روند خرید و ادغام شرکتهای تکنولوژی در ماههای اخیر تغییر کرده است
توسعه و رشد غولهای فناوری در سایه قوانین جدید
شرکتهای فناوری در محاصره رگولاتورها
در حال حاضر قانونگذاران ایالاتمتحده دو لایحه تنظیم کردهاند که به کمک آنها میتوانند بر نحوه فعالیت شرکتهای بزرگ فناوری نظارت کنند. این دو لایحه در ماه مارس در کمیته قضایی مجلس سنای ایالاتمتحده تصویب شده و در حال حاضر منتظر رایگیری در این مجلس است. موافقان لایحههای مذکور، قبل از شروع رایگیری در تلاش هستند تا از حمایت لازم نمایندگان- حداقل ۶۰ رای مثبت- برخوردار شوند. از طرف دیگر، کمیسیون تجارت فدرال و وزارت دادگستری ایالاتمتحده در حال وضع قانون ضدانحصارطلبی تازهای برای شرکتهای بزرگ فناوری هستند که به موجب آن، تصاحب استارتآپها توسط غولهای تکنولوژی دشوار میشود. قوانین جدید قدرت بیشتری را در اختیار رگولاتورها قرار میدهد تا بتوانند به شکلی کامل و جامع، شرکتهای بزرگ فناوری را مورد بررسی قرار دهند. مقامات فدرال از آمادهسازی این قوانین جدید تا پایان سال میلادی خبر دادهاند.
بزرگترین تلاش بریتانیا برای مهار شرکتهای بزرگ فناوری تصویب لایحه ایمنی آنلاین بود که اجرای آن حداقل تا چند هفته متوقف شد و به تاخیر افتاده است. لایحه مذکور به گونهای طراحی شده است که بر اساس آن، شرکتهای بزرگ فناوری مانند توییتر، گوگل و فیسبوک باید محتوای مخرب خود نظیر اظهارنظرهای توهینآمیز، موارد تروریستی یا محتواهای خشونتآمیز را از پلتفرمهایشان حذف کنند. این لایحه قرار بود هفته گذشته مورد بررسی قرار بگیرد، اما نمایندگان مجلس بریتانیا بررسی آن را به ماه سپتامبر موکول کردند؛ چرا که این قانون یکی از اولویتهای این دولت است.
اتحادیه اروپا نیز به تازگی دو قانون مهم در این زمینه را تصویب کرده است؛ قانون بازارهای دیجیتال و قانون خدمات دیجیتال که تعهداتی را برای شرکتهای بزرگ فناوری ایجاد میکند. این قوانین که قرار است از چند ماه آینده اجرا شوند، بعضی شرکتهای فناوری را در خطری محتمل قرار میدهند؛ خطری که به شکل یک رویه تازه از سوی رگولاتوری آنها را تهدید کرده و در دسته «گروه کنترلکننده» (بازار) قرار میدهد.
اقبال بازار سلامت دیجیتال
با وجود سختگیری رگولاتورها، غولهای فناوری همچنان به تلاشهای خود برای گسترش حوزه فعالیتهایشان، ورود به بازارهای تازه و البته تضمین رشد آینده، ادامه میدهند. در همین راستا حوزه سلامت دیجیتال - که در سالهای اخیر رشد چشمگیری داشته- حالا به عرصهای جذاب برای غولهای فناوری تبدیل شده است. این شرکتها سعی دارند با خرید استارتآپهای کوچک و روبهرشد سلامت دیجیتال، به تدریج وارد این حوزه شوند. از طرفی استارتآپهای فعال در حوزه سلامت دیجیتال هم با وجود چالشهای بسیار زیادی که از سر گذراندهاند، این روزها در موقعیت مطلوبی قرار دارند. این بازار حالا آنقدر جذاب و البته بااهمیت شده است که حتی شرکتهای بیمه هم با سودای دسترسی به دادههای سلامتی و بهداشتی افراد، به دنبال ورود به آن هستند.
شرکتهای بزرگ فناوری ممکن است برای رسیدن به اهداف خود، روندهایی مانند مشارکت، تامین مالی و خرید استارتآپهای سلامت دیجیتال را در نظر داشته باشند؛ برای نمونه گوگل به تازگی «باکول پاتل» را که یکی از مقامات سابق سازمان غذا و دارو است، به عنوان مدیر ارشد سلامت دیجیتال خود استخدام کرده است. در همین راستا، مایکروسافت هم با استارتآپ امنیت داده «بیکیپرایآی» (BeeKeeperAI) همکاری کرده است تا بتواند از فرآیند دستوپاگیر تحقیقات هوش مصنوعی در حوزه مراقبتهای بهداشتی فرار کند. اپل نیز به افزودن ویژگیهای مرتبط با سلامتی به ساعت هوشمند و سایر دستگاههای خود ادامه میدهد تا به مرور ابزارهای پوشیدنی خود را به ابزارهایی بالینی برای تحقیقات پزشکی تبدیل کند.
شرکت بزرگ آمازون در حال افتتاح کلینیکهای بهداشتی حضوری و ایجاد یک شتابدهنده مراقبتهای بهداشتی جدید برای کمک به استارتآپهایی است که هدفشان بهبود کیفیت سلامتی افراد محروم است. این غول تجارت الکترونیکی اعلام کرده است که در فناوریهایی سرمایهگذاری خواهد کرد که به تحقیق، نوآوری، سادهسازی زنجیره تامین و افزایش دسترسی به سلامت کمک میکنند. اپل هم به همکاری با شرکتهای بیمه، سیستمهای سلامت و محققان بالینی ادامه میدهد تا از طریق آیفون و دیگر ابزارهای دیجیتال خودش، دادههای سلامت بیشتری در اختیار آنها قرار دهد. اپل همچنین اپلیکیشنهای موبایل بیشتری را که مورد تایید FDA هستند، برای مصارف پزشکی در اختیار کاربران میگذارد. این غول فناوری همچنین برای کمک به پزشکان و سایر ذینفعان مراقبتهای بهداشتی، سرویسهایی مانند ResearchKit، HealthKit و CareKit را در جهت توسعه اپلیکیشنهای سلامتمحور خود ارائه کرده است.
با این همه، ورود این شرکتها به حوزه سلامت دیجیتال میتواند ضربه سهمگینی به شرکتهای کوچک و خرد وارد کند؛ موضوعی که رگولاتورهای ایالاتمتحده، بریتانیا و اتحادیه اروپا را وادار به وضع قوانین سفت و سختی برای کنترل این شرکتها کرده است. طبق تحلیل rock health، به نظر میرسد غولهای فناوری حالا در تمام زمینهها نفوذ کردهاند، اما نمیتوانند هر محصولی را تولید یا هر خدمتی را ارائه دهند. آنها برای رقابت با یکدیگر در حوزه سلامت و مراقبتهای بهداشتی، به کمک استارتآپها نیاز دارند تا بتوانند خدماتی با کیفیت بیشتر به کاربرانشان ارائه کنند. در شرایط فعلی رکود اقتصادی و روند افزایشی نرخ تورم، به نظر میرسد شرکتهای فعال در حوزه سلامت دیجیتال فرصتهای فراوانی برای توسعه و رشد دارند. این شرکتها با پشتکار و انگیزه زیاد به کار خود یعنی بهبود شرایط ارائهدهندگان خدمات بهداشتی و مصرفکنندگان آن ادامه میدهند.
روزگار سخت فینتکها
در حالی که استارتآپهای سلامت دیجیتال این روزها محبوبیت و اقبال خوبی در میان غولهای فناوری دارند، اما استارتآپهای فعال در حوزه فینتک روزهای سختی را میگذرانند. در واقع سقوط قیمت ارزهای دیجیتال باعث کاهش چشمگیر ارزش بازار این شرکتها شده و این موضوع خریداران را دچار ابهام و سردرگمی کرده است. هفته گذشته استارتآپ پرداخت مبتنی بر بلاکچین شرکتبهشرکت «پیاستند» (Paystand) اعلام کرد که شرکت فینتکی مکزیکی Yaydoo را خریده است. مدیران هر دوی این استارتآپها اعلام کردهاند که با ایجاد شبکههای پرداخت شرکت به شرکت در ایالاتمتحده و مکزیک، بیش از ۵۰۰ هزار تجارت متصل ایجاد خواهد شد. آنها در هنگام انجام این معامله اعلام کردند: «شبکههای پرداخت شرکت به شرکت مبتنی بر داراییهای غیرمتمرکز که در زنجیره بلاکچین هستند، میتوانند مسیر را برای انجام فعالیتهای متحولکننده مربوط به بهرهوری سرمایه باز کنند و خدمات مالی - بهویژه در بازارهای در حال توسعه آمریکای لاتین (LATAM) - را به شکلی عادلانهتر و در دسترس ارائه دهند.
بر اساس گزارش اخیر KPMG که یکی از چهار سازمان بزرگ حسابرسی بزرگ دنیاست، کاهش چشمگیر میزان معاملات خرید و ادغام شرکتها در سه ماهه دوم به دلیل وضعیت نه چندان مساعد اقتصاد کلان، آنقدرها هم تعجبآور نیست. حجم کل این معاملات از ۲۰۸۷ در سه ماهه اول ۹/ ۳۰ درصد کاهش یافت و به ۱۴۴۲ رسید و ارزش این معاملات با ۸/ ۱۴ درصد کاهش از ۱۹۱ میلیارد دلار به ۱۶۳ میلیارد دلار رسیده است. «باب روآرک» مدیرعامل و رهبر استراتژی بانکداری و فینتک KPMG US، خاطرنشان کرد که با توجه به کاهش سریع و شدید ارزش شرکتهای فعال در حوزه فینتک در ماههای اخیر، قیمتگذاری آنها دشوار بهنظر میرسد. او معتقد است که ارزش بعضی شرکتهای فینتک تقریبا ۶۰ درصد کاهش یافته و قیمت سهام بعضی شرکتهای فعال در بازار ارز دیجیتال تا بیش از ۶۵ درصد هم کاهش یافته است.