محمد عزیزاللهی با مرور وضعیت عملکردی «همکاران‌‌‌سیستم» طی مدت اخیر، بر رشد دو برابری درآمد این شرکت در ۶ ماه ابتدایی امسال نسبت به همین بازه زمانی در سال گذشته تاکید کرد و گفت: اکنون بیش از ۱۰۷‌هزار مشتری داریم که با همراهی آنها می‌توانیم علاوه بر شناسایی نیازهای جدید کسب‌وکارها، بر اساس ظرفیت خود، با محصولات مختلف به بازار پاسخ دهیم.

او در ادامه افزود: در میان ۵۰۰ بنگاه برتر کشور، بخش عمده‌‌‌ای از صنایع کلیدی مانند پتروشیمی، قطعه‌سازی، سیمان، غذایی، توزیع و پخش و دارو، از محصولات همکاران سیستم استفاده می‌‌‌کنند. این موضوع، یک پیام مشخص با خود دارد: همکاران سیستم زمین بازی خود را تغییر داده، وارد پروژه‌‌‌های بزرگ شده است و در آنها حرف‌‌‌های زیادی برای گفتن دارد.

عزیزاللهی در ادامه به معرفی مهم‌ترین محصولاتی که این شرکت در دو سال اخیر به بازار ارائه کرده است پرداخت. او مدیریت ارتباطات سازمانی را یکی از جدیدترین راهکارهای همکاران سیستم معرفی کرد که عرضه اولین محصول آن با عنوان مدیریت مکاتبات رسما از رویداد «باهم» آغاز می‌شود و درمورد آن گفت: راهکار مدیریت ارتباطات سازمانی ما با رویکردی نوین و مدرن، به شکل یکپارچه با ERP راهکاران ارائه شده و در همین نمایشگاه عرضه عمومی می‌شود. این محصول علاوه بر مکاتبات درون سازمانی، ارتباط با ایمیل و تنظیم جلسات، قابلیت‌‌‌های دیگری نیز ارائه می‌‌‌دهد که در قالب ماژول‌‌‌های مدیریت مستندات و مدیریت تعاملات در ادامه تکمیل خواهد شد.

عزیزاللهی در ادامه، با اشاره به اهمیت مدیریت کارخانه به عنوان یکی از بخش‌‌‌های کلیدی هر ERP سازمانی، درمورد محصول جدید همکاران سیستم در این زمینه گفت: سبد کارخانه‌‌‌ای همکاران سیستم، با ارائه ماژول MRP کامل شده است و علاوه بر آن، سیستم تولید ویژه صنایع پتروشیمی و تولید پیوسته نیز در زمستان امسال عرضه می‌شود.

عزیزاللهی به IOT به عنوان یکی از مصادیق صنعت چهارم که در حوزه تکنولوژی حرف زیادی برای گفتن دارد اشاره کرد و گفت: همکاران سیستم تا امروز در حوزه ارائه نرم‌‌‌افزارهای پایه برای واحدهای مختلف سازمان، کارهای زیادی انجام داده است. ما در یک سال گذشته وارد عملیات تولید نیز شده‌‌‌ایم و با استفاده از اینترنت اشیای صنعتی، این امکان را برای کسب و کارها فراهم کرده‌‌‌ایم تا با تبدیل اطلاعات فیزیکی تولید و ماشین‌آلات به اطلاعات دیجیتال، جریان پیوسته اطلاعات داخل کارخانه را حفظ کنیم.

محمد عزیزاللهی با نام بردن از «ابرآمد» به عنوان یکی از بازوهای همکاران سیستم در زمینه ارائه زیرساخت‌های ابری گفت: تا امروز حدود ۳۵۰ میلیارد تومان در ابرآمد سرمایه‌گذاری شده است و این مجموعه اکنون با داشتن بیش از ۳۰۰۰ مشتری، مشغول سرویس‌‌‌دهی است. او در ادامه از تکمیل دیتاسنتر ابرآمد خبر داد و گفت: در راستای ارائه یک راه‌‌‌حل امن و به صرفه برای مشتریان، دیتاسنتر ما با ۶۰ رک و بهره‌‌‌گیری از استانداردهای بالای امنیتی طراحی شده و در مراحل تکمیل نهایی است. خوشبختانه طیف زیادی از محصولات در ابرآمد در حال طراحی هستند و امروز سرویس‌‌‌هایی مانند دسکتاپ مجازی، فضای ابری، ماشین مجازی و پشتیبان‌‌‌گیری بومی و مدیریت شده، فعال هستند و به مشتری ارائه می‌‌‌شوند.

عزیزاللهی ارائه خود را با تشریح رویکردهای آتی همکاران سیستم به پایان رساند و گفت: محصول، مهم‌ترین نقطه سرمایه‌گذاری همکاران سیستم است. ما از نظر تکنولوژی، تخصص و شناسایی ظرفیت‌‌‌ها، به طور جدی روی محصولات خود کار می‌‌‌کنیم و تحقیق و توسعه را در تمام مراحل درنظر داریم.