع با رشد منفی 3/ 4درصدی روبهرو شده است. ازطرفی آمارها نشان میدهد که علاوه بر کاهش رشد، سهم این بخش از تولید ناخالص داخلی نیز کاهش یافته و از 2/ 8 در پاییز 1400 به 4/ 7 در پاییز امسال رسیده است.
سهم گروههای اقتصادی
تولیدات اقتصادی کشور گروهها و صنایع مختلفی را دربرمیگیرد. این رشتههای اقتصادی هر یک سهم متفاوتی از کل تولیدات اقتصادی کشور دارند. جزئیات آمارهای منتشرشده از سوی مرکز آمار نشان میدهد در 9ماه ابتدایی سال1401، بخش خدمات با 1/ 52درصد بیشترین سهم را از تولید اقتصادی کشور دارد. در این بخش، بیشترین سهم از تولید ناخالص داخلی مربوط به بخش مستغلات، کرایه و خدمات کسبوکار با 4/ 13درصد است. پس از آن بخش صنایع و معادن با 2/ 40 درصد در رتبه دوم قرار دارد که از این میزان 4/ 14درصد مربوط به استخراج نفت و گاز طبیعی و 8/ 25درصد مربوط به صنایع و معادن بدون نفت است. در نهایت نیز بخش کشاورزی، 4/ 7درصد از تولیدات کشور را در 3فصل ابتدایی سال جاری به خود اختصاص داده است.
زنگ خطر تولید غیرنفتی
آمارها نشان میدهد که رشد اقتصادی بدون نفت به کمترین میزان خود در دوسال اخیر رسیده است. رقم این رشد در پاییز امسال به 6/ 1درصد رسیده است. در پاییز سال1399 رقم رشد اقتصادی بدون نفت به 1/ 0درصد رسیده بود و پس از آن این رقم همیشه بالای 2درصد بوده است. مقایسه این رقم با رقم رشد اقتصادی با احتساب نفت، دو موضوع مهم را نشان میدهد. اول آنکه وابستگی تولید ناخالص ملی ایران به تولید نفت بالا بوده و همچنان بخش کلیدی تولید ناخالص کشور است. نکته دوم آنکه با افزایش بهرهوری و استفاده از ظرفیتهای موجود در سایر بخشهای تولید، رقم رشد اقتصادی بدون نفت میتواند بسیار بیشتر از ارقام فعلی باشد. باید توجه کرد که امکان دستیابی به نرخ رشد اقتصادی بالا برای کشوری که در مراحل اولیه توسعه است، با توجه به وجود ظرفیتهای خالی اقتصادی و با فرض استفاده بهینه از این ظرفیتها، وجود دارد.
در تمام جوامع، رشد اقتصادی به دلایلی همچون بهبود در وضعیت معیشتی و افزایش رفاه، افزایش قدرت سیاسی کشور و سازماندهی روابط اجتماعی، سیاسی و اقتصادی، مورد توجه خاصی قرار دارد و به همین دلیل، از جمله اهداف اصلی برنامهریزان درکشورهای جهان بهویژه کشورهای درحال توسعه است. در اقتصاد ایران نیز رشد غیرنفتی اهمیت بسیاری دارد؛ زیرا عمده اشتغال در بخش غیرنفتی و در بنگاههای کوچک و متوسط شکل میگیرد. توسعه بخش غیرنفتی باعث بهبود شرایط اقتصادی بنگاه و خانوار خواهد شد.