سیدکمال سیدعلی اظهار کرد: اینکه ارز ۴۲۰۰تومانی باید حذف و به نوعی تخصیص آن اصلاح شود، بر همه مبرهن است و به نظرم کسی این موضوع را نفی نمی‌‌‌کند و موافق تداوم تخصیص ارز ۴۲۰۰تومانی نیست؛ اما باید دید چه راهکاری برای جایگزینی این موضوع اجرایی می‌شود. او ادامه داد: با توجه به اختلاف زیادی که دلار ۴۲۰۰تومانی با نرخ بازار آزاد و ارز نیمایی دارد، تخصیص این ارز باید متوقف شود. ضمن اینکه مشکل بودجه‌‌‌ای هم دارد و آن، این است که قیمت ارزی که در بودجه برای تسعیر نرخ ارز بانک مرکزی منظور کردند، بسیار متفاوت است؛ یعنی برای تخصیص ارز ۴۲۰۰تومانی، به بانک مرکزی تکلیف شده که ارز نفت را با رقم مشخصی بفروشد و ارز ۴۲۰۰تومانی هم تخصیص دهد و این در حالی است که مابه‌‌‌التفاوت این نرخ با نرخ سامانه نیما و بازار آزاد که بیش از ۲۰‌هزار تومان است، بالاست.

 

وی افزود: در این شرایط بانک مرکزی مجبور به چاپ پول خواهد شد تا بتواند ارز ۴۲۰۰تومانی را تخصیص دهد؛ چه از منابع خودش و چه از ارز نیمایی، بنابراین این معضل موجب کسری بودجه دولت خواهد شد و به دنبال آن شاهد افزایش نقدینگی و در نهایت تورم خواهیم بود؛ در نتیجه ادامه تخصیص ارز ۴۲۰۰تومانی راه صحیحی نیست. معاون ارزی اسبق بانک‌مرکزی تاکید کرد: به نظر می‌رسد باید مکانیزمی فراهم شود که در قالب یارانه نقدی یا کارت الکترونیکی یا همان کوپن مابه‌‌‌التفاوت حذف ۴۲۰۰تومان به مردم تخصیص پیدا کند؛ همچنین برای داروها این منابع به شرکت‌های بیمه‌‌‌ تعلق گیرد؛ مثلا یارانه گندم و نان در اختیار نانوایی‌‌‌ها قرار گیرد. ضمن اینکه در این شرایط نظارت‌‌‌های سنگینی لازم است تا طرح‌‌‌های جایگزین به‌درستی اجرا شوند. به‌رغم اینکه جایگزینی تخصیص ارز ۴۲۰۰تومانی مشکل است؛ اما تنها مسیر است و چاره ‌‌‌دیگری نداریم.

در نتیجه یا باید یارانه‌‌‌های نقدی را افزایش دهیم یا از طریق نانوایی‌‌‌ها کارت‌‌‌های مخصوص در اختیار نانواها قرار دهیم یا اینکه حقوق‌‌‌ها افزایش یابد. به اعتقاد من بهترین حالت این است که شرایط کشور به لحاظ احیای برجام و افزایش درآمدهای ارزی به قدری مناسب شود که بتوان اقشار آسیب‌پذیر و دهک‌‌‌های پایین را با افزایش حقوق‌‌‌ مناسب پشتیبانی کرد که تا حذف ارز ۴۲۰۰تومانی جبران بشود. وی تصریح کرد: نگاه من این است که درآمدهای دولت باید آن‌قدر با فروش ۵/ ۲میلیون بشکه نفت و احیای برجام افزایش یابد که دولت منابع کافی داشته باشد تا مردم بتوانند با افزایش حقوق، سختی معیشت را تعدیل کنند؛ در غیراین‌صورت با شرایط کنونی باید به کارت‌‌‌های الکترونیکی و کوپن‌‌‌ها روی بیاوریم که تجربه آن را در زمان جنگ داشتیم و خیلی رضایت‌‌‌بخش و مناسب نیست.