بیدخام اظهار کرد: شاخص‌های کیفی و کمی شبکه ارتباطی کشور بر اساس حدود آستانه مورد قبول اتحادیه جهانی مخابرات (ITU) است. وی با اشاره به اینکه در حال حاضر شاخص‌های کیفی از دو منظر مشتری و شبکه مورد بررسی و ارزیابی قرار می‌گیرد، تصریح کرد: در صورتی که هر شاخص بر اساس استاندارد مورد قبول نباشد، عملیات اصلاحی و بهبود برای آن شاخص صورت می‌گیرد.

سخنگوی شرکت مخابرات ایران با تاکید بر پایداری مناسب شبکه ارتباطی در کشور با توجه به گستردگی آن اظهار کرد: شرکت مخابرات ایران با دارا بودن ۴ میلیون مشتری اینترنت پرسرعت از جایگاه خاصی برخوردار بوده است. بر این اساس خود را موظف می‌داند تمام همت و تلاش خود را برای ارائه سرویس‌های متنوع و باکیفیت مناسب به‌کار گیرد. وی بابیان اینکه ارزیابی و تست‌های متعددی برای ارائه هر چه بهتر محصولات در حوزه پشتیبانی و خدمات پس از فروش این شرکت صورت می‌گیرد، گفت: در این حوزه تست سرعت از اهمیت و جایگاه ویژه‌ای برای کسب رضایت مشتریان برخوردار است و برای انجام آن باید سرور‌های مناسب و اتصال مستقیم به مودم یا کابل در نظر گرفته شود.

بیدخام با اشاره به اینکه اگر تست سرعت با استفاده از نرم‌افزار (speed test) در خارج از کشور صورت گیرد، سرعت نمایش داده شده واقعی نیست، تصریح کرد: امکان گرفتن عکس قبل از پایان تست نیز وجود دارد. بدیهی است انتشار مطالب و توضیحات غیر کارشناسانه در شبکه‌های مجازی، جایگاهی در بین مشتریان گرامی این شرکت نخواهد داشت و احتمال وجود یک خرابی را نمی‌توان به چندین میلیون مشترک تعمیم داد.