نگاه ویژه
بهشت سفتهبازهای نفتی
شرایطی که هفتههاست با نوسان نرخ در بازار نفت خام تجربه میشود، بهندرت در سالهای اخیر مشاهده شده بود و برای یادآوری خاطرات مشابه باید به سال ۲۰۰۷ رجوع کرد. سقف قیمت پیشنهادی گروه ۷ بر قیمت نفت صادراتی روسیه، تردیدها را در مورد اینکه این کشور در واکنش، عرضه را تا چه میزان محدود خواهد کرد افزایش داد. به گزارش رویترز، افزایش خارج از حد انتظار ذخایر بنزین در ایالات متحده و سیاست سختگیرانه در برابر انتشار کووید-۱۹ در چین، فشار نزولی بر قیمت نفت خام را تشدید کرد. معاملات آتی نفت خام برنت تا زمان تنظیم گزارش، با ۸۴/ ۰درصد افزایش به ۴۵/ ۸۵دلار در هر بشکه رسید. درحالیکه قیمت آتی نفت خام وست تگزاس اینترمیدیت ایالات متحده با ۳/ ۱ درصد افزایش به ۶۲/ ۷۸دلار رسید. حجم معاملات اما به دلیل تعطیلات روز شکرگزاری در ایالات متحد، از حد معمول کمتر بود. البته هر دو شاخص قیمت اصلی در هفته گذشته بیش از ۳درصد سقوط را تجربه کردند. دلیل آن به گفته تحلیلگران این است که سقف قیمتی تعیین شده برای نفت روسیه ممکن است بالاتر از سطح قیمت فعلی بازار باشد.
دولتهای اتحادیه اروپا بر سر این موضوع که قیمت نفت روسیه را با چه مکانیزم و در چه سطحی محدود نگاه دارند، اختلاف نظر دارند. آنها به دنبال این هستند که قدرت مسکو را برای تامین هزینه جنگ خود در اوکراین، بدون ایجاد شوک در عرضه نفت جهانی محدود کنند. گفته میشود در صورت نزدیک شدن مواضع دولتمردان اروپایی، مذاکرات بیشتری در هفته پیش رو انجام خواهد گرفت. یک مقام اروپایی گفت، گروه ۷ به دنبال اعمال سقف ۶۵ تا ۷۰دلاری بر نفت روسیه به ازای هر بشکه است، اگرچه دولت های اتحادیه اروپا هنوز بر سر قیمت نهایی به اجماع و توافقنظر نرسیدهاند. سقف قیمت بالاتر میتواند استمرار فروش نفت را برای روسیه جذاب کند و خطر بالقوه کمبود عرضه در بازارهای جهانی نفت را کاهش دهد.
به گفته منابع مطلع، برخی از پالایشگاههای هندی معادل تخفیف حدود ۲۵ تا ۳۵ دلار در هر بشکه از نفت معیار بینالمللی برنت، برای نفت خام اورال روسیه پرداخت میکنند. اورال اصلیترین نفت خام صادراتی روسیه است. بارت ملک، رئیس استراتژی بازار جهانی کالا در «تیدی سکیوریتیز»، گفت: «سقف قیمت نفت روسیه کاتالیزور دیگری است که باعث کاهش قیمتها در کوتاهمدت می شود.»