چرا شرکت مخابرات ایران باید با توجه به در اختیار داشتن بزرگ‌ترین شبکه ارتباطی کشور، فرآیندهای توسعه را در سال‌های پیش رو به نفع توسعه نسل پنجم توسط همراه اول به تاخیر بیندازد؟! مگر نسل سه و چهار تلفن همراه در ۶ سال گذشته توسط مخابرات به تاخیر افتاد؟ خوب است به تاریخ رجوع کنید و ملاحظه بفرمایید که وزارت ارتباطات به بهانه‌های نامشخص در سال ۹۲ و۹۳ علاوه بر تمدید دوره زمانی انحصار اپراتور سوم و تحمیل الحاقیه به پروانه شرکت مخابرات، یک سال راه‌اندازی نسل سوم تلفن همراه را با تاخیر مواجه کرد. راهبرد همراه اول برای توسعه نسل ۵ بسیار شفاف است. در برنامه ۵ ساله این شرکت دیده شده و برای حضور مقتدرانه در فضای رقابت و همچنین همسویی با روندهای فناوری در اکوسیستم TMT و فضای نوآوری کشور، حتما توسعه نسل ۵ در دستور کار جدی گروه مخابرات قرار دارد. اتصال فیبر به دکل‌ها که سال‌ها است آغاز شده، گویای همراهی بخش ثابت با این روند است.

از روزی که بدون توجه به توانمندی شرکت‌ها و قابلیت‌های آنها و فقط برای تامین هزینه‌های جاری وزارت ارتباطات به پروانه فروشی روی آورده شد و به رغم درآمد حدود ۸ میلیارد دلاری از فروش۵۰‌درصدی شرکت مخابرات، از خیر ۳۴۰ میلیارد تومان درآمد از پروانه fcp‌ها نگذشتند، تیشه به ریشه درخت تنومند و پرتوان صنعت ارتباطات زدند. عمده شبکه شرکت‌های fcp روی زیرساخت و شبکه مخابرات استوار و برقرار است و از ابتدای خصوصی‌سازی، سازمان تنظیم مقررات بدون رعایت حقوق سهامداران عمده و اقلیت بورسی، شدیدترین قوانین آزادسازی امکانات را وضع کرد که بحمدالله تا به امروز مخابرات همه آنها را به انجام رسانده است. در موضوع آخر، ارائه خدمات بیت استریم نیز موضوع سه سال مسکوت مانده بود که با تغییرات مدیریتی اخیر موانع بر‌طرف و اجرایی شده است.

این انحصار نمایی مخابرات توسط وزارت ارتباطات به منظور کاهش فشارهای ناشی از عدم توفیق در عرصه‌های مختلف به ویژه توسعه ارتباطات ثابت در بخش خصوصی است که به خاطر تنها دستاورد دولت در زمینه ثابت نگه داشتن نادرست تعرفه‌ها و فرار سرمایه از این بخش به وجود آمده است.

ثابت نگه داشتن تعرفه امکان جذب و بازپرداخت سرمایه‌گذاری در حوزه ارتباطات را از بین برده است و اگر سهامداران عمده شرکت مخابرات در این سال‌ها از طرح‌های توسعه‌ای با فروش دارایی‌های مخابرات، به امید اصلاح اوضاع توسط دلسوزان واقعی مردم اقدام نمی‌کردند، امروز همین دستاوردهای حال حاضر شرکت‌های fcp هم به‌دست نمی‌آمد.

از وزیر محترم ارتباطات تقاضا داریم در صورت تمایل به عدم‌توجه به موضوع منطقی شدن تعرفه‌های حوزه ثابت که نیاز قطعی و فوری کشور است، دست کم تمام موارد یا موانع توسعه ارتباطات را به مجموعه شریف و تلاشگر مخابرات ایران نسبت ندهند، چرا که این اتهام‌ها و تکرار آنها، علاوه بر ظلم به کارکنان مخابرات، موجب رقم زدن و رواج بی‌اعتمادی غیرقابل جبران در افکار عمومی به کل بازیگران صنعت ارتباطات و فناوری اطلاعات کشور خواهد شد.