فرصت‌های غیرنفتی توسعه خوزستان

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری خوزستان یادآور شد: تنوع قومی در خوزستان با موسیقی، خوراک، لباس و آداب و رسوم متفاوت فرصت و قدرتی برای توسعه پایدار گردشگری است که تاکنون مورد توجه قرار نگرفته است. وی ادامه داد: چغازنبیل، سواحل ماهشهر، حصیربافی، سفال‌سازی و ده‌ها مکان تاریخی و اثر دستی در استان وجود دارد که اگر بازدید از آنها یا تولید آنها متوقف شود، هیچ اتفاقی در اقتصاد، ثروت و اشتغال استان نمی‌افتد و این اوج فاجعه است.ایزدی با بیان اینکه ابزاری قدرتمندتر از رسانه برای ایجاد تصویر مثبت در اذهان عمومی وجود ندارد، اظهار کرد: برخی رسانه‌های محلی با انعکاس تصویر منفی از خوزستان، این استان را به قهقرای فراموشی برده‌اند و نه‌تنها از نظر تبلیغات بلکه از نظر بصری هم تصویر خوبی درباره خوزستان در سطح کشور منعکس نشده است. وی ادامه داد: ناامیدی در خوزستان موج می‌زند به شکلی که بسیاری از مدیران استان به وضع موجود نگاه منفی دارند و رسانه‌ها هم دچار ناامیدی شده‌اند.مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری خوزستان با تاکید بر اهمیت تبلیغات بر صنعت گردشگری گفت: در سال‌های گذشته برای برخی شهرها هویت‌سازی کرده‌ایم و با تبلیغات و کار رسانه‌ای خوب توانستیم تصویر مثبتی از این شهرها در کشور ارائه کنیم و گردشگران زیادی را به این شهرها جذب کنیم؛ امری که باید برای خوزستان هم اتفاق بیفتد.

وی ادامه داد: باید از خوزستان و شهرهای آن صدها برند و رویداد ساخت و تصویرمان از استان را در سطح کشور عمق و به شکلی مثبت گسترش دهیم.  ایزدی با بیان اینکه گردشگری عرضه و تقاضا است، اظهار کرد: باید به معنای واقعی عرضه صورت بگیرد تا تقاضا اتفاق بیفتد. وی تاکید کرد: در خوزستان، نگاه به تبلیغات و رسانه هزینه‌ای است؛ درحالی‌که تبلیغات مثبت و رسانه‌ها سرمایه‌ای هستند که باید روی آنها تمرکز شود؛ زیرا این دو محور می‌توانند بخشی از تقاضای این صنعت را ایجاد کنند. ایزدی با انتقاد از بی‌توجهی به ظرفیت‌های استان در بحث گردشگری، صنایع‌دستی و میراث فرهنگی گفت: درحالی‌که در برخی شهرها مانند شوش و شوشتر سفال‌سازی قدمتی ۶۵۰۰ ساله و نقوشی ناب دارد، نمایشگاه سفال لالجین در این استان برگزار شده و به راحتی از کنار آثار فرهنگی و تاریخی بومی عبور می‌کنیم. مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری خوزستان با اشاره به ضرورت برنامه محور بودن در استان تصریح کرد: گردشگری یک علم و تخصص است و باید با برنامه‌ها و تکنیک‌های روز جهان برای پیشرفت در آن برنامه‌ریزی کرد یا حداقل باید از شهرهای کشور که در این زمینه با برنامه‌ریزی درست، در گردشگری پیشرفت کرده‌اند، الگو برداری کرد. وی ادامه داد: باید در استانی مانند خوزستان با ظرفیت‌های بسیار، برنامه محور بود؛ زیرا فرصت آزمون و خطا در این استان وجود ندارد.

تحقق توسعه پایدار گردشگری

ایزدی با تاکید بر اینکه آموزش زیربنای توسعه است و باید نگاه در این بخش تغییر کند، اظهار کرد: آموزش به‌ویژه بین راهنمایان بومی در استان بسیار مغفول مانده و باید در نظر داشت تا زمانی که جوامع محلی از محل گردشگری منتفع نشوند و در بحث گردشگری دخالت داده نشوند، توسعه واقعی در گردشگری اتفاق نمی‌افتد.وی یادآور شد: جوامع محلی باید حافظ محوطه‌ها باشند. از این رو باید با بزرگان روستاهای اطراف بناهای تاریخی وارد گفت‌وگو شد و با مشارکت جوامع محلی میراث فرهنگی استان را حفظ و گردشگری را توسعه داد.مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری خوزستان ادامه داد: سازمان‌های مردم نهاد نیز باید در استان تقویت شوند و در بحث گردشگری همکاری بیشتری با اداره کل میراث فرهنگی استان داشته باشند.ایزدی اظهار کرد: خانه مسافر و اقامتگاه بوم‌گردی حتما باید در استان راه‌اندازی شود؛ ولی منافع هتل‌های استان هم باید در نظر گرفته شود.

وی درباره برنامه این اداره کل برای حفظ خانه‌های تاریخی با مالکیت خصوصی توضیح داد: سازمان میراث فرهنگی توان خرید بناهای تاریخی با مالکیت خصوصی را ندارد، ولی می‌تواند با مشارکت این مالکان در حفظ و مرمت این آثار و استفاده آنها برای توسعه گردشگری گام بردارد.مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خوزستان ایجاد نشاط را اساسی‌ترین رسالت میراث فرهنگی دانست و گفت: زمانی محقق می‌شود که تبلیغات درست، نقد سازنده و پیشنهاد درست داشته و به سمت برندسازی برویم.ایزدی تصریح کرد: نخستین برنامه میراث فرهنگی استان برای سال ۹۷، ساماندهی سه محوطه تاریخی جهانی استان برای داشتن یک محور گردشگری است.همچنین معاون گردشگری اداره‌کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خوزستان گفت: مالیات ارزش افزوده‌ای که اخیرا برای هتلداران بسته شده، مبالغ بسیار زیاد چند صد میلیونی است. محمدعلی خلیلی تصریح کرد: هتل‌ها با توجه به هزینه استهلاک، نگهداری، حقوق و مزایای پرسنل و کارکنان توان پرداخت آن را ندارند؛ زیرا نکته‌ای در هتلداری وجود دارد که اگر میانگین اشغال در طول سال به بالای ۵۰ درصد نرسد گردش هتل به لحاظ اقتصادی برای هتلدار و سرمایه‌گذار صرفه نخواهد کرد.

وی همچنین با بیان اینکه ریزگرد نباید به‌عنوان یک مانع زیست محیطی برای کند کردن فرآیند گردشگری و کاهش تعداد مسافران و گردشگران معرفی شود، گفت: ما امروز شاهد سرعت عمل بالای شبکه‌های اجتماعی در انعکاس اخبار هستیم، به‌گونه‌ای اگر ریزگردی اتفاق بیفتد قبل از اینکه ما بخواهیم تصویری از آن را ببینیم شبکه‌های خارج کشور آن را در ماهواره‌ها پخش می‌کنند و خیلی از هموطنان به سرعت از آن مطلع می‌شوند؛ در صورتی که چنین فعالیتی باید به‌صورت خودجوش و مردمی در جهت معکوس آن یعنی معرفی شرایط خوب، قابلیت‌ها و ظرفیت‌های مثبت اقلیمی و آب و هوایی انجام شود.