تولیدکنندگان در مقابل واردات صفآرایی کردند
معادله مجهول تخم مرغ در بازار
در همین حال دولت اعلام کرد قیمت هر شانه ۳۰ تایی تخم مرغ دولتی ۴۳ هزارتومان و فروش بالاتر از آن غیرقانونی است. درباره شکل توزیع تخم مرغ دولتی نیز اعلام شد که بخشی از آن اینترنتی است و مردم میتوانند با مراجعه به سایت بازرگان، میزان مورد نیاز خود را سفارش داده و به صورت رایگان درب منزل تحویل بگیرند. مشاهدات میدانی نشان میدهد این تصمیم شرایط بازار را تا حدودی بهبود بخشیده و قیمت تخم مرغ به ثبات رسیده است.
اما در همین حال برخی تولیدکنندگان داخلی در مقابل واردات صفآرایی کرده و نسبت به این کار انتقاداتی داشتهاند.
به عنوان مثال ناصر نبیپور رئیس هیاتمدیره اتحادیه مرغ تخمگذار استان تهران چندی پیش و قبل از واردات تخم مرغ گفته بود: «مطرح کردن این بحث یک بازی بود؛ اروپا تخم مرغی ندارد که به ایران صادر کند از کشورهای دیگر هم بخواهند وارد کنند گرانتر از قیمتهای داخلی تمام میشود با این شرایط برای چه باید واردات انجام شود؟»
چند روز پیش نیز محمدرضا صدیقپور دبیر تولیدکنندگان جوجه یک روزه، به خبرگزاری میزان گفته بود: «مردم از تخممرغ وارداتی ترکیه زیاد استقبال نمیکنند، زیرا این تخممرغ بعد از یک ماه طی کردن مراحل ترخیص به بازار تزریق شده است درحالی که تخممرغ ایرانی، تازه از درب مرغداری خارج و به بازار عرضه میشود.»
حالا اما حمید کاشانی یکی از مسوولان شرکتهای مرغ تخمگذار نیز با گلایه از میزان بالای واردات و به خطر افتادن شرایط فروش تولیدکنندگان داخلی، در گفتوگو با «ایلنا» در این خصوص موضوع دیگری را مطرح کرده و گفته: «سازمان پشتیبانی امور دام بیش از نیاز اقدام به واردات تخممرغ کرده است. اگر این روند ادامه داشته باشد تولیدکننده داخلی تولید را متوقف و در ماههای آینده شاهد تنشهای قیمتی خواهیم بود.»
وی در پاسخ به این پرسش که آیا واردات تخم مرغ باعث شکسته شدن قیمت این محصول در بازار شده است، گفت: « قیمت تخم مرغ درب مرغداریها به زیر قیمت مصوب رسیده است و تفاوت ۵ تا۱۰ درصدی با قیمت مصوب دارد.»
به گفته وی، قیمت یک شانه تخم مرغ درب مرغداریها ۳۵ هزار تومان شده است یعنی مرغداریها تخممرغ را ۷ هزار تومان کمتر از قیمت مصوب به میادین عرضه میکنند.
این فعال اقتصادی درباره دلیل کاهش قیمت تخم مرغ افزود: «اتحادیه برای شکستن قیمت تخممرغ در بازار داخلی پیشنهاد داد ۲ هزار تن تخم مرغ وارد کشور شود تا اینچنین میزان عرضه در بازار متعادل و بازار به آرامش برسد.»
وی میزان واردات تخم مرغ از سوی سازمان پشتیبانی امور دام را بیشتر از نیاز بازار عنوان کرد و افزود: «افزایش میزان واردات به بدنه تولید داخلی آسیب وارد میکند.
اگر واردات ادامه داشته باشد تولید برای تولیدکننده توجیه اقتصادی نخواهد داشت و تولیدش را متوقف خواهد کرد. با ادامه روند واردات بدون تردید ما در ماههای آینده شاهد تنشهای قیمتی بیشتری خواهیم بود.»
بنا به گفته کاشانی، در حال حاضر تولید بیشتر از مصرف است و دیگر الزامی برای واردات تخممرغ در بازار احساس نمیشود و باید روند واردات متوقف شود. وی با بیان اینکه میتوان ارز ترجیحی را در مصارف دیگر خرج کرد، افزود: «ارزی که هماکنون برای واردات تخممرغ تخصیص داده میشود میتواند برای تامین نهادههای تولید و نظم دادن به بازار خرج شود. هدف در وهله نخست باید تداوم تولید در کشور باشد.» کاشانی در پاسخ به این پرسش که آیا سه کانتینر تخم مرغی که از ترکیه وارد شد و سازمان دامپزشکی به دلیل کپکزدگی مانع توزیع آن شد تعیین تکلیف شد؟، گفت: «متاسفانه با دستور بازپرسی این محموله را نگه داشتهاند و هنوز سازمان دامپزشکی هیچ اقدامی نکرده است. تخممرغ میتواند ۹۰ روز بماند تا برای مصارف صنعتی استفاده شود. اینبار حدود ۴۰ روز است که بلاتکلیف مانده و منتظر مجوز ورود از سوی سازمان دامپزشکی است.»