هوشنگ فلاحتیان با اشاره به اینکه از حدود یک سال پیش، پیرو اقدام‌هایی که در گذشته صورت گرفته بود کار منسجم و فشرده‌ای برای تعریف طرح‌های جدید در جهت تکمیل زنجیره ارزش در سطح وزارت نفت، شرکت ملی صنایع پتروشیمی و شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی آغاز شد، تصریح کرد این اقدام‌ها در نشست‌های مختلف بررسی و سرانجام طرح احداث پارک‌های پتروشیمی در کشور نهایی شد و وارد مرحله‌ای تازه از توسعه زنجیره ارزش در وزارت نفت شدیم. او با بیان اینکه تکمیل زنجیره ارزش و تولید ثروت در قالب برنامه‌های توسعه‌ای کشور، قوانین بودجه سالانه و سیاست‌های ابلاغی از سوی مقام معظم رهبری، همواره مورد تاکید قرار گرفته است و رئیس‌جمهوری و نمایندگان مجلس شورای اسلامی آن را مطالبه می‌کنند افزود: به‌ این ترتیب وزیر نفت عزم خود را برای انجام اقدام‌های مؤثر در این زمینه جزم کرده که همسو با این موضوع برنامه‌ریزی مطلوبی شده است.

فلاحتیان با یادآوری اینکه مطالعه برای احداث پارک‌های پتروشیمی در پهنه نوار ساحلی کشور در چهار استان خوزستان، بوشهر، هرمزگان و سیستان و بلوچستان انجام شده است، ادامه داد: «از میان ۲۹ منطقه‌ای که برای احداث پارک‌های پتروشیمی شناسایی شدند، سرانجام ۱۳ منطقه از نظر امکانات و آمایش سرزمینی برای احداث پارک‌های موردنظر با رویکرد فناوری و توسعه در این مناطق انتخاب شدند.» او در پاسخ به این پرسش که با وجود پارک نوآوری و فناوری صنعت نفت چه نیازی به احداث پارک‌های پتروشیمی بوده است، گفت: پارک نوآوری و فناوری صنعت نفت با هدف استقرار شرکت‌های دانش‌بنیان و استارت‌آپ برای مطالعات اولیه طرح‌های زنجیره ارزش و ساخت داخل احداث شده، اما پارک‌های پتروشیمی به استقرار واحدهای پتروشیمیایی مربوط می‌شود که قرار است در این پارک‌ها پس از ساخت واحدهای موردنظر و تکمیل زنجیره ارزش، کارهای علمی و توسعه فناوری شکل گیرد.

معاون برنامه‌ریزی وزیر نفت تصریح کرد: «در قالب احداث پارک‌های پتروشیمی، اقلامی در زنجیره ارزش نفت و گاز تولید می‌شود که وجود آنها در همه بخش‌های صنعت و زندگی محسوس است. ساده بگویم، وقتی محصولات پتروشیمی در زنجیره ارزش قرار گیرد به‌ این معناست که می‌توانیم قطعات مورد نیاز هواپیما، کشاورزی، اداری، پزشکی و... بسازیم.» فلاحتیان با تاکید بر اینکه کشورهایی که در بخش زنجیره ارزش ورود کنند در واقع به یک منبع ثروت بزرگی دست می‌یابند، افزود: بر اساس برنامه‌ریزی انجام‌شده احداث پارک‌های تخصصی کشاورزی و صنایع وابسته (سه پارک)، بسته‌بندی و صنایع وابسته، رنگ، رزین و چسب، صنعت خودرو و صنایع وابسته، محصولات آرایشی و بهداشتی، محصولات غذایی و دارو، کلر آلکالی و صنایع وابسته، مواد شوینده و صنایع وابسته، پتروپالایشگاهی و متانول و صنایع در برنامه است.

او با بیان اینکه وقتی وارد این عرصه شویم، بسیاری از شرکت‌های دانش‌بنیان و فناور می‌توانند خلاقیت و نخبگی خود را به منصه ظهور برسانند و زمینه‌ای برای نخبگان و دانشمندان فراهم خواهد شد، گفت: در پرتو ایجاد این پارک‌ها، بیش از ۲۰هزار شغل تازه ایجاد می‌شود. معاون وزیر نفت ادامه داد: «ویژگی‌‌ای که برای پارک‌های پتروشیمی قائل هستیم مبتنی بر تکمیل زنجیره ارزش و خلق ثروت، اقتصاد مقاومتی با رویکرد آمایش سرزمینی، جلوگیری از خام‌فروشی، افزایش ظرفیت صادرات، اشتغال‌زایی و از همه مهم‌تر غلبه بر تحریم است.»

فلاحتیان درباره حجم سرمایه‌گذاری در پارک‌های پتروشیمی و محل تامین منابع آن با یادآوری اینکه بر اساس تاکید محمد مخبر، معاون اول رئیس‌جمهوری، باید مرحله نخست احداث پارک‌های پتروشیمی در یک زمان‌بندی کوتاه و در همین دولت به بهره‌برداری برسد، اظهار کرد: «برای مرحله نخست اجرای این طرح، یک میلیارد دلار سرمایه‌گذاری نیاز است که مقرر شد از سوی شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس (هلدینگ خلیج فارس) تامین شود.»

معاون اول رئیس‌جمهور در نشستی درباره احداث شهرک‌های پتروشیمیایی با حضور جواد اوجی، وزیر نفت و جمعی از مدیران ارشد وزارت نفت و حوزه پتروشیمی تاکید کرد: «باید همه موانع و مشکلات بر سر راه اجرای این طرح‌های بزرگ با همکاری سایر بخش‌ها برداشته و در عین حال منابع مالی و چشم‌انداز تجاری این طرح‌ها تعریف شود.» در همین راستا وزیر نفت در گفت‌وگو با رسانه ملی اظهار کرد: برای احداث این پارک‌ها، به ویژه نقاطی در نوار ساحلی خلیج فارس، دریای عمان و ۴ استان شناسایی شده که از این ۲۹ مکان، تقریبا​ ۱۳ منطقه نهایی شده است. مطالعات آمایش سرزمینی از بعد تاثیر زمین، تامین خوراک، دانش فنی و تاسیسات زیرساختی جانبی، مهیا و مطالعات فنی و اقتصادی آن‌ها تکمیل شده است.

وزیر نفت با بیان اینکه این پارک‌ها با سرمایه‌گذاری شرکت پتروشیمی هلدینگ خلیج فارس، استفاده از تسهیلات بانکی و مشارکت فعالان حوزه پتروشیمی تامین مالی شده است، گفت: «عملیات اجرایی ۱۳ پارک در ۱۳ منطقه در ۴ استان خوزستان، بوشهر، هرمزگان و سیستان و بلوچستان، به زودی شروع خواهد شد.» اوجی گفت: یکی از وظایف اصلی وزارت نفت، جلوگیری از خام‌فروشی و ورود به تکمیل زنجیره ارزش است. بر همین اساس در وزارت نفت برنامه‌های گسترده و منسجمی در جهت تحقق این هدف انجام شده است. احداث این پارک‌های پتروشیمیایی با هدف جلوگیری از خام‌فروشی و در جهت اقتصاد مقاومتی، ارزآوری بالا و اشتغال‌آفرینی برای بیش از ۲۰هزار نفر است.

او با اشاره به جلسات وزارت نفت با معاون اول رئیس‌جمهوری و شرکت ملی صنایع پتروشیمی طی یک سال گذشته افزود: «بیش از ۶۰ مجتمع پتروشیمی در کشور داریم که نزدیک به ۷۰درصد محصولات پتروشیمی آن‌ها صادر می‌شوند که البته محصولات نیمه‌خام هستند و ۳۰درصد از این محصولات در داخل استفاده می‌شوند.»