چهار سال از وعده اجرای طرح جامع ترافیک در شهر اراک میگذرد
اجرای طرح جامع ترافیک اراک در ابهام
دنیایاقتصاد - اراک - مجید نیکعهد: در شهر اراک بهرغم اعتقاد برخی مسوولان شهری که همچنان وضعیت ترافیک این شهر را در مقایسه با بسیاری از کلانشهرها چندان جدی و مشکلساز نمیدانند و حتی مدعیاند براساس آمار، مدت زمان بارترافیکی حتی در هسته مرکزی این شهر کمتر از ۱۰ دقیقه است، رشد روزافزون تعداد خودروها و شرایط نامناسب خیابانها و معابر بلاتکلیف در اجرای طرحهای تملک و تعریض شهری که هنوز تصویر روزگاران گذشته شهر اراک را تداعی میکنند سبب شده تا مشکل گرفتار شدن در ترافیکهای سنگین روزانه در معابر اصلی و مرکزی این شهر به دغدغه اصلی مردم و رانندگانی که در این میان تنها به دنبال راه نجاتی برای رها شدن از این وضعیت هستند تبدیل شود. در این میان سرانجام اجرای طرح جامع ترافیک شهر اراک که بحث آن با روی کارآمدن شورای دوره سوم مطرح شده بود نیز با وجود گذشت نزدیک به ۵ سال، همچنان، نامشخص مانده و اظهارات متفاوتی را نیز به همراه دارد، چرا که از سویی به اعتقاد بسیاری از کارشناسان، نواقص متعددی در طرح ارائه شده توسط مشاور وجود دارد و راهکار قابل توجه و شاخصی برای رفع معضل ترافیک شهر اراک ارائه نشده و از سوی دیگر برخی از اعضای شورا و دستگاههای متولی، اجرای این طرح را راهکار موثری در حل معضل ترافیک این شهر میدانند.
به این ترتیب باید پرسید آیا بازهم باید به انتظار سرانجام اجرای این طرح و شاید صدها طرح دیگری که به گفته مسوولان امر قرار بود برای ساماندهی بسیاری از مشکلات کلانشهر اراک اجرایی شوند، اما اکنون جز مصوبات باقیمانده روی کاغذ رهاوردی برای مردم این شهر نداشتهاند، نشست ؟!
نواقص جدی در طرح جامع ترافیک اراک
یک کارشناس ترافیک با بیان اینکه باید برای رفع مشکل ترافیک شهر اراک راهکارها و اقدامات جدی و اساسی ارائه شود، گفت: عامل اصلی ترافیک اراک که به ویژه در معابر مرکزی شهر روز به روز در حال گسترش است پراکندگی و عدم مکانیابی مناسب ایستگاههای وسایل حمل و نقل عمومی، نبود پارکینگ و غیراستاندارد بودن معابر است.
وی معتقد است اجرای طرحهای محدودیت ترافیک یا زوج و فرد کردن تردد خودروها با توجه به شرایط شهر اراک چندان موثر و کارآمد نخواهد بود و نارضایتی عمومی ایجاد میکند، اما با ساخت تقاطعهای غیر هم سطح و زیرگذر در نقاطی که به عنوان گره ترافیکی هستند میتوان بخش قابل توجهی از بارترافیکی در معابر مرکزی شهر را کاهش داد.
وی نبود هماهنگی بین سازمانهای متولی مانند شهرداری و راهنمایی و رانندگی در اجرای طرحهایی مانند یک طرفه کردن خیابانها یا نصب سرعتگیر و علائم راهنمایی را از مهمترین مشکلات دانست و گفت: متاسفانه در شهر اراک هنوز مشکلات ترافیک به عنوان دغدغه اصلی مسوولان نیست و برنامهریزی خاصی برای مدیریت ترافیک تاکنون انجام نشده است.
این کارشناس ترافیک در خصوص طرح جامع ترافیک شهر اراک گفت: راهکارهای ارائه شده در این طرح بسیار ساده و ابتدایی است و بررسی و مطالعه دقیقی پیش از تهیه آن انجام نشده و شاید اجرای این طرح کمتر از ۵۰ درصد برای حل معضل ترافیک کارآیی داشته باشد و با نواقص جدی و اساسی روبهرو است که باید اصلاحات زیادی در این خصوص صورت گیرد.
نبود متخصص حوزه ترافیک در شهرداری
نایب رییس شورای شهر اراک نیز نبود کارشناس ترافیک در شهرداری را از مشکلات اصلی به منظور برنامهریزی و ارائه راهکار برای رفع معضل ترافیک دانست و افزود: نیروهایی که در حال حاضر در سازمان حمل و نقل ترافیک شهرداری فعالیت دارند و باید به شکل تخصصی در این زمینه فعالیت کنند دارای تحصیلات غیر مرتبط هستند که همین موضوع باعث شده این سازمان تاکنون نتواند به شکل تخصصی و کارشناسی شده در حوزه ترافیک فعالیت و طرحهای مناسبی را برای تصویب در شورای ترافیک استان ارائه دهد.
منوچهر کاظمی معتقد است برخی اقدامات انجام شده نیز به دلیل اینکه بدون تفکر کارشناسی انجام شده در مواردی بارترافیکی را افزایش داده و نقش موثری در کاهش مشکلات نداشته است.
مسوولان خطر را احساس نکردهاند
وی در خصوص طرح جامع ترافیک شهر اراک نیز گفت: از زمان مطرح شدن این موضوع در سال اول فعالیت شورا بحثهای زیادی در رابطه با مبلغ قرارداد و نوع انتخاب مشاور طرح وجود داشت و هیچ سوابقی از شرکت مشاور به شورا ارائه نشد و با وجود زمان طولانی و هزینه ۵۵ میلیونی که برای تهیه و ارائه آن صرف شده امروز صحبت از عدم اجرای آن و وجود نواقص متعدد است و به گفته مسوولان راهنمایی و رانندگی اصلا این طرح در شهر اراک قابل اجرا نیست.
کاظمی معتقد است برنامهریزی جدی و اساسی برای رفع معضل ترافیک در شهر اراک صورت نگرفته و به نظر میرسد مسوولان در این خصوص هنوز احساس خطر نمیکنند که تاکنون به دنبال ارائه هیچ راهکاری نبودهاند.
رفتار ترافیکی مردم بایداصلاح شود
سیدعلی قائممقامی، رییس کمیسیون حقوقی شورای شهر اراک نیز نبود فرهنگ صحیح ترافیک در مردم را یکی از مشکلات و عوامل اصلی ترافیک شهر اراک دانست و افزود: متاسفانه در بسیاری از موارد قانون گریزی در مردم نهادینه شده و رفتار ترافیکی آنان باید اصلاح شود.
وی برخلاف اظهارات کارشناسان معتقد است اجرای طرح جامع ترافیک شهر اراک که در آن به راهکارهایی مانند ایجاد مرکز کنترل ترافیک و هوشمندسازی آن، اصلاح هندسی تقاطعها یا ساخت تقاطعهای غیرهم سطح جدید توجه شده میتواند در رفع مشکلات ترافیکی در هسته مرکزی بسیار موثر باشد که البته اجرایی شدن آن نیازمند ۴۰۰ میلیارد تومان اعتبار خواهد بود.
راهکار اساسی، اجرای طرح جامع ترافیک است
وی در خصوص دلیل عدم اجرای طرحهایی مانند محدودیت ترافیکی یا زوج و فرد کردن تردد خودروها در شهر اراک گفت: اجرای اینگونه طرحها تنها به عنوان یک مسکن موقت برای درمان درد ترافیک است و باید با مصوبه شورای ترافیک استان اجرا شود؛ اما راهکار اساسی اجرایی شدن طرح جامع ترافیک است.
هوشمند سازی ترافیک اراک در نوبت اجرا
از سوی دیگر رییس سازمان حملونقل و ترافیک شهرداری اراک معتقد است براساس بررسی که در این سازمان صورت گرفته در بدترین وضعیت، ترافیک اراک به مدت زمان حدود ۵ دقیقه میرسد؛ در حالی که در کلانشهرهایی مانند تهران زمان گرفتار شدن در ترافیک قابل مقایسه با شهر اراک نیست. بیاتیان با بیان اینکه هوشمندسازی ترافیک یکی از راهکارهای اصلی برای حل مشکل ترافیک در شهر اراک است، افزود : متاسفانه به دلیل عدم اختصاص ۲۰ میلیارد ریال اعتبار وعده داده شده با وجود تهیه طرح مطالعاتی، نزدیک به دو سال است که اجرای این طرح به تاخیر افتاده؛ در حالی که با اجرای این طرح تمام تقاطعها و خیابانهای اصلی مجهز به سیستم کنترل سرعت خواهند شد و با راهاندازی مرکز کنترل ترافیک بر وضعیت همه معابر و خیابانها نظارت میشود.
بیانیان در خصوص طرح جامع ترافیک اراک نیز گفت: طرح جامع ترافیک اراک در بسیاری از موارد با طرح تفصیلی تناقض دارد و دارای نواقص جدی است که فعلا برای تصویب به شورای عالی ترافیک کشور ارسال شده، اما برای اجرای آن باید تغییراتی در طرح صورت گیرد.
به هر حال به گفته برخی منابع مطلع، ضعف مدیریت و نظارت سازمانهای متولی بر شیوه تهیه طرح جامع ترافیک اراک سبب شده تا امروز به گفته بسیاری از کارشناسان وجود نواقص متعدد، سرنوشت اجرای این طرح را با اما و اگرهای زیادی مواجه کند که ظاهرا جذب اعتبارات وعده داده شده برای تصویب این طرح در مهمترین نهاد تصمیمگیر یعنی شورای ترافیک استان بیش از کارآمدی راهکارهای ارائه شده برای حل معضل ترافیک اهمیت داشته است. باید صبر کرد و دید بالاخره با قفل شدن ترافیک اراک شاهد اجرای طرحهای وعده داده شده خواهیم بود؟!
ارسال نظر