صدور بیش از هزار پروانه از سوی اتحادیه کسبوکارهای مجازی در سال ۹۹
رضا الفت نسب، عضو هیاتمدیره اتحادیه کسبوکارهای مجازی معتقد است دلیل افزایش تقاضا برای گرفتن پروانه از سوی کسبوکارها عملکرد اتحادیه در بخشهای مختلف است و رسیدگی به شکایات، مطالبهگریهای صورت گرفته از سازمانهای دولتی توسط اتحادیه، کرونا و گسترش کسبوکارهای اینترنتی، حذف مرحله ۴۵ مالیاتی کشور و همچنین آنلاین بودن فرآیندهای ثبتنام میتواند از علل افزایش صدور پروانه کسب باشد.
در این گزارش آمده است که اتحادیه کسبوکارهای مجازی در سال ۱۳۹۸ در ۵ رسته و در سال ۱۳۹۹ با اضافه شدن دو سامانه خدمات بر خط پیامدهی و معاملات آنلاین، در ۷ رسته اقدام به صدور پروانه کسب کرده است که رسته «عرضه انواع کالا و خدمات» با ۶۶/ ۵۴ درصد بیشترین متقاضی برای دریافت پروانه کسب بوده است. گزارش سالانه اتحادیه نشان میدهد که سال ۹۹ نسبت به سال ۹۸، سهم زنان از دریافت کسب ۲ درصد کاهش داشته است. یعنی هزار و پنج نفر از کسانی که اقدام به دریافت پروانه کردند، مردان بودند و فقط ۱۰۰ نفر از آنها زنان بودهاند.
براساس این گزارش، اتحادیه کسبوکارهای مجازی در سال۹۹، ۸هزار و ۹۹۷ فقره شکایت را مورد بررسی قرار داد که ۴۷/ ۵۵ درصد آن از اعضای اتحادیه، ۶۸/ ۲۵ درصد از کسبوکارهای غیرعضو اتحادیه و ۸۳/ ۱۸ درصد این شکایات از سمت سازمان تجارت الکترونیک، سازمان صنعت، معدن و تجارت استان تهران و اتاق اصناف ایران بوده است. عدم تامین یا تحویل به موقع کالا یا ارائه خدمت، تقلب، گرانفروشی و احتکار بیشترین سهم را از موضوعات مربوط به شکایات داشتهاند.
در این گزارش آمده است که تاکنون تعداد مکاتبات ثبت شده از مشکلات کسبوکارها در اتحادیه به هزار و ۷۳۳ نامه میرسد. همچنین هزار و ۴۰۰ مکاتبه توسط اتحادیه به سازمانهای مختلف برای حل مشکلات استارتآپها ارسال شده است. اتحادیه همچنین بخش بازرسی آنلاین را در سال ۹۹ به قسمت نظارتی خود اضافه کرد که کارشناسان بازرسی این اتحادیه با توجه به چک لیست قوانین صنفی از کسبوکارهای عضو و دارای پروانه کسب اقدامات لازم را انجام میدهند. این اتحادیه در سال ۹۹ تعداد پنج هزار و ۲۵۴ فقره بازرسی انجام داده است که ۴ هزار و ۵۰۹ بازرسی موفق بوده است. طبق آمارهای منتشر شده از سوی اتحادیه کسبوکارهای مجازی، شیوع کرونا تنها در سه حوزه تاثیر مثبت داشته و منجر به رشد ۳۱۲ درصدی کسبوکارهای حوزه مشاوره پزشکی، ۱۳۶ درصدی عرضه کالا و مواد غذایی و ۴۴ درصدی حوزه محصولات دیجیتال شده است. اما تاثیرات منفی آن روی بخش گردشگری و خدماتی بسیار زیاد بوده است. همچنین کرونا کمترین تاثیر را روی کسبوکارهای آنلاین حوزه مسکن داشته است.