صداوسیما: باندهای فرکانسی بحث امنیت ملی است
سابقه باندهای فرکانسی ۷۰۰ و ۸۰۰ چگونه بوده و پاسخ صداوسیما در رابطه با اینکه «گفته میشود این باند فرکانسی برای تلویزیونهای آنالوگ بوده و باید خاموش شود و در اختیار توسعه موبایل قرار گیرد»، چیست؟
استفاده از باند فرکانسی ۷۰۰ و ۸۰۰ مگاهرتز برای تلویزیون، مربوط به قدیمالایام است و از قبل از انقلاب این تکه باندها در اختیار سازمان صداوسیما بوده است؛ در آن زمان با وجود اینکه فقط دو شبکه تلویزیونی وجود داشت، کل این باند در اختیار صداوسیما بود.
آیا قبول دارید که وزارت ارتباطات برای شبکه موبایل در تنگنای فرکانسی قرار دارد و نیازمند باندهای صداوسیما است؟
بررسیهای ما نشان میدهد که هم اکنون کل فضای فرکانسی که به دو اپراتور عمده موبایل تخصیص دادهاند به ۳۰۰ مگاهرتز نیز نمیرسد درحالیکه بیش از ۳۰۰ مگاهرتز فضای خالی دارند و با این فضا میتوانند حتی دو اپراتور دیگر با همین حجم، راهاندازی کنند.
وزارت ارتباطات معتقد است که فرکانسهای ۷۰۰ و ۸۰۰ باندهای ارزان قیمتی هستند که میتوانند برای توسعه موبایل در شرایط فعلی بهکار گرفته شوند، آیا این موضوع را قبول دارید؟
اولا قیمت هر سایت BTS در باندهای ۷۰۰ و ۸۰۰ در حال حاضر بیش از قیمت آن در باندهای بالاتر است. ثانیا فضای فرکانسی ۷۰۰ و ۸۰۰ دارای پهنای باند و در نتیجه چگالی اطلاعات (throughput) و نرخ بیت کمی است و عملا این باند برای حل مشکل سرعت و ظرفیت اینترنت که خصوصا در این ایام مردم را آزار میدهد، کارساز نیست. نکته مهمی که باید به آن توجه داشت این است که مردم میخواهند اینترنت خانگی داشته باشند تا بتوانند از خدمات آموزش مجازی و سایر خدمات آنلاین استفاده کنند. هماکنون مشکل اینترنت مربوط به اینترنت ثابت خانگی است که ربطی به فرکانس ندارد. آقایان باید سیستم اینترنت خانگی را تقویت کنند.
اما به نظر میرسد مردم تمایل بیشتری به استفاده از اینترنت موبایل دارند؟
خوب است بپرسیم علت آن چیست. چون اینترنت ثابت خانگی پاسخگوی نیاز مردم نیست، آنها به سمت موبایل میآیند. وزیر ارتباطات در مصاحبه خود در سال ۹۶ بیان کرد تا پایان برنامه ششم باید ۸۰ درصد خانوارها به اینترنت ثابت خانگی با سرعت بالای ۲۰مگابیت متصل شوند. اما اکنون در سال پایانی این برنامه چقدر به این هدف نزدیک شدهایم؟
برخی کارشناسان معتقدند که استاندارد دنیا در مورد پخش تلویزیون تغییر کرده و دیگر کشورها از باند ۷۰۰ برای برودکست استفاده نمیکنند. بلکه این باندها به توسعه موبایل اختصاص یافته است. آیا اطلاع دارید که چه کشورهایی از این باند همچنان برای پخش تلویزیون استفاده میکنند؟
در این سوال دو بحث مطرح است، نخست اینکه از لحاظ بینالمللی، قانون و مقرراتی برای تخلیه باند وضع نشده است. حتی ادعای برخی مقامات سابق سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی که در مورد کنفرانس ۲۰۰۶ اتحادیه جهانی مخابرات مطرح کردند که معاون سازمان صداوسیما تعهد داده باند ۷۰۰ و ۸۰۰ را خالی کند و آن را امضا کرده، به هیچوجه صحیح نیست. بنده در آن کنفرانس حضور داشتم و مطلقا در آن کنفرانس موضوع تخلیه باند مطرح نبود. در سال ۲۰۰۶ در کنفرانس ITU بحث پلن دیجیتال و طراحی کل باند، شامل باند ۷۰۰ و ۸۰۰ برای تلویزیون دیجیتال مطرح شد و در آن کنفرانس فرکانسهای این ۲ باند برای تلویزیون دیجیتال به ثبت رسید. ممکن است در برخی کشورها سیاستگذاری به این شکل باشد که پخش تعدادی از برنامههای تلویزیونی در بستر زمینی و پخش سایر برنامهها در بستر ماهواره و کابل انجام شود. در این صورت ممکن است آنها بتوانند این باند را خالی کنند. اما اگر سیاست کشور ما این است که صداوسیما در گستره پهناور کشورمان پوشش کامل ایجاد کند و همه برنامهها را از طریق همین شبکه تلویزیون دیجیتال زمینی به دست مردم برساند، تنها راه استفاده حداکثری از فضای فرکانسی است و ما موظفیم همه محتواها و شبکههایمان را با ارتقای کیفیتی که انتظار میرود، روی همین بستر زمینی به مردم ارائه دهیم. این موضوع بحث امنیت ملی است و این باندهای فرکانسی ابزار اقتدار صداوسیما در این عرصه است.
آیا شما قبول ندارید که مالکیت و مدیریت فضای فرکانسی کشور در اختیار سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی است و این سازمان حق دارد که این باند را از صداوسیما بگیرد؟
ذیل ماده ۱۴ قانون وظایف و اختیارات وزارت ارتباطات، سازمان صداوسیما از شمول قانون مدیریت فضای فرکانسی مستثنی شده است، به این معنی که مدیریت رگولاتوری بر فضای فرکانسی شامل محدوده فرکانسی در اختیار سازمان صداوسیما نمیشود و وزارت ارتباطات حق ورود به این حیطه را ندارد. باید توجه داشت که این باند را رگولاتوری به صداوسیما نداده است که بخواهد آن را پس بگیرد.
فکر میکنید طرح این موضوع در افکار عمومی جامعه کار صحیحی بوده است؟
ما معتقدیم که این موضوع تخصصی اصلا نباید در افکار عمومی مطرح میشد؛ چراکه یک بحث کاملا فنی و حقوقی است و طرح آن در سطح عموم ناصحیح است و باعث مخدوش شدن روحیه و اعتماد مردم به حاکمیت میشود. اما از آنجا که آقایان به کرات به این موضوع پرداختند و از انواع هجمه رسانهای استفاده کردند و پای سازمان صداوسیما را به میان کشیدند، این سازمان نیز ناچار به ارائه توضیحات شد.