«کد واریزی» اسم رمز فرار بانکها از پرداخت وام ودیعه مسکن
طبق اعلام مدیرکل روابط عمومی بانک مرکزی، در راستای حمایت از مستاجران، بانک مرکزی بخشنامه مربوط به وام ودیعه مسکن را ۱۰خرداد به بانکها ابلاغ کرده بود؛ اما دستورالعمل نحوه معرفی متقاضیان باید توسط وزارت راه و شهرسازی اعلام میشد که این موضوع (۶ تیرماه) با حضور معاون مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی و مدیران مربوطه در بانک مرکزی نهایی شد. شورای پول و اعتبار پرداخت وام کمکودیعه مسکن تا سقف ۴۰هزار میلیارد تومان را برای امسال تصویب کرده که رقم این وام با سود ۱۸درصدی تسهیلات در تهران ۱۰۰ میلیون تومان، در کلانشهرها ۷۰میلیون تومان و در سایر مناطق شهری ۴۰میلیون تومان تعیین و به متقاضیان واجد شرایط پرداخت میشود.
گرفتاری مستاجران با اضافهبرداشت برخی بانکها
با آنکه حدود یک ماه از ابلاغ دستورالعمل پرداخت وام ودیعه مسکن به بانکها و موسسات عامل میگذرد، اما برخی از بانکها با بهانههای عجیب متقاضیان را سر میگردانند، بهعنوان نمونه یکی از بانکهای دولتی متقاضیان وام ودیعه را با اعلام اینکه «هنوز کد واریزی نیامده است»، جواب میکند. یکی از مستاجران در اینباره به خبرگزاری تسنیم میگوید: با اینکه تمام مراحل مربوط به وام ودیعه مسکن از ثبتنام تا تشکیل پرونده را در بانک... انجام دادهام، اما بانک مربوطه بهبهانه نبود «کد واریزی» وام را پرداخت نمیکند. او افزود: با وجود پیگیریهای فراوان و اتمام قرارداد اجارهام هنوز نتوانستهام وام مذکور را دریافت کنیم و تا آخرماه جاری صاحبخانه برای افزایش رهن واحد مسکونی به بنده مهلت داده است. پیگیریهای خبرنگار تسنیم حاکی از آن است که بانک مورد نظر با یک بهانه مندرآوردی، محدودیت خود در پرداخت وام را توجیه میکند. ماجرا از این قرار است که بانک دولتی مذکور بهدلیل اضافهبرداشت از بانک مرکزی، از ۲۰ تا ۳۰ هر ماه با محدودیت پرداخت تسهیلات مواجه است. در واقع این بانک برای ۲۰ روز در هر ماه میتواند هر نوع وامی از جمله وام ودیعه مسکن را به متقاضیان پرداخت کند. به گزارش خبرگزاری تسنیم، دستورالعمل بانک مرکزی برای پرداخت وام ودیعه مسکن بهشرح زیر است؛
ماده ۱ـ متقاضیان مشمول این دستورالعمل از سوی وزارت راه و شهرسازی و بر اساس ضوابط موضوعه، در چارچوب سهمیههای تعیینشده از طریق سامانه طرحهای حمایتی مسکن بهآدرس https: / / saman.mrud.ir به بانکهای عامل معرفی میشوند.
ماده ۲ـ سقف تسهیلات اعطایی مشمولان موضوع این دستورالعمل، حسب درخواست متقاضی و ضوابط اعطای تسهیلات بانکی در مناطق شهری کشور، بهشرح جدول زیر است:
تبصره: مبالغ در نظر گرفتهشده برای تسهیلات موضوع این ماده، پس از اخذ مدارک و مستندات مورد نیاز و استعلامات صورتگرفته از سوی بانک/ موسسه اعتباری غیربانکی و براساس توافق متقاضی و بانک/ موسسه اعتباری غیربانکی میتواند به مبالغ کمتر از سقفهای تعیینشده تقلیل یابد، در این صورت متقاضی موظف است نسبت به اصلاح سقف تسهیلات درخواستی در سامانه اقدام کند.
ماده ۳ـ بانک/ موسسه اعتباری غیربانکی موظف است قبل از پرداخت تسهیلات نسبت به اخذ استعلام از سامانه سمات بانک مرکزی بابت عدم داشتن تسهیلات جاری در بخش مسکن شامل تسهیلات ساخت، خرید، جعاله و ودیعه مسکن برای متقاضی و همسر ایشان اقدام و درصورت مثبت بودن این استعلام نسبت به رد درخواست متقاضی در سامانه با ذکر دلیل اقدام کند.
ماده ۴ـ تسهیلات موضوع این دستورالعمل در قالب عقد مرابحه خرید کالا و خدمات توسط بانک/ موسسه اعتباری غیربانکی به مستاجر پرداخت میشود.
ماده ۵ـ تسهیلات مزبور با نرخ سود مصوب شورای پول و اعتبار و بازپرداخت حداکثر ۵ سال قابل اعطاست.
ماده ۶ـ وثایق مربوط به تسهیلات موضوع این دستورالعمل مطابق با دستورالعمل اجرایی اعطای تسهیلات خرد ابلاغی طی بخشنامه شماره ۲۴۷۹۲/ ۰۱ مورخ ۴/ ۲/ ۱۴۰۱ مدیریتکل مقررات، مجوزهای بانکی و مبارزه با پولشویی بانک مرکزی است.
ماده ۷ـ شرایط متقاضیان دریافت تسهیلات موضوع این دستورالعمل بهشرح ذیل است:
۷ـ ۱ـ متقاضیان باید دارای اجاره نامه رسمی یا اجارهنامه ثبتشده در سامانه ثبت معاملات املاک و مستغلات و دارای کد رهگیری، از تاریخ ۱/ ۱/ ۱۴۰۱ به بعد باشند. متقاضی موظف است اطلاعات سکونت و مالکیت خود را در سامانه املاک و اسکان ثبت کند.
تبصره: بانک/ موسسه اعتباری غیربانکی مکلف است نسبت به مطابقت کد رهگیری و شهر مندرج در سامانه با اجارهنامه دریافتی اقدام کند.
۷ـ ۲ـ متقاضیان و همسر ایشان متعهد هستند که در زمان ثبتنام، فاقد مسکن یا زمین مسکونی ملکی باشند، چنانچه در هر زمان سابقه مالکیت ایشان محرز شود، از فرآیند پرداخت تسهیلات حذف میشوند و در صورت اخذ آن تسهیلات، متعهد به استرداد تسهیلات دریافتی و جبران خسارات و جرایم مربوطه خواهند بود.
۷ـ ۳ـ متقاضی باید متاهل باشد، چنانچه متقاضی مجرد باشد درخصوص زنان باید بالای ۳۵ سال سن و در خصوص مردان بالای ۴۵سال سن داشته باشند.
۷ـ ۴ـ متقاضیانی که در سالهای ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ از تسهیلات کمکودیعه مسکن موضوع مصوبات ستاد ملی کرونا استفاده کردهاند، در سال۱۴۰۱ امکان استفاده از این تسهیلات را ندارند.
ماده ۸ـ چنانچه متقاضی تا حداکثر ۱۵روز کاری از تاریخ معرفی به شعب، نسبت به تکمیل مدارک خود و ضامنان اقدام نکند، بانک/ موسسه اعتباری غیربانکی مکلف است نسبت به رد درخواست متقاضی در سامانه اقدام کند.
ماده ۹ـ چنانچه بانک/ موسسه اعتباری غیربانکی نسبت به اعطای تسهیلات موضوع این دستورالعمل به متقاضیان بدون داشتن توجیه بانکی در سقف سهمیه ابلاغی اقدام نکند، مشمول جریمه مالیاتی مندرج در تبصره (۵) ذیل ماده (۴) قانون جهش تولید مسکن میشود. تبصره: بانکهای عامل موظفند تا زمان تکمیل سهمیه ابلاغی از سوی بانک مرکزی در سال۱۴۰۱ فرآیند پرداخت تسهیلات به متقاضیان را ادامه دهند.