ضرورت تغییر الگوی سنتی تجارت گاز
وی افزود: برای شکستن محدودیت و تحریمها، رقابتهای غیرسازنده باید تغییر کند و به همکاریهای آیندهنگر و سازنده تبدیل شود. سطح همکاریهای کشور در حالحاضر با اوراسیا درحالتوسعه است اما هنوز هم فرصتهای زیادی داریم که باید از آن استفاده کرد. مدیرعامل شرکت ملی گاز ادامه داد: شبکه گازی شمال به جنوب باید شکل بگیرد و گاز از روسیه به جنوب خلیجفارس انتقال یابد. این موضوع سبب میشود که طرحهای صادرات و واردات توسعه پیدا کنند اما سهلانگاری سبب میشود که بازارهای نو ظهور با ال.ان.جی (گاز طبیعی مایع) کشورهای غیرهمسو تامین شود. چگنی گفت: این موضوع نیازمند راهبرد شبکه مبادله گاز و خرید فروش دوجانبه گاز است که در این زمینه باید چند محور را درنظر بگیریم. یکی از محورها، مبادلات فناوری و تحقیق و توسعه است که باعث همافزایی مشترک میشود و باید یک مدل همکاری بین ایران و روسیه در حوزه اولویتدار آموزش نیرو، دیپلماسی علم و فناوری و حضور در مجامع بینالمللی تدوین شود.
وی ادامه داد: شرکتهای دانشبنیان ایران در حالحاضر قادر به ساخت اقلام پیچیده در صنعت گاز مانند انواع کاتالیست (راهانداز) و کنترلکنندگان گاز فلر از جمله تولیدات این شرکتها هستند و ما آماده تعاملات با روسیه و دیگر کشورها هستیم، از اینرو تفاهمنامه خانه گاز ایران با انجمن گاز روسیه اولین قدم مهم در جهت این همکاریها است. مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران افزود: توسعه ال.ان.جی برای واحدهای مینی ال.ان.جی در گام اول و سپس ایجاد واحدهای بزرگمقیاس ال.ان.جی در گام دوم در دستور کار است.
وی گفت: توسعه جی.تی.ال (تبدیل گاز طبیعی به سایر هیدروکربنهای گازی) و توسعه زنجیره متانول به دلیل تحریمها باید در اولویت قرار گیرد و توسعه ذخیرهسازی گاز نیز یکی از اقداماتی است که موردتوجه ایران است و چندین میدان را هم توسعه دادهایم. ذخیرهسازی علاوهبر اینکه در پیک مصرف کمک بسیاری میکند، در تجارت گاز نیز به کمک میآید. مدیرعامل شرکت ملی گاز گفت: توجه به بحث هلیوم و هیدروژن در پالایش گاز نیز باید در دستور کار قرار گیرد، لذا امکانات مشترک در بحث فناوریهای پیشران از جمله نکاتی است که باید مدنظر قرار گیرد. برنامهریزی بدون آیندهنگری امکانپذیر نیست و باید سناریوهای درست مدنظر قرار گیرد و اولویت نیز باید رشد اقتصادی و پیشرفت فناوری باشد.