تولیدکنندگان نفت از تورم در امان هستند؟

با وجود تلاش‌هایی که اوپک‌پلاس به رهبری بن‌سلمان و ولادیمیر پوتین برای افزایش قیمت نفت انجام داده‌اند، قیمت نفت کاهش پیدا کرده‌است. برای درک مخمصه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ای که اوپک‌پلاس گرفتار آن شده‌است، اجازه بدهید فروشگاه ایکیا (یک شرکت چندملیتی سوئدی که در زمینه فروش مبلمان، میز، صندلی و قفسه کتاب و... در جهان فعالیت می‌کند) را مثال بزنیم. اگر این شرکت سوئدی ۱۰ سال‌قبل به‌جای پول، نفت قبول می‌کرد، با پول یک بشکه نفت می‌شد مقدار مناسبی از اتاق کنفرانسی را که اعضای اوپک‌پلاس در روز چهارم ژوئن در شهر وین در آن جلسه دارند، تجهیز کرد؛ ولی در حال‌حاضر با پول یک بشکه نفت نمی‌توان حتی یک قفسه کتاب بسیار ساده خرید!

شاید این یک نمونه از یک عدالت شاعرانه باشد. اوپک‌پلاس که در گران‌کردن همه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌چیز نقش داشته، اکنون با رهبری عربستان‌سعودی و روسیه به این نکته پی می‌برد که قدرت خریدیک بشکه نفت با قیمت‌های جهانی سازگاری ندارد و وقتی اوپک‌پلاس با افزایش قیمت نفت بر تورم جهانی دامن می‌زند، در حقیقت باد می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌کارد و توفان درو‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ می‌کند؛ زیرا قیمت کالاهای تولیدی وارداتی افزایش بیشتری را تجربه خواهند کرد.

بر اساس نوشته بلومبرگ، درست است در دوره‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌های کوتاه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌مدت ممکن است قیمت کالاهای اولیه از قیمت کالاهای تولیدی پیشی بگیرد و در اوج ابرچرخه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها شرایط به نفع کامودیتی‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها تمام شود، مانند آنچه در سال‌۲۰۰۰ رخ‌داد یا همچنین مقایسه کالاهای فناوری که با آمدن مدل‌های جدیدتر و پیشرفت فناوری کاهش زیادی پیدا می‌کنند، با کامودیتی‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها مقایسه درستی نیست، ولی شرایط کنونی قیمت‌های جهانی تایید می‌کند که قیمت کالاهای اولیه با تورم سازگار نیست، در حالی‌که قیمت کالاهای اولیه در جهان همچنان در سطوح بالایی از نظر تاریخچه قیمتی قرار دارند ولی کامودیتی‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها با تورم جهانی سازگار و متناسب نیستند.

برای کشورهای اوپک‌پلاس که بیشتر کالاهای تولیدی خود را وارد می‌کنند، تورم یک مساله اساسی است. قیمت نفت با تورم تعدیل نفت ۷۵ دلاری، در حال‌حاضر قدرت خرید نفت ۵۵ دلاری ۱۰ سال‌قبل را دارد. در آن زمان قیمت اسمی نفت، بالای ۱۰۰ دلار بود. البته باید درنظر داشت که مطمئنا اوپک‌پلاس تنها دلیل تورم جهانی نیست و اقدامات بانک‌های مرکزی جهان قبل از افزایش نرخ بهره، تاثیر همه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌گیری کرونا بر زنجیره‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌های تامین جهان، حمله روسیه به اوکراین و تحریم‌های اروپا و آمریکا همگی به افزایش قیمت‌ها کمک کرده‌است.