بعد از دو هفته انتشار اخبار متناقض صورت میگیرد
قیمت نان در آستانه افزایش رسمی
نانوایان گلایه داشتند که در ۲ سال اخیر، هزینههای آنها بهشدت افزایش پیدا کرده است و بهصرف تثبیت مهمترین نهاده تولید آنها یعنی آرد، نمیتوان انتظار داشت که قیمت نان ثابت بماند. اما رای منفی مسوولان دولتی در شورای آرد و نان، باعث میشد تعدیل قیمت رسمی نان به تاخیر افتد. هرچند در این مدت با واکنشهای غیررسمی برخی نانوایان به این نرخها مواجه بودیم و اتفاقاتی نظیر کاهش نامحسوس وزن چانه نان، افزایش قیمت در قالب نانهای حاوی کنجد و سبزی خشک و...، در عمل بهعنوان راهکار دورزدن قیمتها موردتوجه قرار میگرفت. در اینباره بیژن نوروزمقدم رئیس اتحادیه نانوایان سنتی اواخر دو هفته پیش، به بروز پدیده چندقیمتی در نانواییها اشاره کرده و گفته بود: در حالحاضر قیمت نان چندنرخی است. بهعنوان مثال یک نانوایی لواش ممکن است نان را به همان قیمت مصوب گذشته یعنی ۳۰۰ تومان عرضه کند و واحد دیگری نان لواش را به ۴۰۰ و واحد سوم ۴۵۰ تومان عرضه کند. در مورد نان بربری و سایر نانها هم همین وضعیت حاکم است، مثلا ممکن است یک واحد نان بربری را به قیمت هزار تومان عرضه کند و واحد دیگری ۲هزار تومان یا ۲ هزار و ۵۰۰ تومان عرضه کند. شرایط طوری است که اکثر نانواییها بهصورت غیررسمی افزایش قیمت نان را اعمال کردهاند و هر نانوایی براساس آنالیز هزینههای خود، قیمتی را برای نان تعیین کرده است. آخرین تغییر رسمی قیمت نان در آبان ۹۸ رخ داد و در این مدت، نهادههای تولید نان بهویژه دستمزد نیروی کار، حاملهای انرژی، حملونقل، افزودنیها و اجارهبهای نانوایی دچار تغییرات جدی شدند.
موافقت با افزایش رسمی
عضو اتحادیه نانوایان شهرری دیروز گفت: از امروز (شنبه) قیمت نان ۵۰ درصد افزایش مییابد. هرچند هنور نرخ نامهها تایید نشده ولی قیمت نان بهطور غیررسمی از یک ماه قبل افزایش یافته است.
قامتعلی عزیزی، عضو اتحادیه نانوایان شهرری درخصوص صحت یا عدمصحت افزایش قیمت نان به «بازار» گفت: تا به امروز به حدی شایعه پیرامون قیمت نان بوده است که بازهم شک داریم از امروز افزایش قیمتها را اعمال کنند. در روستاها قیمت نان افزایش نیافته چون هنوز استانداری نرخنامه را تایید و امضا نکرده است.
استانداری هنوز نرخنامه را تایید نکرده است
عزیزی افزود: با این وجود شاهد هستیم که نانواها خود قیمتها را افزایش دادهاند؛ یعنی قیمتی که با استاندار و فرماندارها به توافق رسیدهایم از حدود یکماه قبل درحال اعمال شدن است. وی خاطرنشان کرد: در حالحاضر تنها در برخی مناطق حاشیهشهر و روستاها قیمت نان افزایش نیافته چراکه در آن مناطق اصرار بر این است که قبل از افزایش، نرخنامهها در نانواییها نصب شود.چون استانداری هنوز نرخنامهها را تایید و امضا نکرده است اتحادیهها نیز نمیتوانند نرخنامهها را به واحدهای نانوایی تحویل بدهند. عزیزی گفت: به این ترتیب به غیر از نانواییهای مناطق روستایی و حاشیه استان تهران، بقیه واحدهای نانوایی از ابتدای ماه رمضان افزایش قیمتها را اعمال کردهاند و تا آخر ماه رمضان نیز کاملا فراگیر شد.
قیمتهای متفاوت در استان ها
این عضو اتحادیه نانوایان شهرری درخصوص یکساننبودن نرخ نان در شهرها و استانهای مختلف نیز گفت: متاسفانه هر استان و شهری نرخ جدایی دارد درحالیکه هزینههای واحدهای صنفی در شهرهای مختلف تفاوتی با هم ندارد.
عدم یکسانسازی قیمت نان در کشور بهدلیل اشتباهات مسوولان قبلی بوده که در هر شهرستان یک قیمت دادهاند و بنابراین بر مبنای همان روش قبلی الان هر شهری نسبت به قیمت قبلی افزایش قیمت میدهد و بازهم قیمتها متفاوت خواهد بود.
عزیزی درخصوص میزان افزایش قیمت نان نیز اظهار کرد: ما سال گذشته درخواست افزایش ۵۰درصدی قیمت را داده بودیم اما براساس هزینهها و تورم امسال درخواست افزایش ۸۰ درصد را داریم، با این وجود فعلا افزایش ۵۰ درصدی تصویب شده است.
وزارت صمت: تا قبل از اعلام استانداران افزایش قیمت نان خلاف مقررات است
صدیف بیکزاده مدیرکل دفتر امور بازرگانی وزارت صمت در مورد افزایش قیمت نان تصریح کرد: از آنجا که مسوول دبیرخانه ساماندهی گندم، آرد و نان شرکت بازرگانی دولتی ایران است، اگر این شرکت اعلام افزایش قیمت نان را انجام داده احتمالا این موضوع در برنامه آنها وجود داشته باشد، اما من اطلاع ندارم و هنوز چنین موضوعی به وزارت صمت اعلام نشده است. اگر قرار باشد قیمت نان افزایش یابد رسما در کارگروه ساماندهی گندم، آرد و نان کشور باید مصوب شده و توسط استانداران ابلاغ میشود. تا زمانی که این مساله ابلاغ نشده، افزایش قیمت از طرف واحدهای صنفی خلاف مقررات است.