پس از افزایش قیمت انجام شد
کاهش تقاضا برای روغن و مرغ
علیرضا شرفی در گفتوگو با «ایلنا» در اینخصوص گفت: «افزایش قیمت این محصول باعث شد میزان تقاضا برای خرید روغن حدود ۳۰ تا ۴۰درصد کاهش پیدا کند. در حالحاضر مصرفکنندگان از ذخایر خانگی استفاده میکنند، از اینرو ممکن است تا ۲ماه برای تامین نیاز به بازار مراجعه نکنند.»
وی با بیان اینکه در بحث تامین روغن چالشی نداریم، گفت: «فروشگاههای زنجیرهای و واحدهای صنفی مملو از روغن هستند و برخی از مشاهدات میدانی حاکی از این مهم است که بعضی از عرضهکنندگان برای فروش این محصول تخفیفهایی برای خریداران در نظر گرفتهاند.» شرفی در پاسخ به این پرسش که آیا تقاضا برای خرید این محصول ریزش پیدا کرده است؟ تصریح کرد: «افزایش قیمت این محصول باعث شد میزان تقاضا برای خرید روغن حدود ۳۰ تا ۴۰درصد کاهش پیدا کند. در حالحاضر مصرفکنندگان از ذخایر خانگی استفاده میکنند از اینرو ممکن است تا ۲ماه برای تامین نیاز به بازار مراجعه نکنند.»
این فعال اقتصادی با اشاره به لزوم مصرف روغن به میزان نیاز، افزود: «مصرف سرانه روغن با احتساب روغن مصرف شده در کیک و کلوچه حدود ۵/ ۱۸کیلوست.»
مدیرعامل شرکت تعاونی فرآوری روغن و دانههای روغنی در پاسخ به این پرسش که بعد از اصلاح نظام یارانهای و افزایش نرخ روغن میزان تقاضا برای خرید روغنهای جامد افزایش پیدا کرد؛ آیا سلامت این نوع روغن را تایید میکنید؟ گفت: «پالایش روغن در یک فرآیند انجام میشود و همه مراحل تصفیه روغن تحتنظر سازمان غذا و دارو است و در پروسه تولید همه استانداردها رعایت و تولیدکنندگان مطابق با آن جلو میروند.» همچنین در این رابطه منصور عالیپور، رئیس اتحادیه سراسری فروشگاههای زنجیرهای با بیان اینکه مصرف روغن در کشور بهینه شده است، افزود: «تولید روغن روند متعادلی را به خود گرفته و بهعبارت دیگر میتوان گفت میزان تولید از مصرف پیشی گرفته است.» به گفته وی؛ عرضه روغن به میزان نیاز صورت میگیرد و چالشی پیشروی کارخانههای تولیدی وجود ندارد. این فعال صنفی ادامه داد: «بعد از اصلاح نظام یارانهای و تغییر قیمت این محصول، توان خرید روغن از سوی مصرفکنندگان تقلیل پیدا کرد از اینرو میزان تقاضا برای خرید آن کاهشی شد.»
کاهش خرید مرغ
داستان خرید مرغ توسط مصرفکننده هم شبیه بازار روغن است، چراکه در ماههای اخیر با کاهش تقاضا روبهرو بوده است. مهدی یوسفخانی، رئیس اتحادیه فروشندگان پرنده و ماهی تهران در گفتوگو با مهر در اینخصوص میگوید: «در شرایط فعلی مرغ به نرخ ۵۹هزار و ۸۰۰تومان عرضه میشود. تا پیش از این مرغهای عرضهشده به بازار با ارز ترجیحی ۴۲۰۰تومانی تولید شده بودند. حدود یکماه است که نهاده موردنیاز تولید مرغ با ارز نیمایی وارد میشود. جوجهریزی بعد از ۲۱ اردیبهشتماه با ارز نیمایی صورتگرفته است، بنابراین مرغ زنده و گوشت مرغی که از یک هفته دیگر وارد بازار میشود با ارز نیمایی باید محاسبه شود.»
وی با اشاره به بیثباتی نرخ مرغ در بازار بیان کرد: «درحالحاضر عرضه و تقاضا باعث شده نرخ مرغ در بازار کمتر از نرخ مصوب باشد. الان تقاضا کم است در نتیجهاین محصول زیر نرخ مصوب فروخته میشود. اگر افزایش تقاضا رخ دهد یا تولید کاهش یابد ممکن است نرخ مرغ به بالای ۶۰هزارتومان نیز برسد که دراین صورت اصناف با برخوردهای تعزیراتی روبهرو میشوند.» رئیس اتحادیه فروشندگان پرنده و ماهی تهران در پایان ضمن اعلام میزان مصرف مرغ در تهران افزود: «روزانه ۱۵۰۰ تن مرغ در تهران و ۷هزار تن مرغ در سطح کشور توزیع میشود. از زمانی که نرخ جدید مرغ مصوب شده است، حدود ۲۰درصد کاهش تقاضا داشتهایم.»