فراخواندن وزیر داخله برای پاسخگویی
گروه تاریخ و اقتصاد: آنچه میخوانید بخش ششم از مذاکرات نمایندگان مجلس شورای ملی است در روز سهشنبه، ۲۳ اردیبهشت ۱۲۸۷ شمسی: حسینقلى خان نواب: به آن ترتیبى که حاکم کرمان اقدام نموده امنیت حاصل نخواهد شد و محال است از این قرار امنیت حاصل شود. آن ترتیبى که موجب حصول امنیت در بلاد بشود این است که طرف را در محکمه عدلیه احضار کرده اگر اطاعت کرد فبها، و الا اگر اطاعت نکرد آن وقت حاکم نظارت انجمن ولایتى اقدامات لازمه مینماید و به وزیر داخله اطلاع میدهد و هر اقدامى درباره او بشود عیبى ندارد، اما آقا میرزا ابوالحسن خان در باب شیراز بیانى کردند و نیز در اینجا در خصوص کرمان و سیرجان از یک نفر نایبالحکومه آنجا از دو نفر وکیل کرمان اظهارى شد که یکى از میرزا داودخان شکایت نموده و دیگرى از او توصیف کرد، اما درخصوص شیراز اعیان و اشراف و وجوه فارس ظاهرا اتفاق دارند که تقصیر از طرف کیست.
گروه تاریخ و اقتصاد: آنچه میخوانید بخش ششم از مذاکرات نمایندگان مجلس شورای ملی است در روز سهشنبه، ۲۳ اردیبهشت ۱۲۸۷ شمسی: حسینقلى خان نواب: به آن ترتیبى که حاکم کرمان اقدام نموده امنیت حاصل نخواهد شد و محال است از این قرار امنیت حاصل شود. آن ترتیبى که موجب حصول امنیت در بلاد بشود این است که طرف را در محکمه عدلیه احضار کرده اگر اطاعت کرد فبها، و الا اگر اطاعت نکرد آن وقت حاکم نظارت انجمن ولایتى اقدامات لازمه مینماید و به وزیر داخله اطلاع میدهد و هر اقدامى درباره او بشود عیبى ندارد، اما آقا میرزا ابوالحسن خان در باب شیراز بیانى کردند و نیز در اینجا در خصوص کرمان و سیرجان از یک نفر نایبالحکومه آنجا از دو نفر وکیل کرمان اظهارى شد که یکى از میرزا داودخان شکایت نموده و دیگرى از او توصیف کرد، اما درخصوص شیراز اعیان و اشراف و وجوه فارس ظاهرا اتفاق دارند که تقصیر از طرف کیست. شیراز با اینکه خیلى اهمیت نسبت به کرمان دارد عدلیه ندارد و کرمان عدلیه دارد بهتر این است که به جناب وزیر داخله تأکید نمایند که در فارس هم عدلیه برقرار سازند که در مجلس عدلیه آنجا رسیدگى کامل از بابت آن حرکات فجیع به عمل بیاورند، زیرا که در این باب حضرات آقایان علماى نجف اشرف هم اشعارى فرمودهاند، لذا باید محرک و مباشر را معین کرده و به مجازات برسانند گمان میکنم که مساله شیراز اهمیتش بیشتر است و نمیدانم درخصوص آنجا چرا مذاکره و صحبتى نمیشود.
آقا سیدحسن تقىزاده: بنده مدعى هستم که موضوع مذاکره معلوم نیست خواهش دارم که موضوع مذاکره را به جهت بنده معین کنند آیا ببینیم یک طرف میگوید که باید بالمره سلب اختیار از حکام نمود طرف میگوید اگر اینطور از حکام سلب اختیار بشود مملکت به کلى هرج و مرج خواهد شد یا اینکه جمعى میگویند از روى قانون و بعضى اظهار میدارند که این قانون حالا مجرى نمیشود باید تا یک درجه اقتدار داده شود. نمیدانم آیا این یک اندازه و درجه چیست و چقدر است! نباید این معین بشود و آن خط فاصل قانون الهى و مجازات است ولى آنها ما را در بین دو کار مختار کردهاند یا اینکه مملکت باید تایک درجه اقتدار داده شود نمیدانم آیا این یک اندازه و درجه چیست و چقدر است نباید این معین بشود و آن خط فاصل قانون الهى و مجازات است ولى آنها ما را در بین دو کار مختار کردهاند یا اینکه مملکت باید آشوب باشد و حکام به هیچ کارى اقدام نکنند یا اینکه اقتدارات تامه به تمام حکام داده شود که نود و یک آن براى دخل است. وقتی که یک وکیلى از ظلمهاى اعظمالدوله در اینجا به صداى بلند اظهار میدارد که براى هواى نفس آدم جلوى توپ میگذارد. وقتى که گفته میشود که چرا چنین کرده ظهیرالملک از قصر شیرین مراجعت به کرمانشاه نموده را به تمام دوایر اجرائیه قدغن میکنند که اقدام به هیچ کارى نکرده تعطیل نمایند و حالا کرمانشاهان طورى است که مردم شب نمیتوانند راحت بخوابند و وقتى که این مذاکرات در اینجا میشود حاکم کرمان هم اینطور اجازه میخواهند و حالا که قانون حکام نوشته شده حتى قانون حکومت نظامى هم در موقع لزوم نوشته شده که وزیر داخله در موقع لزوم میتواند اجازه حکومت نظامى بدهد. در این صورت من اصل موضوع را نمیدانم که چیست. اگر شما حاکم امین فرستادهاید به همه جا هرطور اقتدارات به او داده شود موافق قانون است مثل مخبرالسلطنه که به تبریز فرستاده شده و اقتدار کلى هم داده شده است و در موقع حکومت نظامى هم برخلاف قانون رفتار نخواهد کرد، زیرا که درستکار و امین است.
آقا شیخ محمدعلى: دو ماه است که واقعات غیر معتنابهی در ولایات رخ داده و در مجلس به طور قصه و رمان گفته شده باز هم هر چه بگوییم گویا قصه گفتهایم عیبش این است قانونى که به دست وزرا دادیم مدت اجراى آن را معین نکرده و نگفتیم تا کى باید اجرا شود بعد از ۶ ماه باز معلوم میشود که آن قانون اصلا فراموش شده ما باید قانونی که به دست وزیر میدهیم اجراى آن را از او بخواهیم و او را مسوول بدانیم. عقیده بنده این است که وزیر داخله ابدا به مجلس و کمیسیون دعوت نشود، بلکه باید مجلس از راه قانون به طور حتم از وزیر داخله نظم و امنیت ولایات را بخواهد دیگر نه به حاکم کار داشته باشد نه به غیر حاکم وزیرى که سالى دوازده هزار تومان مواجب میگیرد براى این است که شبانه و روز در فکر راحت ملت باشد نه اینکه در هر مساله از مجلس تکلیف بخواهد.
رئیس: باید وزیر داخله به مجلس دعوت شوند و توضیح بدهند که چرا تاکنون در اجراى قانون اقدام نشده.
آقا شیخ حسین: در قانون حکام نوشته شده که حاکم هر جا ببیند محتاج به قوه جبریه است باید آنجا را حکومت نظامى کند. حالا مختصرا عرض میکنم باید وزیرداخله را به مجلس خواست و از او پرسید که اگر میتوانى به ولایات حاکم صحیح مطمئن بفرستى که به طوری که در قانون نوشته عمل کنند که اقدام کن، و الا اگر نمیتوانى از وزارت استعفا بده.
ارسال نظر