کدام شاخصها بیشترین تاثیر را در زمان جنگ احتمالی میپذیرند؟
واکنش بازارها به تنش اوکراین
بر این اساس تحرکات اخیر آثاری بر بازارها داشته و در صورت وقوع حمله آثار بیشتری نیز خواهد داشت. روبل روسیه در سال گذشته ۲/ ۲ درصد از ارزش خود را از دست داده بود ولی طی ۱۰ روز اخیر با بازده مثبت حدودا چهار درصدی، توانسته ارزهای دیگر کشورهای درحال توسعه را در بازار ارزها مغلوب خود کند که نشان از دست بالای روسیه در اتفاقات اخیر دارد.
تاثیرپذیرترین بازارها
اثر دیگر این حمله قریبالوقوع، افزایش چشمگیر قیمت نفت در روزهای گذشته است. طی یک ماه اخیر و از زمان نمایان شدن نخستین نشانههای جنگ، قیمت این طلای سیاه با رشد ۲۰ درصدی روبهرو شده است. به عقیده تحلیلگران، بازار نفت، بازار انرژی اروپا، بازار گندم و بازار فلز پالادیوم از مهمترین بازارهایی هستند که بر اثر این حمله تحت تاثیر قرار خواهند گرفت.
بازار داراییهای امن
در زمان جنگ، داراییهای امن معمولا یکی از بهترینگزینههای سرمایهگذاران هستند. تورم در ماههای اخیر به یکی از مسائل اصلی اقتصاد تبدیل شده است. تورم باعث شده نرخ بازده اوراق خزانه ۱۰ ساله آمریکا همچنان در نزدیکی سطح حیاتی ۲ درصد باقی بماند. یک ریسک بزرگ سیاسی معمولا باعث میشود سرمایهگذاران به بازار اوراق روی آورند. جنگ میان روسیه و اوکراین نیز ممکن است موجب شود که جذابیت اوراق بدهی دولتها برای سرمایهگذاران گزینه جذابی به نظر برسد؛ حتی در حالتی که افزایش قیمت حاملهای انرژی موجب افزایش تورم خواهد شد. یکی دیگر از داراییهای امن، فرانک سوئیس است. از دیرباز تاکنون، فرانک سوئیس یکی از امنترین ارزهای دنیا برای سرمایهگذاری بوده است. این موضع باعث شده در رده داراییهای امن قرار گرفته و در زمان بحران، به یکی از داراییهای جذاب برای سرمایهگذاری تبدیل شود. در نتیجه اثرپذیری شدید بازار انرژی اروپا و ایجاد تورم در این قاره، «جفتارز» یورو به فرانک سوئیس میتواند گویای مسائل زیادی باشد.
بازار سهام
جو بایدن اعلام کرده که درصورت حمله روسیه به اوکراین، تحریمهای جدیدی را علیه روسها به اجرا خواهد گذاشت. عمده این تحریمها شرکتهای نفتی روسیه و اشخاص سیاسی این کشور را در بر میگیرد. این موضوع میتواند اثر جدی بر سرمایهگذاریهای خارجی در روسیه داشته باشد. برای مثال شرکت نفتی بریتانیایی BP حدود ۱۹ درصد از سهام شرکت روسی Rosneft را در اختیار دارد و مواد اولیه حدود یکسوم از تولیدات خود را از طریق محصولات این شرکت روسی به دست میآورد. شرکت Shell سرمایهگذاریهای خطرپذیر بسیاری را با شرکت روسی Gazprom انجام داده و ۵/ ۲۷درصد از سهام میدان گازی ساخالین ۲ را در اختیار دارد که صادرات LNG روسیه از طریق ساخالین ۲ انجام میشود. میزان سرمایهگذاریهای خارجی در روسیه بهخصوص در حوزه نفت و گاز بسیار زیاد است و در صورت حمله یا تحریم روسیه، سهام شرکتهای بسیاری آسیب خواهد دید.