در نشست خبری معاون علمی و فناوری ریاستجمهوری وعده داده شد
رشد ۱۰۰درصدی ورود دانشبنیانها به بازار سرمایه
خریدوفروش سهام استارتآپهای مطرح ایرانی از جمله تپسی و دیجیکالا به یکی از موضوعات جدی اکوسیستم تبدیل شده است؛ تا جایی که فعالان حوزه از تمرکز دولت و الزام کسبوکارها به فروش سهام خود ابراز نگرانی میکنند. موضوعی که روحالله دهقانی فیروزآبادی هم در جدیدترین اظهارات خود به آن اشاره و تاکید کرد که دولت به دنبال حاکمیتی کردن استارتآپها نیست. او ضمن ابراز مخالفت خود با پلمب کسبوکارها توصیه کرد تا فضای رقابت برای جریانهای اصیل و انقلابی در اکوسیستم اقتصاد دیجیتال ایجاد شود.
معاون علمی و فناوری ریاستجمهوری در نشست خبری سالانه خود ضمن تکذیب الزام استارتآپها به فروش سهام تاکید کرد: «معاونت علمی در ابتدا مخالف فروش تپسی به گلرنگ بود و پس از اصرار مالکان تپسی موافقت کرد که این روند را به شرط بازگشت سرمایه به اقتصاد دیجیتال تسهیل کند. در جریان خرید شرکت تپسی توسط گلرنگ، آقای منشیپور، مدیرعامل و مالک بخشی از سهام تپسی در آن زمان آمد پیش من و خواهش کرد که کمک کنیم تا این کار انجام شود. استدلال ایشان این بود که برای رشد و توسعه تپسی و خدمات آن به ابزارهایی که گلرنگ خریداری کرده است، نیاز دارد و با ترکیب این ابزارها، یک غول جدید در حوزه اقتصاد دیجیتال شکل میگیرد.»
مذاکرات برای فروش احتمالی سهام دیجیکالا به همراه اول هم از دیگر مباحث مطرحشده در هفتههای اخیر است. فیروزآبادی در این خصوص توضیح میدهد: «معاونت یا دولت دیجیکالا را تحت فشار قرار نداده است که سهام خود را بفروشد، بلکه ما فقط آنها را مکلف کردیم تا وجه دریافتی از فروش سهام را در اکوسیستم نوظهور مثل هوش مصنوعی سرمایهگذاری کنند.» طبق گفته معاون رئیسجمهور فروش سهام استارتآپها نشانه بلوغ آنهاست و نشاندهنده این است که اکوسیستم به مرحلهای رسیده است تا سرمایهداران بزرگ وارد آن شوند.»
فیروزآبادی همچنین موضعگیری خود در جریان پلمب برخی کسبوکارها در سال گذشته را توضیح داد و گفت: «من در آن زمان از پلمب نشدن کسبوکارها دفاع کردم و این موضع رئیسجمهوری، وزیر ارتباطات و بنده بود. از طرف دیگر، آن زمان مطرح شد که اقتصاد دیجیتالی و استارتآپها مشکل فرهنگی و اخلاقی دارند. فضای اکوسیستم اقتصاد دیجیتال با سایر صنایع متفاوت است و دلیلش این است که بخش عمدهای از این اقتصاد از محیط خارجی آمده است. اما ما به هیچ عنوان موافق تعطیلی کسبوکارها نیستیم. حرف من این بود که اگر میخواهیم کاری در این زمینه انجام بدهیم، باید این باشد که به جریانهای اصیل و انقلابی فرصت رقابت بدهیم؛ اما اینکه این کسبوکارها به نیروهای انقلابی و حاکمیت واگذار شود، کاملا غلط است. حرف ما این است که کسبوکارها را نبندیم و به جای آن از جریانهای انقلابی، بسیج دانشجویی و مانند آنها استفاده کنیم.»
راهاندازی اپراتور هوش مصنوعی
همچنین معاون علمی رئیسجمهور در بخش دیگری از صحبتهای خود توضیحاتی درباره راهاندازی مرکز ملی و شورای راهبری هوش مصنوعی در سال گذشته داد. طبق گفته او صندوق پژوهش و نوآوری هوش مصنوعی با سرمایه ۱۰هزار میلیارد تومان در سال گذشته راهاندازی شد. دهقانیفیروزآبادی از راهاندازی اپراتور هوش مصنوعی در سال جاری خبر میدهد و در این خصوص گفت: «این اپراتور خدمات پردازشی بزرگ و خدمات کتابخانههای محاسباتی را در اختیار دانشگاهها شرکتهای دانشبنیان و سایر نهادها قرار خواهد داد.»
او همچنین، با وجود اینکه ورود به بورس یکی از چالشهای جدی استارتآپها در سالهای اخیر است و تلاشهای آنها در این زمینه هر بار به در بسته خورده است، وعده رشد ۱۰۰درصدی ورود شرکتهای دانشبنیان به بازار سرمایه را میدهد و در این زمینه توضیح داد: «تاکنون ۱۰۸شرکت در بازار سرمایه حضور دارند که تا پایان سال رشد ۱۰۰درصدی خواهند داشت.» به گفته دهقانی، لزومی ندارد که یک شرکت دانشبنیان برای ورود به بورس به معاونت علمی مراجعه کند؛ اما برای شرکتهایی که مسائلشان مستقیما با ابعاد حکمرانی در ارتباط است، مثل آنهایی که به دادههای کلان مردم دسترسی دارند یا دادههایشان مرتبط با امنیت ملی است یک بررسی دیگری دربارهشان انجام میشود که کارگروهی در معاونت علمی این بررسی را انجام میدهد و پس از تایید این کارگروه میتواند وارد بورس شود.