شماره روزنامه ۶۱۸۲
|

دولت ایران روزانه حدود ۶‌هزار ‌میلیارد‌تومان برای یارانه بنزین هزینه می‌کند؛

در ایران، یارانه بنزین یکی از سیاسـت‌هــای اقتصادی است که دولت برای حمایت از مصرف‌کنندگان اتخاذ کرده‌است. این یارانه به‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌طور عمده برای کاهش هزینه‌های بنزین به خانواده‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها و افراد درنظر گرفته می‌شود. معاون اجرایی رئیس‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌جمهوری اخیرا اعلام‌کرده؛ دولت به ازای هر لیتر بنزین،…

بهای نفت در روز جمعه ۲۰ دسامبر به دلیل نگرانی‌ها از کاهش رشد تقاضا در سال‌۲۰۲۵، به‌ویژه در بزرگترین واردکننده نفت جهان، چین، کاهش‌یافت و پیش‌بینی می‌شود که شاخص‌های جهانی نفت برای پایان هفته نزدیک به ۳‌درصد کاهش را تجربه کنند. به گزارش رویترز و تا لحظه تنظیم این خبر، قراردادهای آتی نفت‌برنت با…

    شنبه، ۰۱ دی ۱۴۰۳
  • نگرانی‌ها از رشد تقاضای مصرف نفت در ۲۰۲۵

    بهای نفت در روز جمعه ۲۰ دسامبر به دلیل نگرانی‌ها از کاهش رشد تقاضا در سال‌۲۰۲۵، به‌ویژه در بزرگترین واردکننده نفت جهان، چین، کاهش‌یافت و پیش‌بینی می‌شود که شاخص‌های جهانی نفت برای پایان هفته نزدیک به ۳‌درصد کاهش را تجربه کنند. به گزارش رویترز و تا لحظه تنظیم این خبر، قراردادهای آتی نفت‌برنت با ۳۳‌سنت یا ۰.۴۵‌درصد کاهش به ۷۲.۱۸ دلار در هر بشکه رسید، همچنین قراردادهای آتی نفت‌خام وست‌تگزاس اینترمیدیت(WTI) نیز با ۳۲‌سنت یا ۰.۴۶‌درصد کاهش ۶۹.۰۶دلار در هر بشکه فروخته شد. شرکت پالایشگاهی دولتی چین، سینوپک، در پیش‌بینی سالانه خود اعلام کرد؛ واردات نفت‌خام چین ممکن است به‌زودی در سال‌۲۰۲۵ به اوج خود برسد و مصرف نفت این کشور تا سال‌۲۰۲۷ به اوج خود خواهد رسید، چراکه تقاضا برای گازوئیل و بنزین کاهش می‌‌‌‌‌‌‌یابد. به گفته امریل جمیل، متخصص ارشد تحقیقاتی در LSEG، «قیمت‌های نفت در فاز‌تثبیت طولانی‌‌‌‌‌‌‌مدت قرار دارند و بازار در حال حرکت به سمت پایان سال‌است که تحت‌تاثیر عدم‌قطعیت در رشد تقاضای نفت قرار دارد.»
  • دولت ایران روزانه حدود ۶‌هزار ‌میلیارد‌تومان برای یارانه بنزین هزینه می‌کند؛

    بنزین یارانه‌ای و ناترازی اقتصاد

    در ایران، یارانه بنزین یکی از سیاسـت‌هــای اقتصادی است که دولت برای حمایت از مصرف‌کنندگان اتخاذ کرده‌است. این یارانه به‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌طور عمده برای کاهش هزینه‌های بنزین به خانواده‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها و افراد درنظر گرفته می‌شود. معاون اجرایی رئیس‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌جمهوری اخیرا اعلام‌کرده؛ دولت به ازای هر لیتر بنزین، ۴۰‌هزار‌تومان یارانه پرداخت می‌کند، درحالی‌که این اقدام در کوتاه‌مدت ممکن است مزایایی همچون کاهش فشار اقتصادی بر مردم به‌ویژه قشر کم‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌درآمد را در پی داشته‌باشد، اما در بلندمدت، آثار اقتصادی و اجتماعی منفی بسیاری به‌دنبال دارد، به‌ویژه مصرف بی‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌رویه بنزین و تشویق به استفاده بیش از حد توسط افراد ثروتمند، مساله‌ای است که به‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌طور جدی بر منابع مالی کشور فشار می‌آورد. این نوشته به موضوع یارانه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها پرداخته و آثار و چالش‌های اقتصادی، اجتماعی و زیست‌محیطی آن را بررسی می‌کند. یکی از نتایج اصلی یارانه بنزین در ایران، افزایش بی‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌رویه مصرف سوخت بوده‌است. قیمت هر لیتر بنزین(غیرسهمیه‌ای) در ایران ۳‌هزار‌تومان است، درحالی‌که در بسیاری از کشورهای دیگر این رقم چندین‌برابر بیشتر است. به‌عنوان مثال، قیمت بنزین در ترکیه حدود ۲۵‌برابر ایران و در عراق نزدیک به ۱۰‌برابر است.یا
  • وزیر نفت از کاهش ۴۰ میلیون متر مکعبی مصرف گاز خبر داد

    «وفاق» در صرفه‌جویی گاز

    از ابتدای هفته گذشته کمپینی به‌منظور جلب مشارکت مردم برای کاهش مصرف گاز از سوی مسوولان و چهره‌های رسانه‌ای شکل‌گرفت. آنطور که وزیر نفت گفته تاکنون این پویش موفقیت‌آمیز بوده و کاهش مصرف ۴۰‌میلیون مترمکعبی گاز را به‌دنبال داشته‌است، اما در نگاهی دیگر آنچه که در پویش کاهش ۲ درجه‌ای دما بیش از هرچیزی مورد تاکید قرار می‌گیرد، موضوع آلودگی هوا به‌عنوان یکی از عواقب افزایش مصرف گاز است. تاکنون در هیچ دوره‌ای این‌گونه صراحتا موضوع آلودگی هوا با مصرف گاز ارتباط داده نشده‌بود. هرچند مدل تحلیلی این گزاره بدین صورت است که مردم با مصرف بالا در منازل موجب کاهش سهم نیروگاه‌ها می‌شوند و ازهمین رو ناگزیر به سمت مصرف سوخت‌های مایع غیراستاندارد می‌روند، اما جزئیات زیادی در این مدل ناگفته می‌ماند.
    چهارشنبه، ۲۸ آذر ۱۴۰۳
  • چرا توزیع برق و گاز نباید به‌دست بخش‌خصوصی سپرده شود تا بهره‏‏‏‏‏‏‌وری افزایش یابد؟

    راه‌حل ناترازی انرژی

    حسین عبده‌تبریزی در تحلیلی پیرامون ناترازی انرژی معتقد است، این مشکل، پیش و بیش از هر چیز، ریشه در انتخاب‏‏‏‏‏‏‌ها و سیاست‌های ما در دهه‌های گذشته دارد. ناترازی در تولید و مصرف، فرسودگی زیرساخت‌ها، قیمت‌گذاری نامناسب و کمبود سرمایه‌گذاری تنها بخشی از این دلایل ‏‏‏‏‏‌هستند.
  • به گزارش اوپک، ایران روزانه ۳‏‏‏‏‌‌میلیون و ۳۲۳‏‏‏‏‌‌هزار بشکه نفت تولید می‌کند؛

    بازار نفت ایران در ‌هزارتوی شایعات

    در روزهای اخیر، شایعات پیرامون کاهش صادرات و تولید نفت ایران به‌‌‌‌‌سرعت در رسانه‌‌‌‌‌ها و فضای‌مجازی منتشر و توجه محافل اقتصادی و رسانه‌ای را به خود جلب کرده‌است. این اخبار، هرچند از منابع نامعتبر و غیررسمی نشات‌گرفته، اما حساسیت موضوع نفت در اقتصاد ایران باعث شد که این گمانه‌‌‌‌‌زنی‌‌‌‌‌ها به موضوعی چالش‌‌‌‌‌برانگیز تبدیل شود. واکنش سریع مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران و تاکید بر تداوم مطلوب صادرات، حاکی از اهمیت این مساله در ساختار اقتصادی کشور است. در این نوشته، ضمن تحلیل علل انتشار چنین شایعاتی، اثرات کوتاه‌مدت و بلندمدت آن بر اقتصاد داخلی و بازار جهانی بررسی شده و راهکارهایی عملی برای مقابله با این روند ارائه می‌شود. بر اساس تازه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ترین گزارش دبیرخانه سازمان کشورهای صادرکننده نفت‌‌‌‌‌(اوپک)، تولید نفت ایران در ماه نوامبر(آبان-آذر) روزانه ۳۷‌‌‌‌‌‌هزار بشکه نسبت به ماه قبل از آن افزایش‌‌‌‌‌یافته و ایران با تولید روزانه ۳‌‌‌‌‌میلیون و ۳۲۳‌‌‌‌‌هزار بشکه همچنان یکی از سه تولیدکننده بزرگ اوپک و میانگین قیمت نفت‌‌‌‌‌خام سنگین آن در سال‌‌‌‌‌۲۰۲۴، ۸۰ دلار و ۳۰‌‌‌‌‌‌سنت گزارش شده‌است.
    سه‌شنبه، ۲۷ آذر ۱۴۰۳
  • رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی ایران در گفت‌وگو با «دنیای‌اقتصاد»؛

    راهکار بخش خصوصی برای پایداری انرژی

    کمبود انرژی مخصوصا در زمستان در حال تبدیل‌شدن به یکی از اصلی‌ترین چالش‌های تولید در کشور است. چشم‏‏‏‌انداز این ناپایداری و حل آن نیازمند برنامه‌هایی است که لازم است سیاستگذاران به دلیل اضطرار موضوع، کم‌هزینه‌ترین و زودبازده‌ترین مسیرها را در اولویت قرار دهند. آرش نجفی، رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی کشور در گفت‌وگو با «دنیای‌اقتصاد» گفت؛ درحوزه گاز اگر مسیر بهینه‌سازی مصرف را در پیش بگیریم، می‌توانیم با سرمایه و زمان کمتری به هدف کاهش ۲۰۰‌میلیون مترمکعب گاز برسیم؛ این در حالی است که به گفته او مسیر تولید برای تامین همین مقدار گاز نیازمند ۶۰‌میلیارد دلار سرمایه است.
  • ساز و کار توسعه پاک در بخش نیروگاه‌های برق‌آبی ایران

    ایران یکی از طرف‌های کنوانسیون چارچوب سازمان ملل‌متحد در مورد تغییر اقلیم(UNFCCC) است و هدف این کنوانسیون دستیابی به ثبات غلظت گازهای گلخانه‌‌‌‌‌‌ای در جو زمین در سطحی است که از دخالت خطرناک انسانی در سیستم آب و هوا جلوگیری کند. برای تقویت تعهدات کشورهای توسعه‌‌‌‌‌‌یافته تحت‌این کنوانسیون، طرفین پروتکل کیوتو را در سال‌۱۹۹۷ تصویب کردند که کشورهای توسعه‌‌‌‌‌‌یافته را ملزم کرد انتشار گازهای گلخانه‌‌‌‌‌‌ای خود را به‌طور متوسط به حدود ۵.۲‌درصد کمتر از سطوح سال‌۱۹۹۰ در دوره ۲۰۱۲-۲۰۰۸ برسانند.
  • فشار تحریم‌ها و افت بهای برنت

    روز دوشنبه ۱۶دسامبر، قراردادهای آتی نفت‌برنت به حدود ۷۳.۸۵ دلار در هر بشکه رسید‌ که احتمالا به دلیل تعدیل قیمت‌ها پس از افزایش تقریبا ۵‌درصدی در هفته گذشته بود. این جهش قیمت به‌دنبال پیش‌بینی‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها از کاهش عرضه به علت تحریم‌های جدید علیه تولیدکنندگان عمده مانند روسیه و ایران و همچنین خوش‌بینی نسبت به برنامه‌های چین برای افزایش محرک‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌های اقتصادی بود که می‌توانست تقاضا را تقویت کند. علاوه‌بر این، کاهش نرخ بهره توسط بانک‌های مرکزی کانادا، اروپا و سوئیس نیز از قیمت نفت حمایت کرد. تجار در حال‌حاضر توجه خود را به تصمیم‌گیری‌های سیاستگذاری بانک‌مرکزی آمریکا در این هفته معطوف کرده‌اند، جایی‌که انتظار می‌رود این بانک ۲۵ واحد پایه نرخ بهره را کاهش دهد.
  • کاهش صادرات نفت امارات

    امارات‌متحده‌عربی از کاهش عرضه محموله‌‌‌‌‌‌‌‌‌های نفتی به مشتریان خود در سال‌۲۰۲۵ میلادی خبر داد. به گزارش «شانا» به نقل از بلومبرگ، امارات‌متحده‌عربی، یکی از اعضای ائتلاف سازمان کشورهای صادرکننده نفت(اوپک) و متحدانش(اوپک‌‌‌‌‌‌‌‌‌پلاس)، درنظر دارد همسو با اتحاد این ائتلاف برای نظم بیشتر در دستیابی به اهداف تولید با هدف افزایش قیمت‌ها، اوایل سال‌آینده میلادی صادرات محموله‌‌‌‌‌‌‌‌‌های نفتی خود را کاهش دهد. به‌گفته بعضی مشتریان آسیایی که با شرکت ملی نفت ابوظبی(ادنوک) قرارداد دارند، این شرکت تخصیص محموله‌‌‌‌‌‌‌‌‌های نفت‌خام را برای برخی مشتریان در آسیا کاهش داده‌است. این شرکت‌ها که به‌دلیل محرمانه‌بودن معامله‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها خواستند نامشان فاش نشود، اعلام کردند مقدار نفت صادراتی شامل انواع نفت‌خام تا ۲۳۰‌هزار بشکه در روز کاهش ‌یافته‌است.
  • شمار دکل‌های حفاری آمریکا ثابت ماند

    شرکت خدمات انرژی بیکرهیوز اعلام کرد؛ تعداد دکل‌های نفت و گاز طبیعی شرکت‌های حفاری آمریکا این هفته تغییری نداشته‌است. به گزارش «شانا» به نقل از رویترز، شرکت بیکرهیوز در گزارشی اعلام کرد تعداد دکل‌های فعال نفت و گاز طبیعی شرکت‌های انرژی آمریکا در هفته منتهی به ۱۳‌دسامبر ثابت ماند. بر اساس این گزارش تعداد دکل‌های نفت و گاز که نشانه‌‌‌‌‌‌‌‌‌ اولیه تولید در آینده به‌‌‌‌‌‌‌‌‌شمار می‌رود، در هفته منتهی به ۱۳ دسامبر بدون تغییر ۵۸۹ دستگاه بود.
    دوشنبه، ۲۶ آذر ۱۴۰۳
  • «دنیای‌اقتصاد» چالش‌ها و راهکارهای ناترازی صنعت گاز را بررسی کرد؛

    رمزگشایی از ریشه‌های ناترازی گاز

    ایران با وجود در اختیار داشتن بزرگ‌‌‌‌‌ترین ذخایر گاز طبیعی جهان، سال‌هاست که با بحران ناترازی در بخش انرژی دست‌وپنجه نرم می‌کند. این بحران، به‌ویژه در فصل زمستان، با کمبود گاز برای مصارف خانگی و صنعتی، خود را نشان می‌دهد. ریشه این ناترازی را می‌توان در سه عامل کلیدی جست‌وجو کرد: رشد بی‌‌‌‌‌رویه مصرف داخلی، فرسودگی زیرساخت‌ها و ضعف در توسعه میادین جدید. برای مقابله با این چالش‌ها، ایران نیازمند برنامه‌‌‌‌‌ای جامع است که بر «بهینه‌‌‌‌‌سازی مصرف» و «سرمایه‌گذاری در افزایش تولید» متمرکز باشد. در سال‌های اخیر، مصرف گاز در ایران به شکل بی‌سابقه‌‌‌‌‌ای افزایش‌یافته‌است.
  • هند و روسیه بر سر بزرگ‌ترین معامله نفتی تاریخ به توافق رسیدند

    گذار هند از تحریم نفت روسیه

    روسنفت قراردادی ۱۰‌ساله برای عرضه ۵۰۰‌هزار بشکه نفت‌خام در روز به پالایشگاه‌های خصوصی هندی ریلاینس امضا کرده‌است. ارزش این معامله حدود ۱۳‌میلیارد دلار برآورد می‌شود. به نوشته تارنمای مسکو‌‌‌‌‌تایمز، هند از زمان تهاجم همه‌‌‌‌‌جانبه روسیه به اوکراین برای تقویت روابط‌گرم با این کشور تلاش‌کرده و از تحریم نفت روسیه خودداری کرده‌است. این کشور واقع در جنوب‌آسیا در ماه ژوئیه از چین به‌عنوان بزرگ‌‌‌‌‌ترین خریدار نفت روسیه پیشی‌گرفت و سومین مصرف‌کننده بزرگ نفت در جهان معرفی شد. پالایشگاه‌های هند از عرضه ارزان‌تر نفت‌‌‌‌‌خام سود می‌برند. تحریم‌ها به‌‌‌‌‌طور کلی باعث‌شده نفت روسیه در حدود ۳ تا ۴ دلار در هر بشکه ارزان‌تر از نفت سایر کشورها به‌فروش برسد.
    یکشنبه، ۲۵ آذر ۱۴۰۳
  • آیا معضل قیمت حامل‌های انرژی را می‌توان با مدل‌های ریاضی حل کرد؟

    ناترازی بنزین و چالش قیمت‌گذاری

    مساله قیمت‌گذاری بنزین در ایران یکی از مسائل پیچیده و حساس است که ارتباط مستقیم با معادلات اقتصادی، اجتماعی و سیاسی کشور دارد. در سال‌های اخیر، افزایش قیمت بنزین همواره منجر به نارضایتی‌‌‌‌های گسترده‌ای در سطح جامعه شده که آخرین آنها در سال‌۱۳۹۸ رخ‌داد لذا دولت‌ها با چالش‌های فراوانی در این زمینه مواجه بوده‌اند.
  • پایین‌ترین رقم واردات نفت آمریکا

    اداره اطلاعات انرژی آمریکا در تازه‌‌‌‌‌ترین برآورد ماهانه‌‌‌‌‌اش ضمن کاهش پیش‌بینی تقاضای جهانی نفت در سال‌۲۰۲۵، اعلام کرد؛ واردات نفت ایالات‌متحده به پایین‌ترین سطح از سال‌۱۹۷۱ میلادی می‌رسد. به گزارش «شانا» به نقل از رویترز، اداره اطلاعات انرژی آمریکا در تازه‌‌‌‌‌ترین گزارش ماهانه چشم‌‌‌‌‌انداز انرژی کوتاه‌مدت خود اعلام کرد؛ واردات خالص نفت‌خام آمریکا در سال‌۲۰۲۵ با ۲۰‌درصد افت به پایین‌ترین رقم از سال‌۱۹۷۱ میلادی می‌رسد. این نهاد زیرمجموعه وزارت انرژی آمریکا پیش‌بینی کرد؛ واردات روزانه نفت‌خام ایالات‌متحده در سال‌آینده میلادی با ۲۰‌درصد کاهش به یک‌میلیون و ۹۰۰‌هزار بشکه و پایین‌ترین مقدار از سال‌۱۹۷۱ خواهد رسید.
  • اوج مصرف نفت صنعت پالایش چین

    براساس آمار‌های بازوی تحقیقاتی شرکت ملی نفت چین، مصرف نفت‌خام در پالایشگاه‌های این کشور در سال‌۲۰۲۳ میلادی به اوج خود رسید. به گزارش «شانا» به نقل از رویترز، موسسه تحقیقاتی اقتصاد و فناوری شرکت ملی نفت چین(سی‌‌‌‌‌ان‌‌‌‌‌پی‌‌‌‌‌سی) اعلام کرد؛ مصرف نفت در پالایشگاه‌های چین در سال‌۲۰۲۳ به رقم ۳۹۹‌میلیون‌تن (روزانه ۷‌میلیون و ۹۸۰‌هزار بشکه) و اوج خود رسید‌و انتظار می‌رود این رقم در سال‌۲۰۲۴ میلادی با ۱.۳درصد افت به ۳۹۴‌میلیون ‌تن برسد.
    شنبه، ۲۴ آذر ۱۴۰۳
  • دنیای اقتصاد افزایش تولید کشورهای اوپک‌پلاس را بررسی می‌کند؛

    چشم‌انداز بازار نفت در ۲۰۲۵

    آژانس بین‌المللی انرژی‌(IEA) در تازه‏‏‏‏‌ترین گزارش خود اعلام‌کرده؛ بازار جهانی نفت در سال‌۲۰۲۵ به‏‏‏‏‌رغم افزایش تقاضا و تمدید کاهش تولید اوپک‌پلاس، مشکلی در تامین تقاضا نخواهد داشت. این گزارش که با پیش‌بینی‌هایی درباره عرضه، تقاضا و سیاست‌های تولید همراه است، پیامدهای گسترده‌ای برای بازار جهانی نفت دارد. در ادامه، تحلیل جامعی از این گزارش ارائه می‌شود.
  • دبیرخانه اوپک گزارش داد؛

    افزایش تولید نفت ایران در نوامبر

    بر اساس تازه‌‌‌‌‌ترین گزارش دبیرخانه سازمان کشورهای صادرکننده نفت‌(اوپک)، تولید نفت ایران در ماه نوامبر (آبان-آذر) روزانه ۳۷‌هزار بشکه نسبت به ماه قبل از آن افزایش‌یافته‌است. به گزارش «شانا» به‌‌‌‌‌ نقل از دبیرخانه سازمان کشورهای صادرکننده نفت‌(اوپک)، گزارش منابع ثانویه اوپک نشان می‌دهد ۱۲ عضو این سازمان در ماه نوامبر (آبان-آذر) ۲۶‌میلیون و ۶۵۷‌هزار بشکه نفت در روز تولید کردند که ۱۰۴‌هزار بشکه بیشتر از ۲۶‌میلیون و ۵۵۴‌هزار بشکه ماه اکتبر است. عربستان با تولید روزانه ۸‌میلیون و ۹۶۳‌هزار بشکه، عراق با تولید روزانه ۴‌میلیون و ۴۳‌هزار بشکه و ایران با تولید روزانه ۳‌میلیون و ۳۲۳‌هزار بشکه سه تولیدکننده بزرگ اوپک هستند.
  • تحویل سوخت بیشتر به نیروگاه‌ها

    مقدار سوخت معادل تحویلی به نیروگاه‌ها با وجود کاهش دمای هوا و افزایش مصرف گاز در بخش خانگی افزایش داشته‌است. به گزارش «شانا» بررسی آمار و ارقام ارائه‌شده از سوی وزارت نفت نشان می‌دهد؛ میانگین تحویل روزانه سوخت معادل (گاز، نفت‌گاز و نفت‌کوره) به نیروگاه‌ها از ابتدای سال‌تا ۱۹ آذر به حدود ۲۸۵‌میلیون لیتر در روز رسیده‌است، این در حالی است که میانگین تحویل سوخت معادل (گاز- نفت گاز- نفت‌کوره) به نیروگاه‌ها در همین بازه زمانی سال‌۱۴۰۲ حدود ۲۷۸‌میلیون لیتر در روز بوده‌است.
    جمعه، ۲۳ آذر ۱۴۰۳
  • در گفت‌وگو با «دنیای‌اقتصاد» بررسی شد؛

    معادله ترامپ در بازار نفت

    علی ماجدی، رئیس معاونت بازرگانی و امور بین‌الملل وزارت نفت در دولت یازدهم و سفیر سابق ایران در برلین می‌گوید: یکی از خطرات اصلی ترامپ در این دوره تبدیل‌کردن موضوع خرید نفت از ایران به‌عنوان وجه‌المصالحه بین دو کشور آمریکا و چین است. او معتقد است: اگر گفت‌وگویی بین آمریکا و چین صورت بگیرد، احتمالا ترامپ از ابزار نفت ایران استفاده خواهد کرد؛ این احتمال از آنجایی مطرح است که بخش قابل توجهی از نفت ایران به چین صادر می‌شود. با این حال دنیا در حال حاضر با مازاد عرضه نفت مواجه است و این هم یک فاکتور موثر در معادلات است.
    چهارشنبه، ۲۱ آذر ۱۴۰۳
  • سیاست‌های متناقض دولت در مواجهه با ناترازی بنزین را چگونه می‌توان تحلیل کرد؟

    بنزین؛ تسکین‏‏‏‌ موقت یا اصلاح‏‏‏‌ بنیادین؟

    بنزین به‌عنوان یکی از کالاهای استراتژیک در ایران نه‏‏‏‌تنها از لحاظ اقتصادی بلکه از منظر اجتماعی و سیاسی نیز نقشی حیاتی ایفا می‌کند. این کالا با توجه به گستردگی مصرف در زندگی روزمره مردم، وابستگی شدید به آن و تاثیرات مستقیم بر حمل‌ونقل و سایر صنایع، از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. دولت ایران برای حفظ ثبات اقتصادی و اجتماعی در کشور، قیمت بنزین را به‌صورت یارانه‏‏‏‌ای پایین نگه داشته تا از فشار مالی به اقشار مختلف جامعه بکاهد. در حال‌حاضر، قیمت هر لیتر بنزین در ایران حدود ۱.۴‌سنت است که فاصله زیادی با قیمت‌های جهانی (حدود ۷۵سنت) دارد و این تفاوت موجب‌شده تا مصرف بنزین در کشور به‌شدت افزایش یابد و به حدود میانگین روزانه ۱۳۰‌میلیون لیتر برسد و از طرفی، تولید داخل به دلیل عدم‌سرمایه‌گذاری در زیرساخت‌ها، قادر به تامین این سطح از تقاضا نباشد، در نتیجه این کشور صادر‌کننده نفت و گاز مجبور به واردات بنزین می‌شود که خود ‌بار مالی سنگینی را به دوش دولت می‌گذارد. این سیاست قیمت‌گذاری پایین در طول سال‌ها، هرچند باعث راضی نگه‌داشتن مردم‌شده، اما در بلندمدت مشکلات جدی‏‏‏‌تری را به‌دنبال داشته‌است.
  • جلوگیری از هدررفت گاز

    مدیرعامل مجتمع گازی پارس‌جنوبی گفت: با اجرای طرح کاهش انتشار گازهای مشعل تا پایان امسال، از هدررفت سالانه ۱.۳‌میلیارد مترمکعب گاز در پارس‌جنوبی جلوگیری می‌شود. به گزارش «شانا» غلامعباس حسینی اظهار کرد: کاهش گازهای مشعل در پالایشگاه‌های سیزده‌‌‌‌‌گانه پارس‌جنوبی با دقت و حساسیت در حال انجام است و به نتایج مطلوبی نیز رسیده‌‌‌‌‌ایم.
  • اوج واردات نفت‌ خام چین

    واردات نفت‌خام چین در ماه نوامبر سال‌۲۰۲۴ میلادی در پی کاهش قیمت‌ها و تقاضا برای ذخیره‌سازی افزایش‌یافت.
  • مشخص‌شدن سازوکار بهینه‌سازی مصرف انرژی

    نمایندگان مجلس شورای‌اسلامی تصویب کردند که دولت از طریق سازمان بهینه‌سازی و مدیریت راهبردی انرژی مکلف است نسبت به صدور گواهی صرفه‌جویی انرژی برای مردم، بخش خصوصی، همچنین طرح‌های بهینه‌سازی انرژی اقدام کند.
  • تغییر مسیر بشکه‏‏‏‏‌های نفت ایران

    مدیرعامل شورون اعلام کرد؛ تحریم‌های کنونی واشنگتن علیه تهران تنها مسیر صادرات محموله‌‌‌‌‌های نفتی ایران را تغییر داده‌است. به گزارش «شانا» به نقل از رویترز از هیوستون، مایکل ویرث در اندیشکده شورای آتلانتیک گفت: تحریم‌های کنونی ایالات‌متحده آمریکا علیه تهران نه‌تنها بشکه‌‌‌‌‌های ایران را از بازار دور نگه نداشته‌، بلکه مسیر آنها را تغییر داده‌است.
  • تغییر پیش‌بینی بانک‌ها درباره قیمت برنت

    بانک‌های مورگان‌استنلی آمریکا و اچ‌‌‌‌‌اس‌‌‌‌‌بی‌‌‌‌‌سی انگلیس ضمن کاهش برآورد خود درباره مازاد عرضه در بازار نفت پیش‌بینی خود درباره قیمت نفت‌خام برنت در سال‌۲۰۲۵ را افزایش دادند.
    سه‌شنبه، ۲۰ آذر ۱۴۰۳
  • تحولات ژئوپلیتیک در خاورمیانه و کاهش تقاضای نفت، تاثیرات متناقضی بر قیمت‌ها گذاشته‌اند؛

    توفان و سکون در بازار نفت

    در روزهای اخیر، قیمت نفت‌خام برنت افزایش قابل‌توجهی را تجربه‌کرد‌ و به حدود ۴.۷۱دلار برای هر بشکه رسید. این افزایش در حالی اتفاق‌افتاده که تحولات ژئوپلیتیک و اقتصادی پیچیده‌‌‌‌‌ای در حال رخ‌دادن هستند. در این نوشته، به بررسی عواملی که بر قیمت نفت تاثیر گذاشته‌اند پرداخته و روندهای آینده بازار نفت را تحلیل خواهیم کرد.
  • مصرف گاز بخش خانگی در آذر امسال ‌برابر با بهمن پارسال شد

    مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران گفت: مصرف گاز بخش خانگی در ۲۴ساعت گذشته ۱۳۰‌میلیون مترمکعب بیشتر از مدت مشابه پارسال ثبت شد و این عدد با مقدار مصرف در بهمن پارسال برابری می‌کند. به گزارش «شانا» به نقل از شرکت ملی گاز ایران، سعید توکلی در سیزدهمین نشست هماهنگی سوخت زمستانی با حضور مدیران ستادی و مدیران‌عامل شرکت‌های گاز استانی به‌صورت ویدئوکنفرانس با اشاره به وضع تولید و مصرف گاز در کشور اظهار کرد: در مقطع فعلی، نگاه ملی به موضوع مدیریت مصرف گاز در کشور و درنظرگرفتن اولویت‌‌‌‌‌ها، ضرورتی انکارناپذیر است. وی افزود: همان‌طور که بارها تاکید کردیم، حفظ جریان پایدار گاز برای بخش خانگی اولویت و خط قرمز شرکت ملی گاز ایران در دوره سرد سال‌است.
  • تلاش مجتمع گاز پارس‌جنوبی برای تولید پایدار گاز

    مدیرعامل مجتمع گاز پارس‌جنوبی با اشاره به اینکه کارکنان مجتمع با تمام توان برای تولید پایدار گاز در فصل زمستان گام برمی‌دارند، گفت: انجام باکیفیت تعمیرات اساسی، تولید پایدار گاز، همکاری با دانش‌بنیان‌‌‌‌‌ها و پروژه کاهش انتشار گازهای مشعل در پالایشگاه‌های سیزده‌‌‌‌‌گانه از شاخص‌‌‌‌‌ترین اقدام‌های این مجموعه از ابتدای امسال تاکنون بوده‌است.
    دوشنبه، ۱۹ آذر ۱۴۰۳
  • سهم گاز طبیعی در ترکیب انرژی جهان تا سال‌۲۰۵۰ به ۲۶‌درصد خواهد رسید؛

    ایران؛ قطب هم‏‏‏‏‌افزایی صنعت گاز

    تهران روز گذشته میزبان بیست‌‏‏‏‏‌وششمین اجلاس وزارتی مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی‏‏‏‏‌ئی‏‏‏‏‌سی‏‏‏‏‌اف) بود. مراسم افتتاحیه این نشست با سخنرانی رئیس و دبیرکل این مجمع آغاز شد، سپس در ادامه وزرا درپشت درهای بسته به گفت‌وگو پرداختند. در این دوره محسن پاک‌نژاد، وزیر نفت ایران مقام رئیس و محمد حامل از الجزایر دبیرکلی مجمع را برعهده داشتند. در آیین افتتاح نشست، دبیرکل با اعلام اینکه از زمان تشکیلGECF، شاهد افزایش ۷۰‌درصدی تقاضای گاز طبیعی بوده‌ایم، افزود: مجمع کشورهای صادرکننده گاز دنبال تضمین آینده پررونق برای گاز طبیعی است. وی با بیان اینکه کشورهای صادرکننده گاز به‌دنبال تضمین یک آینده پررونق برای گاز طبیعی است، در عین حالی که خود را با چشم‏‏‏‏‌انداز متغیر جهانی متناسب‏‏‏‏‌سازی می‌کند، تاکید کرد: از زمان شکل‌گیری مجمع، شاهد افزایش چشمگیر ۷۰‌درصدی تقاضای گاز طبیعی بودیم. این درحالی است که با وجود همه‏‏‏‏‌گیری ویروس‌کرونا، در مقابل تحولات اقتصادی و بحران‌های ژئوپلیتیک از خود تاب‏‏‏‏‌آوری نشان‌داده‌است.
  • نحوه هزینه‌‌‌‌‌کرد درآمدهای نفت و گاز در شرکت‌های نفتی

    نمایندگان مجلس شورای‌اسلامی نحوه هزینه‌کرد درآمدهای نفت و گاز در شرکت‌های نفتی را مشخص کردند. به گزارش «شانا» نمایندگان در نشست علنی مجلس شورای‌اسلامی در جریان رسیدگی به بخش هزینه‌ای لایحه بودجه‌سال‌۱۴۰۴ کل کشور، به بررسی جزء (۲) بند‌(ب) تبصره‌(۳) ماده‌واحده این لایحه پرداختند و آن را به تصویب رساندند. در جزء (۲) بند‌(ب) تبصره‌(۳) ماده‌واحده لایحه بودجه‌۱۴۰۴ آمده است: مصارف بابت مبالغ سهم شرکت‌های تابع وزارت نفت موضوع ماده‌(۱) قانون الحاق برخی مواد به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت، حساب بهینه‌سازی مصرف انرژی موضوع جزء (۲) بند‌(الف) ماده‌(۴۶) قانون برنامه هفتم پیشرفت و حساب سرمایه‌گذاری نفت و گاز موضوع جزء (۱) بند‌(ب) ماده‌(۱۴) قانون برنامه هفتم پیشرفت به شرح زیر است: