برگزاری منظم این مجمع اقتصادی، توافق پنج کشور ساحلی دریای خزر در پنجمین اجلاس سران این کشورها در آکتائوی قزاقستان بود و هدف از آن تقویت و توسعه بیشتر تعامل بین کشورهای ساحلی در زمینه‌های صنعتی، تجاری، انرژی، حمل‌و‌نقل و لجستیک، نوآوری، گردشگری، اطلاعات و سایر حوزه‌های مشترک پنج کشور است. جواد اوجی، وزیر نفت، که با هیات همراه در این نشست شرکت کرده ‌بود در حاشیه این مجمع درباره سوآپ نفت و گاز روسیه توسط ایران گفت: ترانزیت و سوآپ نفت و گاز از روسیه، ایران را به هاب انرژی منطقه تبدیل و درآمدهای ارزی فراوانی نصیب کشور می‌کند. جواد اوجی گفت: ایران و روسیه به ‌عنوان کشورهای صادرکننده گاز همکاری‌های فراوانی در حوزه سوآپ انرژی انجام داده‌اند و در سفر به روسیه هم تفاهم‌های تازه‌ای برای ایجاد تاسیسات و بهره‌برداری از میدان‌های گازی مشترک منعقد می‌شود.

او با اشاره به جایگاه شرکت گاز‌پروم روسیه در صنایع نفت و گاز در دنیا از سرمایه‌گذاری مشترک برای تولید ال‌ان‌جی (گاز طبیعی مایع) و فناوری‌های مرتبط با تاسیسات گازی خبر داد و گفت: خوشبختانه با این شرکت و شرکت‌های دیگر مذاکرات خوبی انجام شده است که سقف تفاهم‌نامه‌های آن تا ۴۰میلیارد دلار می‌رسد و این شرکت‌ها در میدان‌های نفت و گاز کشورمان سرمایه‌گذاری می‌کنند و هزینه‌های آن را پس از بهره‌برداری از بخش تولید برداشت خواهند کرد. وزیر نفت همکاری دو کشور ایران و روسیه در میدان‌های پارس شمالی، کیش و  فشارافزایی میدان پارس جنوبی را موضوعی مهم برشمرد و اظهار کرد: در زمینه صادرات گاز به پاکستان و عمان نیز تفاهم‌نامه‌هایی امضا کرده‌ایم و احداث خط لوله صادرات به این دو کشور همسایه به‌ صورت مشترک میان ایران و روسیه انجام خواهد شد. اوجی با اشاره به سوآپ فرآورده‌های نفتی نظیر بنزین در دریای خزر و نیز تهاتر اقلام غیرنفتی با نفت گفت: دو کشور قادرند تا ۱۰میلیون تن سوآپ فرآورده‌های نفتی و غیرنفتی داشته باشند که خوشبختانه تاسیسات زیربنایی آن وجود دارد. او همکاری ایران با کشورهای حوزه خزر در موضوع نفت و گاز و انرژی را راهبردی خواند و گفت: قطع گاز روسیه به اروپا و تغییر شرایط بین‌المللی سبب شده ایران بتواند پل صادراتی انتقال فرآورده‌های نفتی و گازی روسیه به سایر کشورها باشد و به قطب گازی منطقه تبدیل شود.

ضرورت همکاری کشورهای خزر

وزیر نفت به موضوع ترانزیت برق نیز اشاره و تصریح کرد: در این زمینه خطوط انتقال نیرو در کشور ظرفیت مناسبی برای انتقال برق از آذربایجان و ترکمنستان به کشورهای دیگر و حتی سوآپ با کشورمان را فراهم کرده است و تلاش می‌کنیم از نظر فنی همه اشکالات این موضوع را رفع کنیم. اوجی به سایر همکاری‌های دو کشور در حوزه ترانزیت، پتروشیمی، سرمایه‌گذاری‌های مشترک، تامین تبادلات محصولات کشاورزی و تولید محصولات دانش‌بنیان اشاره کرد و گفت: تولیدات مشترک شرکت‌ها در بخش‌های مختلف نظیر پمپ‌های درون‌چاهی افزون بر تامین نیاز داخلی به بازارهای منطقه نیز صادر می‌شود و ایران در این بخش دانش و فناوری لازم را بومی خواهد کرد. او اظهار امیدواری کرد که با حضور معاون اول رئیس‌جمهوری در مسکو و گفت‌وگوهای دو و چندجانبه با کشورهای ساحلی خزر، بتوان مناسبات اقتصادی با کشورهای این منطقه را بیش از گذشته توسعه داد و توافق‌های انجام‌شده را عملیاتی کرد.

 محمد مخبر، معاون اول رئیس‌جمهوری، نیز که در این نشست حضور داشت، ایجاد مناطق آزاد را یکی از راه‌های خنثی‌سازی تحریم‌ها دانست و گفت: نباید به حجم مبادلات فعلی در منطقه آزاد آستاراخان اکتفا شود، بلکه باید برنامه‌ای جامع طراحی و زمینه توسعه همکاری‌های اقتصادی فراهم شود. او افزود: باید از ظرفیت‌های موجود نظیر همایش اقتصادی خزر، سازمان همکاری شانگهای و اتحادیه اوراسیا به‌نحوی استفاده کنیم که مردم کشورهای منطقه از این فرصت‌ها منتفع شوند. همچنین سیاستگذاران هرچقدر هم که خوب کار کنند، تا زمانی که فعالان اقتصادی پای کار نباشند شاهد رشد و توسعه نخواهیم بود. معاون اول رئیس‌جمهوری تصریح کرد: فعالان اقتصادی ایران و روسیه باید سقف پروازی خود را بسیار بالاتر از سطح کنونی در نظر گیرند و با شناسایی ظرفیت‌ها و مزیت‌های متقابل، همچنین تبادل هیات‌های اقتصادی و تجاری، سطح روابط فی‌مابین و حجم مبادلات تجاری را ارتقا دهند.

در این نشست که کاظم جلالی، سفیر ایران در روسیه، وزیران امور اقتصادی و دارایی، جهاد کشاورزی و رئیس سازمان توسعه تجارت نیز حضور داشتند، فعالان اقتصادی حاضر که تعدادشان به حدود ۱۰۰ نفر می‌رسید، از پیشنهاد معاون اول رئیس‌جمهوری در همایش اقتصادی خزر درباره ایجاد منطقه آزاد تجاری مشترک در میان کشورهای ساحلی، استقبال کردند و آمادگی خود را برای حمایت از این پیشنهاد ابراز داشتند.